fb-pixel
Smore logo
remove_red_eye 783

עלון הפיתוח המקצועי במחוז חיפה

טבת תשע"ו, ינואר 2016

הפיח זוחמב יעוצקמהחותיפה ןולע 2016 ראוני ,ו"עשת תבט
משרד החינוך - מחוז חיפה
היכנסו לדף הפייסבוק שלנו
zoom_out_map

על רצף הלמידה בפיתוח המקצועי

האחד בספטמבר / אלישבע גרינבאום


מיליון ילדים הולכים היום לבית הספר ואחד מהם מחזיק בידי....

ידך הקטנה, הלחה, לוחצת בחזקה את ידי כשאנחנו נכנסים לחצר והפחד הידוע להתחיל שוב מהתחלה, הכל. אנחנו שנינו מול העולם,

עוד רגע אחד לפני שאעזוב את ידך ותהיה אתה לבד ואני אסב מבטי.

אשה שרבים נכנסו לחייה אבל איש לא יצא מתוכה מעולם ואלך.


העלון הנוכחי משקף את התחושות והרגשות המתוארים בשיר על רצף הלמידה של המורים, החל משלב טרום כניסה לתפקיד לאורך הקריירה בעבודת ההוראה. דומה, כי הלמידה לאורך החיים, שלנו המחנכים, היא מהות חיינו, ההוראה והלמידה של התלמידים. עוד בעלון על תכניות חדשות במערכת החינוך, המבטאת את הרצון להתפתח ולצמוח עוד ועוד בכל שלב בחיים המקצועיים.

מאחלת הנאה ולמידה בקריאה,

יעל סלומון

המפקחת על הפיתוח המקצועי של עו"ה והדרכה

רצף הכשרה -התמחות ופיתוח מקצועי של עובדי הוראה
zoom_out_map

הכשרת עובדי הוראה, כניסתם לתפקיד והתפתחותם המקצועית

התפתחותם המקצועית של המורים מתחילה בהכשרתם במוסדות האקדמיים השונים ונמשכת דרך התמחותם וכניסתם לתפקיד כמורים מן המניין. הצורך בלמידה ובהתמקצעות במציאות המשתנה של המאה ה-21, הובילה לתפיסה הרואה בקשר שבין השלבים, כדבר הכרחי לאיכות ההוראה. הספר "על הרצף: הכשרה, התמחות ופיתוח מקצועי של מורים - מדיניות, תאוריה ומעשה" בעריכת שרה שמעוני ואורית אבידב-אונגר שיצא בשנת 2013, דן בהיבטים הללו ומציג סקירה מקיפה בתחום. לקריאת הספר בפורמט דיגיטלי לחצו כאן.

התמחות וכניסה להוראה

שלב הכניסה למקצוע ההוראה כולל את שנת ההתמחות ואת שתי שנות העבודה הראשונות שלאחריה. לשלב זה יש השפעה מכרעת על המשך החיים המקצועיים של עובד ההוראה, הן מבחינת נכונותו להתמדה בהוראה והן מבחינת תפיסת תפקידו וגיבוש זהותו מקצועית.

בשנת תשע"ה סיימו את תהליך ההתמחות 860 מתמחים במכללות, באוניברסיטה ובטכניון, מתוכם סיימו 143 סטודנטים את התמחותם בהצטיינות. שנת הלימודים תשע"ו יוענקו פרסים לחמישה בתי-ספר במחוז שתרמו תרומה ייחודית לקליטתם המיטבית של מורים בשלב הכניסה להוראה. הפרס יוענק על ידי אגף א' להתמחות וכניסה להוראה.

פרס קליטה מיטבית

הפיתוח המקצועי במחוז חיפה

לתפור חליפה על פי מידה - רעיונות לפיתוח מקצועי דיפרנציאלי

בדיוק כפי שיש להיענות לצרכים הדיפרנציאליים של תלמידים בכיתה הטרוגנית, חשוב שתהליכי הפיתוח המקצועי יאורגנו בהתאם לצרכים ולהבדלים האינדיבידואליים שבין המורים. פיתוח מקצועי דיפרנציאלי אינו רעיון חדש, לעיתים קרובות מתקיימת צפייה במורה שמובילה לשיחה לצורך שיפור הוראתו. אולם פיתוח מקצועי דיפרנציאלי יכול להתקיים כחוויה משמעותית שפותחת בפני המורים דרכי חשיבה חדשות לגבי הוראתו. במאמר שכתבה Amanda Rona באתר Edudemic העוסק בשילוב טכנולוגיות בחינוך, היא מציעה 6 טיפים לתהליכים כאלה המובאים כאן

תכנית אקדמיה - כיתה במחוז חיפה

"אקדמיה-כיתה" היא תכנית חדשה של משרד החינוך שהחלה לפעול בשנת תשע"ו. מטרתה של התכנית לשנות את הליך הכשרת המורים ולקדם מעבר ל"הוראה בצמד" בכיתות הלימוד. מוסדות אקדמיים להכשרת מורים חוברים לבתי ספר ולגני ילדים בהובלת המחוז, הרשות ומטה מינהל עובדי הוראה,

אקדמיה - כיתה: רצף לקידום למידה משמעותית
במחוז חיפה פועלת התכנית על פי "מודל ה.כ.ל." (הוראה, הכשרה, למידה) – מערך שותפויות בין המוסדות האקדמיים, מוסדות החינוך, המחוז, מרכזי הפסג"ה והרשויות. במוסדות החינוך שולבו 161 סטודנטים בשנה ג' לטווח הנע בין 12-16 שעות עבודה בשבוע. שותפים לתכנית חמישה מוסדות אקדמיים להכשרת מורים: אוניברסיטת חיפה, המכללה האקדמית גורדון, מכללת אורנים, מכללת שאנן ומכללת אלקאסמי. התכנית פועלת בשלושים מוסדות חינוך בכל שלבי הרצף החינוכי: גני ילדים, בתי ספר יסודיים, חטיבות ביניים וחטיבה עליונה.
zoom_out_map

zoom_out_map

zoom_out_map

כנס "אקדמיה - כיתה" מספר 1 למנהלי מוסדות החינוך


ביום ה', ל' בחשון תשע"ו, 12 בנובמבר 2015, התקיים במרכז פסג"ה חיפה כנס "אקדמיה – כיתה" מספר 1 לשנת תשע"ו. כנס זה היווה חלק מתהליך רציף של עשייה ושיתופי פעולה בין משרד החינוך, הפיקוח במחוז, המוסדות האקדמיים, מרכזי פסג"ה ומנהלי מוסדות החינוך. לכנס הוזמנו מנהלי מוסדות החינוך והמורים המקשרים, המפקחים, נציגי המטה, מנהלי מרכזי הפסגה, נציגי המכללות, מתאמי התכנית באקדמיה ומדריכים פדגוגיים. בכנס הוצגו עקרונות התכנית וההשתלבות התכנית במחוז, מודל ייחודי מחוזי – "מודל ה.כ.ל." (הוראה, הכשרה ולמידה) המביא לידי ביטוי את עקרונות ההוראה הקלינית.

את הכנס פתחה מנהלת המחוז ופרופ' יחזקאל טלר, נשיא האקדמית גורדון, נשא דברי ברכה בשם נציגי האקדמיה. בהמשך האזינו המוזמנים למר גדעון זיילר. ההרצאה עסקה באבני הדרך להצלחת התכנית מנקודת מבטם של המנהלים. בתום ההרצאה התקיים פאנל ושיח משתף בין מנהלי מוסדות החינוך על הסוגיות המרכזיות והאתגרים להצלחת התכנית.

zoom_out_map

zoom_out_map

zoom_out_map

"הקול שמדבר על ה.כ.ל." (הוראה, הכשרה, למידה) – כנס "אקדמיה – כיתה" מספר 2 למורים המכשירים.


ביום ג', ג' בטבת תשע"ו, 15 בנובמבר 2015, התקיים במרכז פסג"ה חיפה כנס מספר 2 למורים המכשירים ולמנהלות הגן בתכנית "אקדמיה - כיתה" לשנת תשע"ו. כנס זה היווה חוליה נוספת בשרשרת פעילויות המתקיימות במחוז במסגרת תכנית "אקדמיה – כיתה". הכנס עמד בסימן פיתוח תפישת התפקיד והזהות המקצועית של המורים המכשירים מהווים את חוד החנית להצמחת דור המחנכים הבא. בכנס השתתפו מנהלי מוסדות החינוך, המורים המכשירים, מפקחים, נציגי המטה, מנהלי מרכזי הפסג"ה, מתאמי התכניות באקדמיה ומדריכים פדגוגיים. המפגש התנהל על פי מאפייני הלמידה החדשנית ובמרכזו התקיימה ההרצאה הדינמית "על אדן החלון – העוצמה שבי" בהנחייתה של הגברת לילך מולר, יועצת ומגשרת אירגונית, בנושא דמות המורה המכשיר המיטבי.

zoom_out_map
zoom_out_map
zoom_out_map

מורים מובילים

ממחקרים עולה כי איכות ההוראה הינה גורם רב השפעה על התלמידים ועל הישגיהם. מורים מובילים כסוכני שיפור במערכת החינוך, מהווים מודל לעמיתיהם ומזמנים פיתוח מקצועי מיטבי לצוותי ההוראה.

חגית חלפון, מורה לאזרחות והיסטוריה מתיכון "חוגים" בחיפה, זכתה בפרס רוטשילד לחינוך כהוקרה על עבודתה עם תלמידים, והובלת צוות של מורים מיומנים המפתחים תכניות לימוד ושיטות הוראה המותאמות לתלמידי מב"ר (מסלול בגרות רגיל). בנוסף, מובילה חגית במרכז פסג"ה חיפה מורים מובילים היוזמים מסגרות ייחודיות של פיתוח מקצועי.

חגית חלפון- זוכת פרס רוטשילד לחינוך 2015 Nanook
עריכה והפקה:

דקלה ירדן - מדריכה מחוזית מרכזת פיתוח מקצועי

אריאלה לונברג - מדריכה מחוזית לפדגוגיה דיגיטלית בפיתוח המקצועי

Loading indicator

close

Created with Smore

Communicate quickly and effectively with interactive newsletters.

Smore empowers educators to connect with their community, streamline school communications,
and increase engagement.

Create a newsletter
Get started with free school newsletter templates!