
סביבתון
עלון מקוון למורים למדעי הסביבה גיליון מספר 11, מרץ 2019
אנו שמחים לשתף אתכם בגיליון מרץ 2019 של הסביבתון תשע"ט – עלון המרכז הודעות ומידע עדכני ושימושי שיכול לסייע לכם בהוראת המקצוע בכיתה ומחוצה לה.
הודעות מפמ"ר... על קצה המזלג...
ב 3- במרץ ציינו בעולם ובארץ את היום העולמי לשמירת החי בבר, השנה ההסברה התמקד ביום הזה סביב שמירת החיים בים. ראו סרטון מרשות הטבע והגנים שומרים על הים.
עשייה למען הסביבה חשובה בכלל וביחידת הסדנה הסביבתית בפרט, ראו הצעה של רשות הטבע והגנים לשילוב עשייה למען הסביבה בדגש שמירת חופי הים, הפעילות תתקיים ביום שישי 8.3.במס' חופים וחייבת תיאום מראש עם אורי 053-7762057
שבוע תרגיל למידה בשעת חירום
ב10.3.2019 יתחיל שבוע תרגיל למידה בחירום, מערכת השיעורים כוללת שיעורי תירגול בתחומי דעת שונים, כולל מדעי הסביבה. פרטים במערכת השיעורים.
אתם מוזמנים להירשם לתרגיל ולמלא את פרטי בית הספר - קישור לשאלון רישום תלמידים (http://bit.ly/2ElNMgE) לאחר הרישום, אתם מתבקשים לשלוח לתלמידים את פרטי השיעור וכן קישור כניסה לכתה הוירטואלית.
בהזדמנות זו אנו מודים למורים המתנדבים שפאא ותד וגידאא אבו אחמד עתאמנה.
בשבוע הבא ב12.3 יצויין יום "צמצום בזבוז מזון" המתקיים לראשונה בארץ ובעולם, להעלאת המודעות בנושא מידע וחומרי למידה.
חוקרים סביבה 8
השנה נרשמו לתחרות "חוקרים סביבה 8" בתי ספר מכל הארץ ומכל המגזרים, ממגדל שמס בצפון ועד שדה בוקר בדרום. קבלנו עבודות מצוינות ברמה מאד גבוהה. הערכת העבודות הייתה ע"י שני מעריכים ולפעמים שלושה מעריכים כאשר המשרד להגנת הסביבה היה שותף להערכת עבודות החקר. גב' סוהיר סורה שמרכזת את התחרות שהודיעה לבתי ספר העולים לשלב הגמר להמשיך בעבודה ולהכין תקציר וכרזה להצגה בפני שופטים בתחרות שתיערך ב8.4.2019 ברמת הנדיב.
בהזדמנות זו ברצוני להודות לכל המורים ששלחו עבודות חקר, סרטונים ותמונות לתחרות חוקרים סביבה 8. השנה התחרות הייתה קשה מאד.
הצעה לפיתוח מקצועי וסדנאות
סדרת הרצאות מעניינות בנושאי שמירת טבע, בדגש על השטחים הפתוחים.
ההרצאות ניתנות במסגרת קורס של המחלקה למדעי החיים ופתוחות לקהל הסטודנטים והקהל הרחב במסגרת ׳קמפוס ירוק מארח׳. קישור להרצאות
ספירת הפרפרים הגדולה
השנה תושק לראשונה בישראל "ספירת הפרפרים הגדולה" (21.4.19 – 4.5.2019). חוויה של מדע אזרחי, שהייה בטבע וצפייה בפרפרים.
רוצים לדעת מדוע לספור פרפרים? וכיצד משתתפים?
אתם מוזמנים למפגש למידה בו גם תכירו את עולמם הקסום של הפרפרים וגם תתנסו בזיהוי וספירה של הפרפרים ברמת הנדיב.
המפגש מתקיים במסגרת אירועי ה"פסטיבר" שמטרתם לחשוף את המגוון העשיר של חיות הבר שבאזור שלנו והאתגרים הקיומיים העומדים בפניהן.
המפגש ללא עלות בהרשמה מראש. מספר המקומות מוגבל.
לפרטים נוספים על פירת הפרפרים הגדולה לחצו על הקישור
עדכונים ממרכז מורי מדעי הסביבה
הכנס הארצי השנתי - יתקיים במכון ויצמן, ב 17.4.19. הכנס יתמקד בנושא של סוגיות ודילמות סביבתיות. ניתן להרשם לכנס ולשלם דמי הרשמה בקישור הזה. אנו ממליצים להגיע למכון ויצמן ברכבת. אם בכל זאת תגיעו ברכב פרטי – אנו מעודדים נסיעה משותפת. הרשמו כאן להציע/לבקש טרמפ.
השתלמות עדכון ידע מדעי –ההרצאות האחרונות בנושא זיהום אוויר ויונקים ימיים היו מצוינות! לאחר כל הרצאה מתקיים דיון פורה כיצד לשלב את הנושא בהוראה בתכנית הלימודים. המורים משתפים מנסיונם וממליצים על פעילויות וחומרים נוספים שמתאימים. כל ההמלצות וההצעות להרצאות עד כה רוכזו למסמך אחד שנמצא בקישור.
ההרצאות הבאות הן:
11/03/2019 - השפעת שינויי האקלים על בריאות האדם ובטחונו - פרופ' שלומית פז מאוניברסיטת חיפה
13/3/2019 - לישמניה - פרופ' דן זילברשטיין מהטכניון (למי שצריך השלמת הרצאה)
18/03/2019 - ערים חכמות, הסיבות, הסיכויים והסיכונים הטמונים בפיתוח שלהן - ד"ר ענת צ'צ'יק מאוניברסיטת בר אילן
01/04/2019 - אדם וביוספרה – רקוד בשניים: כן או לא - פרופ' פועה בר מאוניברסיטת בן גוריון
15/04/2019 - השראה מהמקור: ביומימיקרי בספארי - מיכל טופז מהטכניון, הסאפרי
שימו לב –ב29.4 יתקיים מפגש פנים אל פנים בפקולטה לחינוך בטכניון, המיועד לכל משתתפי ההשתלמות. במפגש, משתתפים בהשתלמות עם ציון יציגו את יחידות ההוראה שהם מפתחים למשוב עמיתים. כמו כן תערך סדנה להכרה והתנסות במודל הוראה חדשני ויעיל ABC.
לסביבתונים הבאים - נשמח לקבל מכם מידע על פעילויות שעשיתם עם התלמידים ולכן חומרים שפיתחתם בהקשרים אקטואליים וניתן לעבד ולהפיץ לשאר המורים.
מורים מספרים
עשייה למען הסביבה
בתיכון טובא שבצפון, בהובלת המורה נעמה אבו יונס. ארגנו התלמידים למדעי הסביבה יום לצמצום אובדן מזון ושמירה על המשאבים.
באותו יום התלמידים נתנו הרצאות קצרות והסבירו על החשיבות בצמצום קניית אוכל מוכן במטרה לצמצם הפסולת מהאריזות, אחר כך השתתפו בסדנה לעיצוב פחיות השימורים ולעשות שימוש חוזר.
סדנה סביבתית בנחל
כיתה י"א מתיכון ביר אלמכסור בהובלת המורה ורכז מדעי הסביבה עאדל גדיר ביקרו בשמורת טבע עין אפק ונחל נעמן במסגרת הסדנה הסביבתית.
נחל נעמן אחד מנחלי החוף ששימש בעבר כמקור מים לשתייה ולחקלאות. במהלך השנים הזרמת מי קולחין ברמת טיהור נמוכה גרמה לזיהום אורגני כבד בנחל. הדבר בא לידי ביטוי במפגעים אסתטיים, במטרדים תברואיים ובעיקר בהעלמות חי וצומח בנחל וסביבתו. בסיור התלמידים ביצע ובדיקות מים בקטעים שונים בנחל בליווי המדריך של רט"ג, הם השוו בין איכות המים בקטעים שונים בנחל ולמדוע לההבדלים בין מים נקיים ומים מזוהמים ממקורות תעשייתים. אשר נמצאים בקרבתם ומשליכים את שפכיהם אל הנחל שמצא בליבו של עמק עכו. התלמידים נהנו מאוד מלמידת חקר חוץ כיתתית, חוויתית ביותר.
סדנה סביבתית בספארי – רמת גן
36 תלמידי מדעי הסביבה מבי"ס נווה הדסה, תל יצחק עם המורה למדעי הסביבה קטיה פיצונקין, יצאו לסיור חווייתי בספארי ברמת גן שמספק סביב הייחודית ללמידה חוץ כיתתית, ומאפשר למידה בדרך החקר.
הסיור היה בנושא מערכות אקולוגיות ומגוון המינים, החלק הראשון של הסיור היה ממונע באוטובוס במהלכו ערכנו סיור בחלק הפתוח האפריקני. בחלק השני של הסיור הכרנו התאמות אנטומיות, פיזיולוגיות והתנהגותיות לבתי גידול שונים ולחיים זה לצד זה. וגילנו את המורכבות המופלאה והעדינה של המערכות האקולוגיות השונות בעולמנו. כאשר בתי גידול שונים מציבים אתגרים ובעיות מול המינים החיים בהם ובכל זאת - (כמעט) כולם שורדים! הסיור היה מלמד, חווייתי ומהנה .
אקטואליה בכיתה
סוגיות סביבתיות הן עניין שבשגרה, ופעמים רבות אנו נתקלים בהן במדיה התקשורתית. מעבר לרצון להשאיר את תלמידינו מעודכנים ולהישאר בעצמנו רלוונטיים, עיסוק בסוגיות סביבתיות אקטואליות בכיתה מהווה מצע פורה ללמידה משמעותית. בכל סביבתון נביא לכם רעיון לפעילות של למידה משמעותית בכיתה, על רקע של סוגיה סביבתית. כל פעילות תהיה מבוססת על אסטרטגיית הוראה המכוונת ללמידה משמעותית. בנוסף, נביא רעיונות לכלים מקוונים, אשר יכולים לשמש בפעילות המוצעת. והפעם נציע פעילות בנושא אקטיביזם חברתי בהקשר של שינויי האקלים לקראת מצעד האקלים ב, 29.3 ושביתות התלמידים למען האקלים הצפויה ב15.3 ולקראת הבחירות הצפויות בישראל.
אסטרטגיית הוראה – למידה אותנטית
גישת הוראה זו מאפשרת לתלמיד לחקור, לדון, לפתור בעיות מסובכות ולהבנות באופן משמעותי מושגים ויחסים בהקשרים של בעיות בחיי היומיום. בדרך זו ניתן לקשר את החומר הלימודי בבית הספר לבעיות, לסוגיות ויישומים בחיים האמיתיים. ידוע שתלמידים נוטים להתעניין יותר במה שהם לומדים, ולהיות בעלי מוטיבציה גבוהה ללמוד מושגים ומיומנויות חדשים, אם מה שהם לומדים משקף הקשרים בחיים האמיתיים וניתן ליישום בחייהם מחוץ לבית הספר. תלמידים מבינים טוב יותר ומיישמים את חומרי הלמידה כאשר הם מעורבים במצבים ובסוגיות אמתיות.
מקור וקריאה נוספת: ויקיפדיה, למידה אותנטית
כלים מקוונים תומכי פעילות - עצומה
עצומה היא כלי להגברת מודעות וגיוס תמיכה. ניתן להקים עצומות בקלות רבה בכלים שונים הנמצאים ברשת כגון: https://www.atzuma.co.il/create , באתר של מגמה ירוקה ניתן למצוא הנחיות וטיפים להכנת עצומה טובה.
סוגיה סביבתית אקטואלית – מצעד האקלים העולמי ושביתת תלמידים להגברת המודעות לשינויי האקלים, בחירות 2019 בישראל
ההתחממות הגלובאלית ושינויי האקלים הם חלק בלתי נפרד מתכנית הלימודים במדעי הסביבה, ואכן הנושא נלמד בפרק משאב האוויר ובהקשר של מעורבות האדם בסביבה. אולם לא רק תלמידי מדעי הסביבה, אלא כל אדם, חייב להכיר את התופעה ולהבין את ההשפעה שלנו על האקלים.
אנו צופים יותר ויותר בתופעות אקלימיות חריגות וקיצוניות: שטפונות, תקופות יובש, סופות, גלי קור וחום ועוד. השפעת האדם על שינויי האקלים, כבר אינה מוטלת בספק. בעולם כולו ובישראל יש היערכות לשינוייםוועידות אקלים מתקיימות במקומות שונים בעולם. כחלק מהמאמץ להגברת המודעות לנושאולקדם פעולה עולמית לעצירת שינוי האקלים, החל משנת 2014 מתקיים אירוע בהיקף עולמי– מצעד האקלים.המצעד מאורגן בכל מדינה בה ישנה יוזמה מקומית של ארגוני סביבה.במצעד האקלים העולמי הראשון ב 2014, צעדו בניו יורק כ-311 אלף אנשים ובאותו היום צעדו פעילים ברחובות ברלין בגרמניה, דלהי בהודו, איסטנבול בטורקיה, פריז בצרפת, לונדון אנגליה, במלבורן אוסטרליה, ובמקומות נוספים, בינהם בתל אביב בישראל.
מצעד אקלים ישראלי החל גם הוא ב 2014 ומתקיים מדי שנה כאשר מספר הצועדים גדל במשך הזמן. ארגונים רבים משתתפים בארגון המצעד ביניהם מגמה ירוקה, גרינפיס, העמותה לכלכלה בת קיימא, החברה להגנת הטבע, צלול ועוד. מצעד האקלים הישראלי של 2019 יתקיים ב 29 למרץ ויתחיל ב 9:30, בגן מאיר, תל אביב.
ב 2018 נולדה תנועה בינלאומית של תלמידים היוצאים מבית הספר שלהם לקחת חלק בהפגנות שמטרתן לקדם פעילות למען עצירת התהליך של התחממות עולמית ובעד סביבה וקיימות.שביתת התלמידים הראשונה למען האקלים הופעלה באוגוסט 2018, על ידי נערה בת 15, גרטה תונברג.(Greta Thunberg) היא עמדה מחוץ לפרלמנט השוודי (ה"ריקסדאג"), עם שלט שכותרתו "שביתת בית הספר לאקלים" ושאלה - מדוע לטרוח ללמוד בבית הספר אם הפוליטיקאים לא שמים לב לעובדות? המחאה שלה תפסה את תשומת לב הציבורית לאור גלי חום והקיץ החם ביותר שהיה בשוודיה מאז החלו רישומי האקלים במדינה, לפני 262 שנה.
בהשראת גרטה תונברג, החלה בנובמבר 2018 שביתת לימודים מאסיבית, באוסטרליה. אלפי תלמידי בית-ספר שבתו ביום שישי, למרות ההערות של ראש הממשלה סקוט מוריסון “יותר לימודים בבתי ספר ופחות אקטיביזם". בדצמבר התקיימו שביתות התלמידים לפחות ב-270 ערים במדינות כמו אוסטרליה, אוסטריה, בלגיה, קנדה, הולנד, גרמניה, פינלנד, דנמרק, יפן, שווייץ בריטניה וארצות הברית תחת הכותרת "יום שישי למען העתיד". ב-15 בפברואר 2019 השתתפו באנגליה כ-15 אלף תלמידים בהפגנות שהתקיימו במעל 60 ערים ועיירות. ב-15 במרץ 2019 מתוכנן מועד שביתה נוסף, בו מתכננים להשתתף גם תלמידים מישראל.
ישראל צפויה להצביע לכנסת ה21, ב 9 באפריל 2019. הבחירות בפתח הן אמצעי להשפיע על נבחרי ציבור בנושאים סביבתיים ואכן מספר אירועים בדגשי סביבה צפויים להתקיים לפני הבחירות.
מקור:אקוויקי, מצעד האקלים ; אקויקי, שביתת תלמידים למען האקלים
הפעילות בכיתה
פעילות זו מתבססת על היכרות קודמת עם נושא משבר האקלים וההתחממות הגלובאלית. הפעילות מכוונת את התלמידים להכיר את הפעילות האקטיביסטית בנושא ולנקוט עמדה בעניין, כמו גם לחשוב על הקשר שבין הבחירות בישראל לנושא משבר האקלים. התלמידים יציעו וידרגו פעילויות שלדעתם כדאי שנבחרי הציבור יקדמו ויחשבו על דרכים להגביר מודעות של נבחרי הציבור לפעילויות שהם מציעים.
צועדים למען האקלים
נקרין בפני התלמידים סרטון קצרצר על מצעד האקלים העולמי הראשון ב 2014 . ניתן לבקש מהתלמידים לזהות אלו מדינות השתתפו בו. נשאל האם שמעו בעבר על מצעד האקלים? האם הם יודעים אם ישראל השתתפה במצעד?
נספר שישראל השתתפה כבר במצעד הראשון ב2014 עם קומץ פעילים ומאז יש עלייה במודעות ובהשתתפות של פעילים בישראל. ניתן להראות סרטון מישראל מ2014 ו/או את סרטון 'מצעד האקלים 2018'על המצעדים בישראל.
נשאל את התלמידים – מה דעתם על מצעד האקלים? מה מטרתו? האם תורם? מה השפעתו? האם ירצו להשתתף במצעד?
נקיים דיון בו נאפשר לתלמידים להתייחס ולהביע דעה אישית. נכבד דעות שונות. ייתכן ויהיו תלמידים שיתמכו במצעד ויחשבו שנכון להשתתף בו, ייתכן ויהיו תלמידים שיחשבו שזו פעולה שלא תגרום לשינוי מודעות.
בוחרים למען האקלים
נדגיש שמטרת המצעד היא לגרום למודעות בקרב הציבור ובקרב מקבלי החלטות לנושא החשוב של משבר האקלים. נשאל את התלמידים – כיצד ניתן עוד לגרום לשינוי מודעות? כיצד ניתן להוביל את נבחרי הציבור לשנות מדיניות ולפעול למען הנושא?
נזכיר לתלמידים שבחירות ארציות בפתח. נשאל כיצד ניתן לרתום את הבחירות כדי להשפיע על המפלגות לפעול למען שינויי אקלים? ומה בכלל נבקש מהם?
נבקש מהתלמידים להתחלק לקבוצות ולחשוב אלו חוקים / פעולות יבקשו מנבחרי הציבור לעשות למשל: מעבר לאנרגיה נקייה יותר, השקעה בתחבורה ציבורית במקום בתחבורה פרטית, עידוד אנרגיה סולארית על גגות הבתים וכו'. נבקש מהקבוצות להציג את הרעיונות שלהם בפני שאר הקבוצות.
· נערוך רשימה אחת מאוחדת של כל הרעיונות של הקבוצות ונרשום אותה על הלוח / כרזה.
· נחלק לכל תלמיד 5 פתקים ונבקש שירשום על כל פתק את הפעולות החשובות ביותר לדעתו, שכדאי לקדם.
· נאסוף את הפתקים ונספור את הקולות.
· נסכם את 5 הפעולות שקבלו את מרב הפעולות ושהתלמידים חשבו שהן החשובות ביותר אותן נבחרי הציבור צריכים לקדם.
נשאל – איך נגרום לנבחרי הציבור לקדם את הפעילויות שהצענו ודרגנו כחשובות ביותר? ניתן להציע לבנות עצומה בעזרת אתר עצומה ו/או לכתוב מכתבים ולשלוח ישירות לחברי הכנסת. הנחיות לכתיבת מכתבים לנבחרי ציבור ולשליחת מייל ניתן למצוא באתר עבודה שחורה הפועל למען מדינת רווחה.
שובתים למען האקלים
ייתכן והתלמידים שמעו כבר על שביתות התלמידים למען האקלים. נספר להם על השביתה שהחלה באוגוסט 2018 בשבדיה והתפשטה לכל העולם. נציג להם את האתר שכולל סרטון ועצומה של התלמידים בישראל:
נשאל – האם ירצו לחתום על העצומה? האם ירצו להשתתף?
אם כן - ניתן להציע להם ליצור קשר עם מארגני השביתה בישראל ולארגן פעילות דומה ביישוב.
אירועים
הטכניון, 16-17 באפריל, 2019
כך מבצעת רשות הטבע והגנים שמירת טבע בישראל
בית חיל האויר בהרצליה, 10 במרץ 2019
הכנס הארצי למורים למדעי הסביבה
מכון ויצמן למדע, 17 באפריל, 2019
יוצרים עתיד ירוק - פאנל לקראת הבחירות הארציות
בנין פורטר באוניברסיטת תל אביב, 13 במרץ 2019
החיים מחוץ לתל אביב, כנס איגוד המתכננים השנתי
באר שבע, 7-8 במרץ 2019
כיכר רבין תל אביב, 29 במרץ, 2019, 10:00 - 14:00
פאנל בחירות בנגב
אוניברסיטת בן גוריון בנגב, 17 במרץ 2019
חצבה (הערבה התיכונה), 16-10 במרץ 2019
יום עיון "הדילמות של תמנע", שיתקיים ביום חמישי ה-4/4/19 מ-13:30 עד 17:00 במרכז מחקר ואנרגיה מתחדשת בערבה
אוניברסיטת תל-אביב, 6 במרץ, 2019
הכנס ה-18 לחינוך סביבתי
המכללה האקדמית בית ברל, 16 באפריל, 2019
להתראות בגליון הבא!!
כותבות ועורכת תוכן: נירית לביא אלון ושני צור
נשמח לקבל מקהל המורים למדעי הסביבה רעיונות לפעילויות, סיכומים, מצגות, מאמרים וכל חומר מקצועי אחר אשר יכול לתרום להוראת מדעי הסביבה.
את התכנים ניתן לשלוח למייל sani.zur@gmail.com