
סביבתון
עלון מקוון למורים למדעי הסביבה
משולחן המפמ"רית
חוקרים סביבה
ביום חמישי י"א באייר תשע"ח, 26 אפריל 2018, ייערך שלב הגמר בתחרות "חוקרים סביבה 7 " בטכניון.
במקביל לתחרות עבודות החקר, תתקיים באותו יום תערוכת צילום "חוקרים סביבה בעין המצלמה" ויוקרנו סרטונים המציגים את העשייה הסביבתית בבתי ספר שונים.
מורים המעוניינים להשתתף בכנס עם תלמידיהם מוזמנים לפנות לרכזת הכנס, גב' סורה סוהיר, מס' המקומות מוגבל, כל הקודם זוכה.
טלפון: 2460320 -054, מייל: osmak123@gmail.com
אנו מודים לכל מי ששלח עבודות חקר, תמונות וסרטונים לתחרות חוקרים סביבה 7.
בהצלחה לתלמידים ולמורים!
לאתר המפמ"רית הוכנסו המון חומרי למידה וסיוע להוראה, כדאי ומומלץ להכנס מדי פעם להתעדכן:
במדור חומרי למידה וסיוע בהוראה נוספו חומרים חדשים:
בעיה של יחסי ציפור – ציפור המיינה, למרות התדמית השלילית שלה, האם יכול להיות שהיא דווקא מסייעת לציפורי ארצנו?
יום האישה הבינלאומי, שחל ב-8 למרץ בכל שנה, הוא מאורע כלל עולמי שבו חוגגים את תפקידן של הנשים בחברה ואת הישגיהן לאורך השנים. יום האישה הוא בהחלט הזדמנות להזכיר לנשים כמה שהן מיוחדות, חזקות, אמיצות וחשובות.
שיהיה לכל המורות יום האישה שמח!
לרגל יום האישה הבינלאומי, מפרסמת הלמ"ס עלון מידע על מצבם של הנשים והגברים במדינת ישראל. מעיון בעלון ניתן ללמוד כי נשים הן משכילות יותר מגברים, קוראות יותר ספרים מגברים, אך יש ביניהן הרבה פחות מנהלות ויזמיות.
זכאות לתעודת בגרות
שיעורי הזכאות לתעודת בגרות הם גבוהים יותר בקרב בנות מאשר בקרב בנים. ב-2016 הגיע שיעור מקבלי תעודת בגרות מבין תלמידי כיתות יב ל-69% מבין הבנות, לעומת 57.7% מבין הבנים. גם שיעור העומדים בדרישות הסף של האוניברסיטאות, שהם המועמדים הפוטנציאלים ללימודים גבוהים, היה גבוה יותר בקרב הבנות והגיע ל-57.2% ,לעומת 47.6% מבין הבנים.
הפער בין בנות לבנים הוא גדול יותר בחינוך הערבי. שיעורי הזכאות לתעודת בגרות בקרב תלמידי כיתות י"ב בחינוך הערבי היו 68.7% בקרב הבנות ו-47.7% בקרב הבנים, לעומת 69.1% ו-60.6% ,בהתאמה, בחינוך העברי.
שיעור העומדים בדרישות הסף של האוניברסיטאות בחינוך הערבי עמד על 52.2% מבין הבנות לעומת 34.2% מבין הבנים, בהשוואה ל-58.7% מבין הבנות לעומת 51.4% מבין הבנים בחינוך העברי.
קהילת מורים לומדת במדעי הסביבה
אנו שמחים לבשר על הקמתה של קהילה מקצועית לומדת של מורי מדעי הסביבה, בהובלת ד"ר מרב כץ-קמחי וגב' רפאלה בביש.
קהילת המורים היא קבוצת תמיכה, חשיבה ושיתוף העובדת יחד למען קידום מקצועי אישי ולטובת הנעת תהליכי רענון ושיפור בתחומי ההוראה והלמידה של מדעי הסביבה.
ביום רביעי, ו' באדר התשע"ח, 21 בפברואר 2018 נפגשו מורי קהילת מדעי הסביבה בטכניון, נושא המפגש היה תפיסות שגויות במדעי הסביבה. תפיסה שגויה היא מושג המתאר מצב בו המציאות נתפסת באופן שונה לחלוטין מן האופן בו רואים אותה המדענים. מודעות המורים לתפיסות שגויות משפיעה על דרכי ההוראה שלהם. המפגש התחיל במשחק מדד האנרגיה של המורים אחר כך נעשתה תחרות בין שתי קבוצות, כל קבוצה קבלה אוסף של משפטים נכונים ומשפטים המתארים תפיסות שגויות במדעי הסביבה. המורים עברו על המשפטים, קראו ומיינו לשתי קטיגוריות. כל קבוצה ניסתה להגדיר את הגורמים להתפתחות התפיסה השגויה ולהציע דרך הוראה ללמידה משמעותית ליצירת השינוי אצל התלמיד.
תפיסות שגויות עמידות מאד בפני שינויים, ואינן נעלמות, בררך כלל, מאליהן מכאן הדרך לא קלה עד שהתלמיד יחליף את התפיסה השגויה בתפיסה המדעית,
בסוף המפגש היה דיון בדוגמאות של תפיסות שגויות שהמורים הביאו איתם מהשטח.
חפש את המטמון - משחקים מהעידן החדש
ביום שלישי, ז' בשבט תשע"ח, 23 בינואר 2018 התארחו מורים למדעי הסביבה בגן האקולוגי שבטכניון, במסגרת ההשתלמות פדגוגיה בעידן חדש- שלב א' בהובלת המדריכה סוהיר סורה. המורים באו להתנסות בכלי לימודי טכנולוגי חדש – אפליקציית משחק "חפש את המטמון" באמצעות הטלפון הנייד. הגן האקולוגי הוא גן, שרובו טבעי, בלב קריית הטכניון, המשמר את צמחיית החורש המקומית ופתוח לקהל המבקרים בקמפוס, ללא תשלום.
בשלב הראשון המורים התנסו באפליקציה – הם ענו על שאלות הקשורות לאתרים בגן (השאלות מתוך תכנית הלימודים במדעי הסביבה) וכשענו נכון קיבלו רמזים והתקדמו לתחנה הבאה. הם רצו בין התחנות ונהנו מכל רגע... במשחק זיהו עצים מיוחדים, הכירו את עדשת המים בברכה שבגן, ראו כיצד מגדלים תפוח אדמה בשיטת גידול אנכית, הלכו לאורך תעלות המזינות את הגן במי מזגנים, ביקרו בערוגת צמחי חוף הים שבגן הבוטני, חיפשו אלמנטים של בנייה ירוקה במבנה המרכזי שבגן האקולוגי ובצעו משימות שונות.
המשחק נבנה ע"י סוהיר בסיוע צוות מהטכניון, עבור תלמידים שיתארחו בכנס חוקרים סביבה 7, במסגרת שיפוט עבודות חקר מצטיינות והכרזת עבודות זוכות.
בשלב השני המורים למדו כיצד לבנות משחק כזה עבור התלמידים שלהם בבית הספר. למידה חוץ כיתתית ובפרט כזו המשלבת משחק תחרותי בין קבוצות, היא למידה חוויתית ומהנה המאפשרת למידה משמעותית.
מורים מספרים - מבט לפרויקטים בית ספריים
תלמידי כתה י' ממגמת מדעי הסביבה בכפר הנוער הדסה נעורים, בהובלת המורים טטיאנה פרבוליובוב ואייל חסון, יצאו לסדנה בשמורת האירוסים ושלולית החורף בנתניה. שמורת האירוסים, פנינת טבע ייחודית בין שכונות העיר - כוללת מאות דונמים של חולות בהם צומח הריכוז הגדול והיפה בישראל של אירוס הארגמן. האירוסים הנדירים פורחים בין אמצע ינואר לאמצע-סוף פברואר.
התלמידים קבלו הכנה מקדימה בכתה אודות אזור הסיור. ההכנה בכתה כללה:
1. הכרת המושגים : גורמי סביבה ביוטיים ואי-ביוטיים, מין אנדמי, מין פולש, מגוון המינים, עושר המינים, סביבת חיים לחה, התאמות לסביבת חיים, שלולית חורף, שמורת טבע.
2. הכרת חוקי ההתנהגות בטבע ובשמורה.
3. התנסות במכשירי המדידה בהם יעשה שימוש במהלך הסיור. (מליחות, חומציות, עצמת הרוח, עצמת הרעש, טמפרטורת האוויר, עצמת הקרינה).
4. רכישת מיומנויות העבודה עם מגדיר צמחים
יציאה לסיור במהלכו התלמידים התנסו בהפעלת מכשירי מדידה שונים, ערכו מדידות בשטח, עבדו עם מגדירים, אספו ניתונים, זיהו תופעות/תהליכים וצילמו תמונות.
הסיור הסביבתי מאפשר המחשה והבנה של מושגים ותהליכים מופשטים, מאפשר יצירת קשר רגשי בין התלמידים לשמורת האירוסים ושלולית החורף, מעודד סקרנות ושאילת שאלות. איסוף הנתונים, הצילום והעבודה השיתופית הפכה את הסיור ללמידה חוויתית מהנה.
בשלב האחרון התלמידים מעבדים את הניתונים שאספו מהשטח, ומגישים דו"ח סיור.
אירועים קרבים - מוזמנים להשתתף!
כנס טבע עירוני - דיאלוג בין טבע לעיר 2018 הוא חלק מאירועי טבע עירוני בתל-אביב - יפו, אשר יתקיימו בחודש מרץ 2018 ויכללו: סוף שבוע של סיורים במסלולים ירוקים, אתרי טבע עירוני מארחים, הקמת חממות בשדרות רוטשילד ובשכונת יד-אליהו וסיפור מפה של מסלולים ירוקים בעיר.
תלמידי מדעים מכל רחבי הארץ שסיימו עבודת גמר בהיקף של 5 יחידות, מוזמנים להציג את המחקר שלהם. עלו על הבמה והציגו את עבודת הגמר שלכם. זכיתם? מזל טוב! אתם נוסעים ללונדון.
לפרטים: עלון המידע של מכון דוידסון
אקטואליה בכיתה
סוגיות סביבתיות הן עניין שבשגרה, ופעמים רבות אנו נתקלים בהן במדיה התקשורתית. מעבר לרצון להשאיר את תלמידינו מעודכנים ולהישאר בעצמנו רלוונטיים, עיסוק בסוגיות סביבתיות אקטואליות בכיתה מהווה מצע פורה ללמידה משמעותית. בכל סביבתון נביא לכם רעיון לפעילות של למידה משמעותית בכיתה, על רקע של סוגיה סביבתית. כל פעילות תהיה מבוססת על אסטרטגיית הוראה המכוונת ללמידה משמעותית. בנוסף, נביא רעיונות לכלים מקוונים, אשר יכולים לשמש בפעילות המוצעת.
בשיטת הוראה משמעותית זו, בעיה המוצגת על ידי המורה או התלמידים משמשת כנקודת פתיחה לרכישת ידע ופיתוח מיומנויות שונות. העיסוק בבעיות רלוונטיות מעודד בין היתר חשיבה עצמאית וביקורתית כתוצאה ממפגש עם נרטיבים שונים, מעורבות פעילה בחיי הקהילה ובקורה בה, שילוב בין תחומי דעת ופיתוח מיומנויות המאה
ה -21.
למידה מבוססת בעיות נשענת על תאוריות לפיהן למידה היא תהליך פעיל, שבו הלומד מבנה ידע חדש תוך כדי יחסי גומלין חברתיים. לפיכך, תפקיד המורה מתמקד בהנחיה וליווי ולא בהקניית ידע והלמידה עצמה נעשית בקבוצות.
קישורים לקריאה נוספת על למידה מבוססת בעיות מצורפים בתחתית העלון.
התופעה של אבדן מזון היא בעיה מרכזית ובוערת בעולם כיום. בזבוז מזון מתרחש בכל שלבי הגידול, השינוע, האחסון, השיווק והצריכה שלו ולמרות שיש די מזון בעולם כיום, המחסור בו צפוי לגדול.
מאמר שהתפרסם בעלון "זוית" לאחרונה, מתאר את בעיית בזבוז המזון המתרחשת בסופרמרקטים כתוצאה מהתנהלות רגולטורית, עסקית וצרכנית לא נכונה. המאמר מתאר יוזמות שונות המתקיימות בעולם ושמטרתן צמצום אבדן מזון. יוזמה מקומית כזו היא "המעבדה לחדשנות וקיימות לצמצום בזבוז מזון בישראל" הנסקרת גם היא בכתבה.
הפעילות בכיתה
הפעילות בכיתה תתקיים במספר שלבים:
1. הבנת הבעיה. לצורך הבנת הבעיה נשאל את התלמידים לגבי הרגלי קניית וזריקת המזון שלהם: האם ואיך הם קונים בסופרמרקט? איך הם בוחרים מזון? האם ומתי הם זורקים מזון בבית ובחוץ ולמה? בדרך זו הנושא מקבל גוון רלוונטי לתלמידים ומתקרב לעולם שלהם. את התשובות נכתוב על הלוח או נעשה שימוש בכלי הדיגיטלי polleverywhere שהוצג בעלון הקודם. מתוך התשובות נוציא את הקטגוריות הבאות: א. מזון נזרק כי קונים יותר מדי, 2. מזון נזרק על בסיס המראה שלו (ירקות ופירות לא יפים, אריזות לא מושכות וכו'), 3. מזון נזרק כי הוא מוגבל בתוקף, 4. מזון נזרק כי הוא לא נשמר בצורה נאותה.
אחרי שקיבלנו מושג לגבי התנהלות התלמידים עצמם בנוגע לזריקת אוכל, נציג להם עובדות שונות העוסקות באבדן מזון בעולם. סרטון העוסק בעובדות אלו ניתן למצוא בקישור הזה, ומסמך המסכם את העובדות מצורף בקישור הזה.
2. העלאת רעיונות לפתרון הבעיה. לאחר שהתלמידים הבינו את בעיית אבדן המזון, היכן היא מתרחשת ומדוע, נעבור לחלק העוסק בפתרונות. בשלב זה נחלק את הכיתה לקבוצות של שלושה או ארבעה תלמידים וניתן להם לקרוא את המאמר המצורף בתחתית העלון. לצד קריאת המאמר יקבלו התלמידים את המסמך הנלווה המצורף בקישור הזה, ויענו על השאלות. בשלב זה ניתן גם להקרין את הסרטון הבא.
3. תכנון דרכים לפתרון הבעיה. לאחר מיפוי הפתרונות השונים המופיעים במאמר ועבודה עם המסמך הנלווה,
תבחר כל קבוצה פתרון אחד לבעיית בזבוז המזון בבית או בסופרמרקטים. הקבוצה תתכנן דרך פעולה בכדי ליישם אותו בסביבתה הקרובה, במחשבה על סדרת ההליכים הנדרשים ותכנון המשאבים הדרושים (זמן, מידע, גורמים אנושיים וכו'). בשלב זה ניתן לשלב פגישה עם מומחה/מומחים לתחומים הרלוונטיים (לדוגמא מנהל סופרמרקט, או אחראי איכות סביבה מהשלטון המקומי).
4. הצגת פתרון הבעיה. לסיום תבחר כל קבוצה כיצד להציג את הפתרון ודרכי היישום עליהם חשבו, תוך הצגת נימוקים התומכים בתהליך ובפתרון.
כלים מקוונים תומכי פעילות
שילוב של כלים מקוונים בהוראה הוא דבר מקובל כיום. שימוש מושכל בכלים מקוונים בכיתה מסייע בבניית תהליכי לימוד, בפיתוח אינטראקציה מפרה בין מורים לתלמידים ובין תלמידים לעצמם וכן בקידום מיומנויות המאה ה 21. בהמשך לכל פעילות שתתפרסם כאן, ניתן גם מספר רעיונות לשילוב של כלים כאלה באותה פעילות.
מצגות הן כלי עזר מצוין להוראה בכיתה ועל אף שהן מקושרות להוראה פרונטלית, ניתן לשלב בהן גם פעילויות אינטראקטיביות שילוו למידה משמעותית. את הפעילות המתוארת למעלה בנושא אבדן מזון ניתן לשלב גם במצגות אינטראקטיביות כפי שמוצע להלן:
פרזנטציה בריבוע: האתר "פרזנטציה בריבוע", מבית מט"ח בשיתוף עם הקרן לקידום מקצועי של הסתדרות המורים, מציע מגוון מצגות בתחומים שונים. למצגות מטרות שונות כגון הטמעת ידע שנלמד בצורה חווייתית ומשמעותית, או יצירת מסגרת לפתיחת נושא חדש או לסיכום נושא. רוב המצגות מעבירות מסרים מורכבים על נושאים מופשטים שקשה ללמד בכיתה. הן מעודדות את התלמידים לשאול שאלות, לנקוט עמדה, לחשוב בצורה ביקורתית ולקבל החלטות כמו גם למידה שיתופית באמצעות התנסות ועיסוק בפתרון בעיות אמת מחיי התלמידים. חלק מהמצגות כוללות משחקים כיתתיים כגון משחקי מסלול וטריוויה, בכדי לעודד למידה שיתופית, חווייתית ומהנה, ומאפשרים תרגול וחזרה על החומר.
סרטון על אתר "פרזנטציה בריבוע"
פרזנטציה בריבוע - אבדן מזון בעולם ובישראל
רוג'ום (Roojoom): כלי המאפשר ליצור מצגת של מסלול תוכן מקוון, מבוסס קישורים. הלומד מדפדף בין התכנים ומבצע את הפעילות הלימודית על פי הנחיות המורה.
סרטון הדרכה להכנת מצגת רוג'ום - משרד החינוך
להתראות בגיליון הבא!
נשמח לקבל מקהל המורים למדעי הסביבה רעיונות לפעילויות, סיכומים, מצגות, מאמרים וכל חומר מקצועי אחר אשר יכול לתרום להוראת מדעי הסביבה.
את החומרים ניתן לשלוח ל: cleareinat@gmail.com