
ביולוגיה
מורים יקרים ונאמני הוראת הביולוגיה
חנוכה הוא חג האור. אור שממלא את ליבנו בשמחה ובתקווה לימים טובים יותר. ימים של אחדות ואהבה.
הפיקוח על הביולוגיה מאחל לעובדי ההוראה שימשיכו להפיץ בסביבתם יותר אור, ומגיש לכם את הביולטר השישי.
אנו מודים לד"ר צבי אריכא מפמ"ר פיסיקה וליורם אורעד מפקח תכנים ותכ"ל במדע וטכנולוגיה באגף המדעים, שתרמו מאורם לביולטר זה.
בקישור הבא:
"באנו חושך לגרש"
"כשאנו אומרים "אור", אנו מתכוונים למה שהעין שלנו קולטת. מבחינת המוח האנושי - האור "נוכח". המוח "מרגיש" שהאור הוא פיזי, מוחשי, עד שלעיתים, בעיקר כשהיינו ילדים, ניסינו לתפוס את האור ביד אחת. כשניסינו להציץ פנימה לתוך היד או להעבירו ליד השנייה - גילינו את החושך, את הצל. גם אותו לא הצלחנו לתפוס. (מעניין איך וונדי, הפיה של פיטר פן, הצליחה לתפוס את הצל וגם לתפור...). "הטבע וחוקי הטבע חבויים בליל השחור: ויאמר אלוהים: 'יהי ניוטון!' ויהי אור."
פעילות משפחתית לחנוכה
סוד ההכנה של ''מאפה שמרים'' ערכה רותי מנדלוביץ מפמ"ר ביולוגיה
''מאפה השמרים'' הוא שילוב של טעם, לחות, פריכות ומרקם ''אידיאלים''.
המרכיבים הבסיסיים של מאפה השמרים הם קמח חיטה, סוכר מאכל, מים ושמרים.
שלבי ההכנה כוללים ערבוב החומרים לקבלת בצק, לישה, אפיה או טיגון.
על השמרים ועוד לחצו כאן
הכנה:
· נפחו בלון והוציאו ממנו את האוויר, חזרו על פעולה זו 2- 3 פעמים (פעולה המרככת את הבלון)
· העבירו לכוס לשימוש חד פעמי 1 כפית שטוחה של שמרים ו-1 כפית שטוחה של סוכר.
· הוסיפו לכוס מעט מי ברז פושרים (טמפרטורה כ- C0 35). ערבבו בעזרת כף עד לקבלת תרחיף הומוגני/אחיד.
· הוסיפו 25 מ''ל מי ברז וערבבו שוב.
העבירו את תכולת הכוס לבקבוק ריק. כסו אותו בבלון. תמתינו 10 דקות וצפו במתרחש.
כל אחד הוא אור קטן, וכולנו אור איתן
מאמר מאולימפיאדה תשע"ד
המערכות האקולוגיות המאפיינות את האוקיינוסים מורכבות מדגים ומפלנקטון. פלנקטון הם יצורים זעירים הנסחפים בזרמי הים. עליהם נמנים חיידקים, זואופלנקטון שהם בעלי חיים, כמו סוגים שונים של סרטנים זעירים ופיטופלנקטון שהם אצות זעירות. הזואופלנקטון וגם הפיטופלנקטון משמשים מזון לדגים.
מעמקי הים הם מערכת אקולוגית מיוחדת במינה והתנאים בה אינם מתאימים להיווצרות מערכת אקולוגית מגוונת. כאשר מי הים צלולים, אור השמש מגיע עד 10 מטרים מתחת לפני הים, כך שלשכבות העמוקות חודר רק חלק מהאור. בעומק של 150 מטרים כמעט ואין אור ובעומק של 600 מטרים החשיכה היא מוחלטת. בנוסף לתנאי ההארה, ככל שהשכבה עמוקה יותר, לחץ המים גבוה יותר, ואילו ריכוז החמצן והטמפרטורה נמוכים יותר.
מערכת אקולוגית במעמקי הים מאופיינת באוכלוסיות בעלות מספר פרטים קטן. אחד הגורמים המגבילים הוא כמות מזון העומדת לרשות האורגניזמים במעמקים.
יצורים רבים החיים במעמקי הים זוהרים באור כחלחל. תופעה זו מכונה "הארה ביולוגית" (ביולומינסנציה)
על התופעה, על הניסויים ושאלות בעקבותיהם תוכלו לקרוא וללמד את תלמידכם בקישור הבא
שחורה אני ונאווה – האומנם?
(מעובד על פי משולם מ', כמעט אלפיים, 24, 1999)
בשיר השירים מצטייר צבע עור כהה כשיא היופי, כמו שנאמר "שחורה אני ונאוה". במאה ה- 19 דווקא עור בהיר נחשב לשיא היופי. משנות החמישים של המאה ה- 20 השתנתה שוב האופנה, ומאז עור שזוף נחשב לסמל הבריאות והיופי.
כיום, עם הצטברות הידע בדבר הנזקים הגדולים שגורמת הקרינה העל-סגולה של השמש, יש לנו משימה קשה: לשנות את הדעה המקובלת, הרואה בשיזוף דבר בריא ויפה, גם אצל אנשים בהירי עור. (אנשים שעורם כהה מוגנים מקרינה יותר מאנשים שעורם בהיר).
פוטוטרופיזם
פעילות שזו נכתבה על ידי המרכז לפיתוח ותמיכה למעבדות באוניברסיטת בר אילן
תופעת הפוטוטרופיזם מתבטאת בנטיית צמח או איבר בכיוון מסוים בהשפעת גירוי של אור. הפוטוטרופיזם מאפשר לצמחים לקלוט את מקסימום האנרגיה מאור השמש, ובו בזמן להגן על רקמות הצמח מפני חשיפת יתר לקרינה בצורה האופטימלית ביותר. סממני התופעה מתאפיינים בתנועה ובצמיחה של הצמח (נטייה) של עלי הצמח בהתאם לספקטרום, לכיוון ולעוצמת האור.
מאסטר מיקרוב שף
איילת מימרן "גרוס" קרית גת
הקדמה- כך זה התרחש אצלי בבית
לפני מספר שבועות קיימתי בביתי פעילות " מאסטר מיקרוב שף "לבנות יב' של המגמה. התלמידות הגיעו לביתי ולאחר שצוידו בסינרים ובכובעי שף שהוכנו עבורן, הן חולקו לצוותים ונשלחו לחקור את תהליכי הכנת מוצרי מזון בהם מעורבים מיקרואורגניזמים (נושא ההרחבה שלנו) כולל הכנת מוצרי המזון, תכנון וביצוע של ניסוי בנושא והכנת פוסטר המסכם את התהליך.
המוצרים השונים היו מוצרי בצק(פיצה ולביבות מרוקאיות בשתי קבוצות נפרדות), יין, יוגורט וגבינה, ירקות מוחמצים ובין לבין ביקרו בפינת שוקו וקפה (שגם בהכנתם מעורבים מיקרואורגניזמים), ופינה קוסמטית עם אצטון ולק. בזמן ההמתנה הבנות תיכננו ניסוי שיענה על שאלות הקשורות לתהליך עליו למדו והכינו פוסטרים מושקעים לסיכום התהליך. כשהמוצרים היו מוכנים ישבנו לארוחה. (לאותם מוצרים שזמן ההכנה שלהם ארוך מכמה שעות, הבאנו מוצרים מוגמרים(יוגורט ויין) וכן הכנו גבינה בהכנה מהירה חמוצים שניתן לאכול במקום. הפעילות הייתה מאוד חווייתית ומגבשת.
תמונות ראשונות מכוכב שביט
רוזטה נוחתת על השביט
מראה של שביט מכדור הארץ
השביט – פס של אור ושל חיים
מאת יורם אורעד, מפקח תכנים ותכ"ל במדע וטכנולוגיה באגף המדעים
השביט – פס של אור ושל חיים
כשהוא מופיע, הוא נראה כפס אור מוארך וזוהר בשמים ועד לפני כמה מאות שנים הופעה שלו עוררה פחד ומורא בלב האנשים והתקשרה לאמונות תפלות. הוא נחשב למבשר שיטפונות, אסונות, מלחמות ורעב.
זהו השביט...
באוגוסט שנה לראשונה נכנסה חללית למסלול סביב שביט.
על השביט, על החללית ועל משמעות המחקר תוכלו לקרוא כאן
ביי ביי כימותרפיה, שלום אימונותרפיה: פריצת דרך בסרטן?
הגישה החדשה: במקום לתקוף את הגידול, מגייסים את מערכת החיסון כדי שתילחם בו תוצאות הניסויים נראות מבטיחות, ויש אפילו מי שמעז לדבר בזהירות על ריפוי
על כך במאמר
kahoot לתלמיד/למורה הלהוט
מדי קן, תיכון דרכא בגין גדרה,
סאמיה אבו-חיט, תיכון עתיד טירה,
ד"ר אירית שדה, אורט יד לבוביץ נתניה.
שימוש בטלפון החכם לגיוון בהוראה
"תלמידים, הוציאו את הניידים שלכם והקלידו את הכתובת הזו: kahoot.it"
כך התחיל שיעור ביולוגיה והתלמידים היו מופתעים: "מה להוציא את הנייד? מותר?"
להתראות בביולטר הבא
עורכת: רבקה משגב