
סביבתון
עלון מקוון למורים למדעי הסביבה גיליון מספר 16, מרץ 2020
אנו שמחים לשתף אתכם בגיליון מרץ 2020 של הסביבתון תש"ף – עלון המרכז הודעות ומידע עדכני ושימושי שיכול לסייע לכם בהוראת המקצוע בכיתה ומחוצה לה.
הודעות מפמ"ר על קצה המזלג
שלום לכולן ולכולם,
שבוע מאתגר עבר על כולנו, מורות, מורים, הורים ותלמידים. תוך כדי למידה של מערכות חדשות, שלא תמיד עבדו, מענה לאלפי הודעות ווטסאפ ומיילים.
מה היה לנו בשבוע שעבר, שיעור בנושא מערכות אקולוגיות, ושיעור שני בנושא המאמר המדעי בערבית.
בשבוע השני של הלמידה מרחוק, יש לנו מס' שיעורים במדעי הסביבה בתקווה שלא יהיו תקלות.
קרינה חלק ב' - אלה סלע מיכאלוב.
המאמר המדעי, חלק א' - מאיר מלכה
הפסולת המוצקה והבעיה הסביבתית - מדי קן
השיעורים בערבית
קרינה חלק א' – כריסטין זהר בערבית
הפסולת המוצקה והבעיה הסביבתית –איאת אסתיתי
אתיקה סביבתית, חלק א' – איאת אסתיתי
קישור למערכת השיעורים היומית
תמשיכו לעודד את התלמידים שלכם לכנס ולהשתתף בשיעורי הלמידה מרחוק, שהם שיעורים איכותיים.
זו ההזדמנות להגיד למורים ולמדריכים תודה רבה על ההירתמות שלכם והעבודה המסורה להכנת השיעורים במצב החירום הנוכחי.
תודה למרכז המורים לביולוגיה ומדעי הסביבה ולמדריך מוסטפא עוסמאן על ההדרכה בכיצד מפעילים את מערכת הZOOM.
תודה לצוות מט"ח והאגף לפיתוח מקצועי בהובלת דליה והצוות שלה על התמיכה והעזרה מסביב לשעון.
בחינות הבגרות
בתחילת השבוע התפרסמה הפעימה הראשונה של מיקוד בחינות הבגרות לקיץ הקרוב, וביום חמישי הקרוב תתפרסם הפעימה השנייה שכוללת המיקוד לבחינת הבגרות במדעי הסביבה.
בברכת בריאות אתנה ורק בשורות טובות
סאמיה
מורים מספרים
1. בתיכון מקיף אום אלפחם, בהובלת המורה המובילה גדיר שוקרי, התקיים שבוע של בריאות וקיימות במטרה להעלות את המודעות הסביבתית בנושא נזקי סיגריות על בריאות האדם ועל הסביבה. התמקדנו בהשפעת הסיגריות על הסביבה, לאחר שהעברנו אתה נושא לכיתות י בבית הספר שלנו, בחרנו קבוצת תלמידים מובילים שיהיו אחראיים על העברת הנושא לקבוצות תלמידים אחרים. התחלנו לקיים מפגשים בבתי ספר שונים בעיר אום אל פחם. בית הספר הראשון שזכה להרצאה הראשונה בנושא הוא בית ספר לחינוך מיוחד בעיר. ההתרגשות הייתה עצומה אצל כולם.
2. שיתוף פעולה עם רט"ג ועם הקהילה
תלמידי י"ב במגמת מדעי סביבה מתיכון חקלאי ימה, בהובלת המדריכה המובילה סוהיר סורה השתתפו בפרויקט איתור מינים פולשים בכפר.
התלמידים מסייעים בהתמודדות עם צמח האמברוסיה - מין פולש אלרגני מאוד הגורם סבל רב לתושבי הכפר. התלמידים מדווחים לגורמים הרלוונטיים על מוקדים בכפר, ואז המוקד מושמד.
תמונות מהפעילות להלן
חדשות מרכז המורים
השתלמות עדכון ידע מדעי מתקדמת ועד כה התקיימו כבר שלוש הרצאות מעניינות. בתום כל הרצאה מתקיים דיון פדגוגי והמשתתפים מציעים רעיונות וחומרים להוראת הנושא בכיתה. שני צור, רכזת ההשתלמות עיבדה את החומרים למסמך אחד - את תקציר ההרצאות, קישורים להרצאות והרעיונות לפעילויות אפשר לראות במסמך כאן.
להזכירכם – מורים שנרשמו להשתלמות עם ציון מתבקשים לפתח יחידת הוראה בנושא של אחת ההרצאות שתוצג במפגש פנים אל פנים שיתקיים ב 24.6 בטכניון. למי שמתאים - אפשר לנצל את ימי הקורונה והזמן שהתפנה בבית לכתיבת המטלה. ברוח הימים, מי שיכול מוזמן/נת לפתח יחידת הוראה מקוונת ואז נוכל להפיץ אותה ולהשתמש בה לצורך למידה מרחוק...
כך למשל, בפינת אקטואליה בכיתה – פותחה פעילות מקוונת בנושא השפעת הקורונה על הסביבה שאתם יכולים לשלוח לתלמידים שלכם כמטלה במסגרת הוראה מרחוק. בהעדר כנסים וארועים קרובים, חשבנו לרכז מספר המלצות לפעילויות מקוונות שתוכלו לשלוח לתלמידים שלכם. בראש ובראשונה המלצה להשתתף ביום מקוונן – יום האקלים שיתקיים ב 24.3 (במקום מצעד האקלים שבוטל). לאורך היום הרצאות בנושאי משבר האקלים. כל הפרטים כאן: http://bit.ly/ClimateDayLive (תכנית השידורים למטה)
פיתוח מאמרים– מרכז המורים מנצל את ימי הקורונה לפתח עבור המורים והתלמידים חומרים חדשים לשימושכם – עד כה עובדו מאמרים מתוך כתב העת אקולוגיה וסביבה, שהציגו מחקרים בנושאים חקלאות מקיימת, איי החום העירוני ועלית הטמפרטורות בערים, ומחקר על טיפול בשפכי עקר של בתי הבד. החומרים נמצאים בתהליכי אישור ותרגום לערבית ויפורסמו בהמשך. אם יש לכם המלצות למאמרים מדעיים שמתאימים לדעתכם לעיבוד עבור התלמידים אנא שלחו לנו ל nirita@technion.ac.il
מרכז המורים מאחל לכל המורים, התלמידים ובני משפחותיכם בריאות שלמה וחזרה מהירה לשגרה.
אקטואליה בכיתה
סוגיות סביבתיות הן עניין שבשגרה, ופעמים רבות אנו נתקלים בהן במדיה התקשורתית. מעבר לרצון להשאיר את תלמידינו מעודכנים ולהישאר בעצמנו רלוונטיים, עיסוק בסוגיות סביבתיות אקטואליות בכיתה מהווה מצע פורה ללמידה משמעותית. בכל סביבתון נביא לכם רעיון לפעילות של למידה משמעותית בכיתה, על רקע של סוגיה סביבתית. כל פעילות תהיה מבוססת על אסטרטגיית הוראה המכוונת ללמידה משמעותית. בנוסף, נביא רעיונות לכלים מקוונים, אשר יכולים לשמש בפעילות המוצעת. והפעם –הקרונה והשפעתה על הסביבה.
משבר הקורונה נוכח בחיינו. מדובר במשבר בריאותי, כלכלי, חברתי אך האם יש למשבר הקורונה יש גם השלכות סביבתיות? בפעילות זו נוכל לבחוןאת ההשלכות של המשבר
אסטרטגיית הוראה – למידה מקוונת
בצל המשבר וההשבתה, אנו נאלצים למצוא דרכים יצירתיות להוראה מרחוק – הוראה מקוונת. הוראה זו היא חלק ממגמות הוראה חדשניות מהארץ ומהעולם, הדורשת ליווי ותמיכה ושימוש מושכל בכלים טכנולוגיים מתקדמים בשעורים וביניהם, ליצירת תוכן מקוון, תהליכי הערכה, הצגת תוצרים בשילוב מולטימדיה ועוד.
משרד החינוך פיתח דגמי הוראה דיגטליים מגוונים הכוללים כלים שונים.
מקור וקריאה נוספת: למידה מרחוק, משרד החינוך, הענן החינוכי ; דגמי הוראה דיגיטליים
כלים מקוונים תומכי פעילות - פעילות באמצעות טופס גוגל
הפעילות שמוצעת להלן נבנתה גם כטופס גוגל שאותו תוכלו לשלוח כמשימת בית לתלמידים. הטופס נמצא בתיקיה שיתופית הפתוחה למורים למדעי הסביבה. אנא העתיקו את הטופס לתיקיה אישית שלכם ושלחו לתלמידים את הגרסה שלכם – כך תוכלו לקבל רק את התשובות של התלמידים שלכם ישירות אליכם.
את תשובותיהם תוכלו לבדוק בעזרת התשובות המפורטת מתחת לכל שאלה. לצד התשובות מוצע ניקוד אפשרי לכל שאלה, כך שתוכלו לתת לתלמידים ציון על ביצוע המשימה.
הנחיות לבניית טופס גוגל ניתן למצוא כאן.
סוגיה סביבתית אקטואלית – הקורונה והשפעתה על הסביבה
רקע
נגיף הקורונה הוא וירוס (SARS-CoV-2) שעבר מבעלי חיים נגועים לבני אדם וגרם למגפה עולמית. תחילת התחלואה הייתה בסין אולם משם התפשטה במהירות לכמעט כל מדינות העולם. הנגיף מתפשט ע"י רוק הנפלט כתוצאה משיעול והנדבקים מפתחים תסמינים הדומים לשפעת: חום, שיעול וקוצר נשימה. נכון לאמצע מרץ 2020 נדבקו בקורונה מעל 170 אלף בני אדם ואלפים מתו. למניעת התפשטות הנגיף הוחלט במדינות רבות להשבית את הפעילות המרכזית ולמנע חיכוך בין אנשים. מהן ההשפעות הסביבתיות של השבתה זו?
מידע נרחב על הקורונה: אתר מכון דוידסון , ויקיפדיה, מדע גדול בקטנה
תוכלו למצוא נתונים עדכניים של התפשטות המחלה, החולים והמתים בקישור כאן או כאן ולראות מפה דינמית של התפשטות הנגיף כאן.
1. כמה חולים נכון לעכשיו היו בסין? וכמה החלימו לחלוטין מהמחלה? (תשובה נכונה - 5 נקודות)
2. מיהי המדינה/המדינות בעלת ספר החולים הנמוך ביותר? (תשובה נכונה - 5 נקודות)
תשובה – יש לבדוק במועד הפצת המשימה
3. חשבו על היבטים סביבתיים שעשויים להיות מושפעים מהתפשטות נגיף הקורונה והמציאות שנוצרה. רשמו את ההיבטים ואת ההסבר באיזה אופן יש להם השפעה על הקורונה .
תשובות למשל:
· צמצום עד הפסקת טיסות – הפחתה משמעותית של פליטת גזי חממה
· צמצום יציאה מהבית – הפחתה משמעותית בשימוש בתחבורה פרטית וציבורית – צמצום זיהום אוויר מתחבורה
· צמצום תרבות הצריכה – הפסקת הפעילות בקניונים עשויה להקטין את מימדי הקניות ולהפחית ייצור וצריכת משאבים
· בזבוז מזון – ייתכן והבהלה לרכישת מוצרים וההסתערות על הסופרים תגרום לעליה בכמות המזון שנרכש ובמידה ולא יעשה בו שימוש מיידיעלול להיווצר בזבוז של מזון שיתקלקל
· בהעדר תנועה בין יבשתית התבססות על כלכלה מקומית ועל מזון מקומי– הפחתת זיהום אוויר ופליטת גזי חממה כתוצאה מהשינוע
(תשובה מפורטת ומנומקת – 20 נקודות)
4. ראו למשל, את ההשפעות הסביבתיות של ספינות תיירים גדולות בסרטון כאן (באנגלית, 3 דקות). מהי השפעת הפסקת שיט של ספינות כאלו?
הפסקת שיט בספינות התיירים הענקיות תוביל להפסקת הפגיעה בחופים ובים, הפסקת זיהום אוויר שהספינות פולטות, הפסקת זיהום ים בשפכים של התיירים (שגורמים לצריכת חמצן מוגברת שפוגעת בדגים, חלזונות, שוניות אלמוגים ושאר דיירי הים).
(תשובה מפורטת ומנומקת – 10 נקודות)
5. עיינו באיור המצורף המציג אתהשינוי בריכוז חנקן דו חמצני באטמוספירה מעל סין, השוואה בין ממוצע התאריכים 1-20/1/2020 לבין ממוצע התאריכים 10-25/2/2020.מה ניתן ללמוד מהאיור? מה לדעתכם הגורם לכך?
איור 1 מפת זיהום אוויר מעל סין לפני ואחרי התפרצות הקורונה. מקור נאסא.
תשובה: האיור מלמד שחלה הפחתה משמעותית (בשיעור של כ 25%) בזיהום האוויר מעל סין. סיון ידועה כמדינה המזהמת ביותר בעולם בפליטות גזי החממה. הגורם להפחתה, הוא ככל הנראה ההאטה הכלכלית והפסקת הייצור התעשייתי בעקבות ההתפרצות.
(תשובה מפורטת ומנומקת – 10 נקודות)
עוד על השפעות הקורונה על התעשייה והכלכלה של סין אפשר לראות בסרטון כאן (באנגלית 3 דקות)
6. יש הטוענים שמשבר הקורונה צריך לגרום לנו לעבור מכלכלה עולמית גלובלית לכלכלה מקומית. ראו את הסרטון המצורף (אנגלית 2.5 דקות) –
א. רשמו - מהם היתרונות ומהם החסרונות של כלכלה גלובלית וכלכלה מקומית?
כלכלה גלובלית:
יתרונות – יעילות (שימוש במשאבים בסמוך להימצאותם ושינוע הסחורות למוקדי הצריכה), חסכון כלכלי
חסרונות – עידוד תאגידי ענק על חשבון תוצרת מקומית, יותר פליטות פחמן דו חמצני, פחות תחושת קהילתיות
כלכלה מקומית:
יתרונות – תמיכה בקהילות מקומיות, הפחתת זיהום, הגדלת מקומות עבודה, יצירת חיבורים בין תושבים
חסרונות - מוגבלות במשאבים מקומיים, הפחתת הסחר העולמי משפיע על הכנסות המדינה
(תשובה מפורטת ומנומקת – 20 נקודות)
ב. מה דעתכם לגבי הטענה שיש לעבור לכלכלה מקומית? נמקו והסבירו
(תשובה מפורטת ומנומקת – 20 נקודות)
7. נכון או לא נכון
· נגיף הקורונה אחראי כבר למותם של למעלה מ 4,000 אנשים ברחבי העולם, 4.5 מיליון אנשים שמתים כל שנה מזיהום אוויר. – נכון
· כלכלה גלובאלית בעלת פליטות גזי חממה נמוכות בהשוואה לכלכלה מקומית – לא נכון
· השבתת המשק הישראלי בעקבות הקורונה יוביל להפחתה בזיהום האוויר גם בישראל - נכון (למשל ע"י צמצום התחבורה היבשתית, הפחתת הייצור התעשייתי)
· כדאי לעודד שיט בספינות תיירים ענקיות משום שהן חוסכות הרבה ספינות קטנות, ולמעשה מפחיתות את הפגיעה בים – לא נכון, לספינות הענק השלכות סביבתיות רבות
· לקורונה יש השפעה על צמצום תרבות הצריכה ועל בזבוז המזון –נכון
(כל תשובה נכונה – 2 נק', סה"כ 10 נקודות)
אירועים
עקב ביטול כל הכנסים והארועים הקרובים, להלן הצעות לפעילויות מתוקשבות ומקוונות שאפשר לעשות מהבית, שיתמכו בהתפתחות המקצועית שלכם, או שתרצו להמליץ לתלמידים.
כל הספרים הדיגיטליים של כותר (הספריה המקוונת של ישראל) פתוחים לחודש חינם - https://kotar.cet.ac.il/?fbclid=IwAR2JRpRq1Pp1-hNdcOsPg1JIRIY7iyuAbhoC9DmU9ZSu0c7xPl5iQSqvkB4
מכון דוידסון (מכון ויצמן למדע) הכין שלל רעיונות לפעילויות מקוונות - חידוני טריוויה, סרטונים, ניסויים, קורסים דיגיטליים, כתבות מוקלטות ועוד https://www.davidsoncourses.com/stuck-at-home?fbclid=IwAR3nbKIXqEmvpuepNHAG1roBw1ceyYjWoP4pcdswkwTULlzDAt0Ap5jtdIw
האתר של מרכז המורים למדעי הסביבה –"אקולוגיה בסביבה מתוקשבת" מציע שמונה מאמרים מעובדים לפעילות מקוונת, בעבריץ ובערבית - https://sites.google.com/site/onlineesactivities/
הענן החינוכי של משרד החינוך– כל השרותים המתוקשבים לבתי הספר - https://sites.education.gov.il/cloud/home/Pages/default.aspx
פעילויות מקוונות של הקרן הקיימת לישראל עבור בני נוער (יש גם ליסודי) - הפעלות, משחקים, חידונים, סרטים, יצירה ועוד –https://greenwin.kkl.org.il/field_active/activities-by-age/high-school/
חידוני סביבה וקיימות - https://greenwin.kkl.org.il/greenwin_games/quizzes/environment/
אוניברסיטת תל אביב מזמינה לצפות בשלל הרצאות בנושאים הקשורים לבעלי חיים:
ברוכים הבאים לממלכת הדבורים! מה התפקיד של כל חברה בממלכה הזעירה הזו?
הרצאתו של פרופ' אברהם חפץ, אקולוג כימי וביולוג אבולוציוני.
חוכמתם של העורבים. האם מדובר באחת החיות המתוחכמות בטבע?
הרצאתו של פרופ' יורם יום-טוב, זואולוג רב תחומי, מחנך ומנהיג בפעילות ציבורית לשמירת הטבע
ספוגים בעומק הים מה היתרון בלהיות בעל חיים עם מבנה גוף פשוט?
הרצאתה של טל אידן, דוקטורנטית במעבדה לספוגים בבית הספר לזואולוגיה.
לחרקים נסיון תעופה של כ-350 מליון שנה, מה ניתן ללמוד מהמקצוענים?
הרצאתו של ד"ר גל ריבק המתמחה בפתרונות טכנולוגיים בהשראת הטבע.
הרצאתו של ד"ר רועי הולצמן, חוקר ימי ואוצר באוסף הדגים של מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט.
250 שנות אבולוציה במהלכן העכביש כמעט שלא השתנה. מה מייחד את העכבישים?
הרצאתו של ד"ר דני סימון מהחוג לזואולוגיה
כל בע"ח רביעי על פני כדוה"א הוא חיפושית. מהיכן נובעת ההצלחה הזו?
הרצאתה של ד"ר נטע דורצ'ין, האוצרת הראשית של אוסף החרקים במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
העיר היא מדבר עבור מינים רבים של בע"ח, אז מי בכל זאת אוהב אותה?
הרצאתו של פרופ' יוסי יובל ראש המעבדה לנוירואקולוגיה באוניברסיטת תל אביב
להתראות בגיליון הבא!
כותבת ועורכת תוכן: נירית לביא אלון ושני צור
נשמח לקבל מקהל המורים למדעי הסביבה רעיונות לפעילויות, סיכומים, מצגות, מאמרים וכל חומר מקצועי אחר אשר יכול לתרום להוראת מדעי הסביבה.
את התכנים ניתן לשלוח למייל sani.zur@gmail.com