
סביבתון
עלון מקוון למורים למדעי הסביבה גיליון מספר 16, מאי 2020
אנו שמחים לשתף אתכם בגיליון מאי 2020 של הסביבתון תש"ף – עלון המרכז הודעות ומידע עדכני ושימושי שיכול לסייע לכם בהוראת המקצוע בכיתה ומחוצה לה.
דבר המפמ"ר
עכשיו, כשסוף סוף חוזרים לבתי הספר בהדרגה, חזרה שהתחילה בשבוע שעבר, התלמידים והמורים נערכים לחזרה לשגרת הלימודים. זה הזמן לחשוב איך לשלב את הטכנולוגיה והכלים שהשתמשנו בהם בתקופת הקורונה בהוראה בכתות.
משבר הקורונה הציב בפנינו אתגר חינוכי והתארגנות מהירה ללמידה מקוונת, שלחלק מהמורים מדובר באתגר גדול שמציב קשיים בשימוש בכלים שפעם ראשונה משתמשים בהם, איך ליצור את התכנים המותאמים ללמידה בשיעורמקוון ? איך מעוררים מוטיבציה אצל התלמידים להשתתף בשיעורים?ואיך מפתחים את תחושת המסוגלות של התלמידים..
ההתמודדות עם משבר הקורונה הקשה הביא להיערכות מהירה של המורים המובילים במדעי הסביבה, אשר נערכו ויצרו פרויקטים וטכניקות להוראה מרחוק.
אחד הפרויקטים פיתוח סיורים וירטואליים אותו הובילה סוהיר סורה עם צוות ההדרכה שקרא, העיר והאיר ורואה עאזם שעזרה בתרגום הסיורים לערבית. וכך התאפשר למורים שלא הספיקו לצאת ולהכיר שלוש סביבות שבהן בולטת מעורבותו של האדם וללמוד על סביבות אלה, לבחור אחד או יותר מהסיורים הווירטואליים שהכנו במיוחד עבורם, שהתלמיד יכול לסייר מהבית ולבצע את המטלות ע"פ ההנחיות בכל סיור. הסיורים בשלוש סביבות שונות :
2.תחנת הכוח- אורות רבין עברית, ערבית
3. פארק אריאל שרון- ח'ירייה עברית, ערבית
בנוסף להצעה לאירוע מסכם למידה שמהווה 15% מהציון. כאשר הנושא המרכזי היה הכנרת שנדחקה לשוליים עם התפרצות נגיף הקורונה. המורה יכול לבחור בכנרת כאירוע מסכם למידהבעברית , ערבית .
וזו ההזדמנות להודות לסוהיר סורה על הפיתוח והתרגום למדי קן ועינת פילר שקראו והעירו.
ממשיכים עם מערכת השידורים שכוללת תכנים רבים ומגוונים במדעי הסביבה, אני ממליצה להפנות את התלמידים למאגר השיעורים שמהווה כלי נוסף בלמידה.מערכת השידורים השבועית.
כל השיעורים המוקלטים במסגרת צו 8 חינוכי הועלו למאגר שמסודר על פי תחומי דעת ואתם מוזמנים להשתמש בשיעורים אלה ולתת מטלות על סמך השיעורים המוקלטים בקישור. כל השיעורים נמצאים גם באתר המפמ"ר לשימושכם.
כנס בקיוון הנכון 2020 – "מקרבים למידה מרחוק" הכנס המקוון של המזכירות הפדגוגית.
הכנס יעסוק במתן פתרונות, כלים, פרקטיקות, אתגרים ושפע רעיונות מעוררי השראה ללמידה מרחוק. והשנה יש לנו הרצאה בנושא למידה והערכה באמצעות סיורים וירטואליים עם סוהיר סורה.
הכנס, בקיוון הנכון, מהווה אופציה להשלמת ההשתלמויות המקוונות. מי שרוצה שנכיר בהשתתפות בכנס כחלק מהשתלמות המחוזית חקר בסביבה חייב להשתתף בכל ארבעתהמושבים ובהרצאת המליאה.לאחר כל מושב ולאחר הרצאת המליאה יש משוב .
מי שרוצה שההשתתפות במושב או במליאה תיחשב לו כחלק מההשתלמות, חייב למלא משוב שמי עם מספר תעודת זהות ועוד פרטים מזהים אחרי כל חלק של הכנס כדי שמארגני הכנס יוכלו לשייך אותו לתחום הדעת ולהשתלמות.
מוזמנים לאתר הכנס בו תמצאו את התכנית המלאה ואת טופס הרישום למושבים
הקדימו להירשם למושבים , למי שעדיין לא נרשם והבטיחו את מקומכם.
סאמיה אבו חיט
מפמ"ר מדעי הסביבה
חדשות מרכז המורים
הכנס השנתי הארצי האחד עשר של מורי מדעי הסביבה - אנו מתקרבים בצעדי ענק לכנס המורים למדעי הסביבה שיתקיים בתאריך 21.6.2020. הכנס יהיה כנס מקוון ב zoom ויעסוק ביום שאחרי הקורונה. מושבי הכנס יעסקו בהיבטים הסביבתיים, החברתיים והפדגוגיים של משבר הקורונה. תוכנית הכנס תתפרסם בקרוב.
קול קורא ממרכז המורים לביולוגיה ולמדעי הסביבה - נשמח להשתתפות מורים ומורות בממסגרת מושב ממורה למורה, בו תציגו פעילויות מקוונות, או שתשתפו מנסיונכם/ן ותחושותיכם/ן בעקבות הלמידה מרחוק.
מצ"ב טופס להרשמה להצגה.
השתלמות עדכון ידע מדעי מתקדמת ועד כה התקיימו כבר חמש הרצאות מעניינות. בתום כל הרצאה מתקיים דיון פדגוגי והמשתתפים מציעים רעיונות וחומרים להוראת הנושא בכיתה. שני צור, רכזת ההשתלמות עיבדה את החומרים למסמך אחד - את תקציר ההרצאות, קישורים להרצאות והרעיונות לפעילויות אפשר לראות במסמך כאן. ההרצאה האחרונה נדחתה ל 2.7.
להזכירכם – מורים שנרשמו להשתלמות עם ציון מתבקשים לפתח יחידת הוראה בנושא של אחת ההרצאות שאותה יציגו באחד המפגשים בחודש יוני. שימו לב! מפגש פנים אל פנים שתוכנן ל24.6 בטכניון לא יתקיים ובמקומו יתקיימו שני מפגשי זום ב17.6 וב24.6 .
ברוח הימים, מי שיכול מוזמן/נת לפתח יחידת הוראה מקוונת.
בפינת אקטואליה בכיתה – פותחה פעילות מקוונת בנושא חשיבות השהייה בטבע שאתם יכולים לשלוח לתלמידים שלכם כמטלה במסגרת הוראה מרחוק.
מרכז המורים מאחל לכל המורים, התלמידים ובני משפחותיכם בריאות שלמה וחזרה קלה לשגרה.
מורים מספרים
1. תלמידי י"ב בתיכון חקלאי ימה בהובלת המורה המובילה סוהיר סורה, ניצלו את תקופת משבר הקורונה והכינו סרטוני הסברה בנושא האמברוסיה ( מין פולש אלרגני מאוד הגורם סבל רב לתושבי הכפר). התלמידים הפיצו את הסרטונים ברשתות החברתית במטרה להעלות את המודעות לנושא מינים פולשים, לעזור לאתר את מיקום ההתפשטות של האמברוסיה ולדווח לגורמים המטפלים ברשות הטבע והגנים.
סרטונים בשפה הערבית בנושא אמברוסיה:
2. בתיכון ביר אלמכסור בהובלת המורה המוביל עאדל גדיר הרגישו שקיים חוסר מודעות בנושא צריכת בגדים בכפר ביר אל מכסור ובעולם בכלל, דבר שגורם לזיהום הסביבה ולהפסד כלכלי. ומכאן החשיבה על שימוש חוזר בבגדים משומשים לצורך קישוט קירות בית הספר באמצעים אומנותיים, במטרה לצמצם את כמות הפסולת הנשלחת להטמנה וגם באמצעות פעילויות אומנות נעלה את רמת המודעות אודות צריכת בגדים. דבר שמביא לשינוי תודעתי- התנהגותי אצל התלמידים.
"בהתחלה חילקנו שאלון מקדים למורים, לתלמידים וגם להורים לבדיקת המודעות אודות נושא צריכת הבגדים.
בשלב השני התלמידים השתתפו בסדנת קישוט קירות בית הספר במסגרות מיוצרות מבגדים משומשים .ובסוף צילום סרטון ביחד נשנה תרבות צריכת הבגדים להעלאת המודעות בנושא".
3. תיכון שגב שלום בהובלת המורה עמראן שניור, בביקור בחווה החקלאית ניצנה לחקר החקלאות והסביבה המדברית שכולל הרכב ומאפיינים באמצעות חקר שדה, תצפיות ומדידות. כאשר ההדרכה במקום ממוקדת בשני תחומים עיקריים:
- תחום החקלאות: חקלאות מקיימת, חקלאות בחממות לעומת שדה פתוח, סוגי החקלאות כמו אורגנית ומדייקת, האתגר בחקלאות מדברית וחקלאות של בעלי חיים; דבורים, לול ועוד.
- תחום הסביבה והאקוסיסטמה המדברית: פארק השמש (כוכב הלכת שמש בהיבטים שונים: זמן, כוכב לכת, תרבויות ועמים, מקור חום ואנרגיה והבסיס העיקרי בקיום מערכות חיים), כיתת מים (משאב המים כגורם מגביל במדבר ואתגרי הפתרון כמו טיהור והתפלת מים במדבר)، מחזור ושימוש חוזר בקהילת החינוך ניצנה, אנרגיה חלופית, שילוב הבנייה בנוף המדברי (מגדל האוויר) ומגוון מינים במדבר.
אקטואליה בכיתה
חשיבות השהייה בטבע – תובנות בהשראת הקורונה
סוגיות סביבתיות הן עניין שבשגרה, ופעמים רבות אנו נתקלים בהן במדיה התקשורתית. מעבר לרצון להשאיר את תלמידינו מעודכנים ולהישאר בעצמנו רלוונטיים, עיסוק בסוגיות סביבתיות אקטואליות בכיתה מהווה מצע פורה ללמידה משמעותית. בכל סביבתון נביא לכם רעיון לפעילות של למידה משמעותית בכיתה, על רקע של סוגיה סביבתית. כל פעילות תהיה מבוססת על אסטרטגיית הוראה המכוונת ללמידה משמעותית. בנוסף, נביא רעיונות לכלים מקוונים, אשר יכולים לשמש בפעילות המוצעת. והפעם –לאור משבר הקרונה והסגר המתמשך, עלתה המודעות בקרב הציבור לחשיבות של השהייה בטבע בפתוח ולמחסור בטבע זמין ליד הבית.
אסטרטגיית הוראה – למידה מקוונת
בצל המשבר וההשבתה, אנו נאלצים למצוא דרכים יצירתיות להוראה מרחוק – הוראה מקוונת. הוראה זו היא חלקממגמות הוראה חדשניות מהארץ ומהעולם, הדורשת ליווי ותמיכה ושימוש מושכל בכלים טכנולוגיים מתקדמים בשעורים וביניהם, ליצירת תוכן מקוון, תהליכי הערכה, הצגת תוצרים בשילוב מולטימדיה ועוד.
משרד החינוך פיתח דגמי הוראה דיגטליים מגוונים הכוללים כלים שונים.
מקור וקריאה נוספת: למידה מרחוק, משרד החינוך, הענן החינוכי ; דגמי הוראה דיגיטליים
כלים מקוונים תומכי פעילות
פעילות באמצעות Mentimeter - מנטימטר הוא כלי אינטראקטיבי להפעלת תלמידים במהלך השיעור. הכלי מאפשר יצירת סקרים (עד 2 שאלות בסקר, בגרסה החינמית) המורכבים משאלות סגורות או פתוחות.את התשובות ניתן להציג במגוון דרכים, למשל גרף עמודות, ענן מילים ועוד.ענן מילים היא דרך מקורית, מעניינת וחדה להעברת מסרים מסוגים שונים. בענן מוצגות מילים הקשורות לנושא באופן גרפי. ככל שהמילה שכיחה יותר, היא תוצג באופן בולט יותר.
הנחיות להשתמש בכלי ניתן למצוא כאן.
פעילות באמצעות Padlet–פדלט הוא כלי דיגיטלי המאפשר ארגון ועיבוד מידע על גבי לוח שיתופי. ניתן להציג מידע ולשתף תכנים בצורה חזותית.
הנחיות להשתמש בכלי ניתן למצוא כאן.
סוגיה סביבתית אקטואלית –חשיבות היציאה לטבע, לאור משבר הקורונה
רקע
נגיף הקורונה הוא וירוס (SARS-CoV-2שגרם למגפה עולמית). למניעת התפשטות הנגיף הוחלט במדינות רבות להשבית את הפעילות המרכזית ולמנע חיכוך בין אנשים. לפי הוראות משרד הבריאות נאסרה היציאה לטווח של מעל מאה מטר, והוגבלה היציאה לפעילות ספורט ל500 מ'. למרות הסימנים הראשונים וההנחיות לתחילת החזרה לשגרה בתחילת מאי, עדיין לא נכללו הנחיות ליציאה לטבע. זאת, למרות שמחקרים רבים מצאו שהשהייה בטבע והפעילות הגופנית בו חשובות ותורמות לבריאות הנפשית והפיזית שלנו.
מידע על חשיבות הטבע ותרומתו לבריאות האדם:
· תו סגול למרחב הירוק – קריאת החברה להגנת הטבע ומומחי בריאות להסדרת היציאה לטבע
· 20 מיליגרם זמן איכות בטבע, זווית
הפעילות
פתיחה:
למורים – בקשו מהתלמידים להיכנס לmentimeter בקישור: https://www.menti.com/i5o33zaz4x ולהקליד את הקוד 55 01 60. שימו לב – הקישור פתוח רק עד לתאריך 10.5.20 – במידת הצורך יש לפתוח מצגת חדשה בתוכנה זו בעצמכם ולשלוח לתלמידים קוד מעודכן. להצגת התוצאות לחצו כאן.
בשקף הראשון יתבקשו להוסיף מילה עד שתיים המתארות את משמעות הטבע בשבילם. התוצאות יוצגו בצורת ענן מילים.
בשקף השני יתבקשו לענות על השאלה: עד כמה הטבע היה חסר לכם בתקופת הסגר של הקורונה? ולבחור אחת מהתשובות הבאות:
· היה לי מאוד חסר לצאת לטבע, התגעגעתי למרחבים הפתוחים
· הייתי שמח לצאת מהבית, לא משנה לאן...
· לא היה חסר לי לצאת לטבע, היו לי תחליפים מספקים
התוצאות יוצגו בגרף עמודות. בקשו מהתלמידים להתייחס לתוצאות שהתקבלו בענן מילים או בגרף – האם מפתיעות אותם? האם מסכימים?
בקשו מהתלמידים להיכנס ללוח שיתופי של padlet בקישור:https://padlet.com/niritlaviealon/ntrxsctkcpjy60rn או הכינו לוח padlet משלכם. ניתן להוסיף שם תמונות שלהם מהטבע או לכתוב פתקיות שמתייחסות לשאלות הבאות:
· מה הם מרגישים כאשר הם נמצאים בטבע?
· מה הרגישו בזמן הסגר בקורונה – האם הטבע היה חסר להם? מה עשו? כיצד התגברו? אם היה חסר– מדוע?
לחילופין ניתן לקיים שיחה בנושא.
גוף הפעילות:
תנו לתלמידים את אחד ממקורות המידע שלעיל ובקשו מהם לציין מהן התועלות של הטבע כפי שעולות מהמחקרים המתוארים בו. ניתן לתת לכל קבוצה מקור אחר ולסכם את התועלות השונות העולות מכלל המאמרים. ניתן לסכם את הממצאים ב padlet.
לחילופין ספרו לתלמידים על המחקרים שמצאו את חשיבות הטבע לבריאות האדם, למשל:
- · מחקר שנעשה בפנסלביניה, ארה"ב ב 1984, בחן חולים שעברו ניתוח והשווה בין אלו שאושפזו באגף עם חלונות לטבע אל מול אלו שאושפזו באגף עם חלונות לקיר לבנים. במחקר נמצא שהחולים החלימו מהניתוח מהר יותר וסבלו פחות כאבים וסיבוכים כשנשקף נוף לעצים.
- · במחקר שנערך בישראל, נבדק הקשר שבין שטחים ירוקים בסביבת המגורים של נשים בהריון לבין משקל התינוק בלידה. נבחנו 30 אלף לידות בתל אביב ונמצא שהילדים שנולדו לנשים שהיו הכי חשופות לסביבה ירוקה היו בעלי משקל גבוה יותר.
- · מחקרים מצאו כי מראה המרחבים הפתוחים יוזם שרשרת של פעילות כימיות במוח, שתוצאותיה הן בין היתר רוגע, שלווה ורווחה נפשית.
· על פי המחקרים, חשיפה גוברת לאור השמש, מייצרת קוקטייל של הורמונים מעוררים ומשמחים כמו סרוטונין. הוכח שהורמון זה קשור לתחושות של הערכה עצמית גבוהה ושל שמחה ואילו רמות נמוכות של סרוטונין, נצפו פעמים רבות במצבי דיכאון.
· חוקרת מאילינוי שבארצות הברית, בחנה מספר מחקרים שעסקו בהשפעה של הסביבה הטבעית על הבריאות. למשל מחקר שבדק השפעת הסביבה על מדדים פזיולוגים כמו לחץ הדם, רמת הסוכר בדם, מדדים של מערכת החיסון. במחקרנערכה השוואה בין מטיילים שעשו הליכה ביער לבין מטיילים שעשו הליכה בעיר. ברוב המקרים נמצא שיפור בעקבות הליכה ביער, אך לא בעקבות הליכה בסביבה עירונית. כלומר, לא הפעילות הגופנית היא שהסבירה את השינוי אלא הסביבה בה נעשתה. מחקר אחר הראה שאנשים שהתעמלו בסביבה טבעית הרגישו פחות כעס, עייפות ומתח מאשר אנשים שהתעמלו במקום סגור. החוקרת מאמינה שהשהייה בטבע משפרת את תפקוד מערכת החיסון שלנו וזהו המנגנון שמסביר חלק גדול מהממצאים.
· מחקר שנערך באנגליה, בין השנים 2016-2014 בחן את הרגלי היציאה לטבע ואת הקשר לתפיסת הבריאות העצמית שלהמשתתפי. במחקר השתתפו קרוב ל-20,000 אנשים שהתראיינו במסגרת סקר סטטיסטי של ממשלת אנגליה. המרואיינים סיפרו כמה פעמים ומה משך הזמן שהם מבקרים בסביבה טבעית במהלך השבוע, ובמקביל דיווחו על תחושת הבריאות העצמית שלהם ועל מידת הסיפוק וההנאה מחייהם. במחקר נמצא שמי שדיווח על 120 דקות חשיפה לטבע בשבוע (בביקור אחד או במספר פעמים) תאר מצב בריאותי טוב יותר. ממצא זה אפיין קבוצות שונות - גברים ונשים, מבוגרים וצעירים, קבוצות אתניות שונות, ממעד סוציואקונומי שונה.
סיכום:
שאלו את התלמידים האם יש להם טבע קרוב לבית? האם הם יוצאים אליו? מה הם אוהבים/ לא אוהבים בטבע ליד הבית? הזמינו אותם לענות ב padlet.
ניתן לקיים פעילות המשך בנושא טבע עירוני, למשל מתוך חוברת יחידות הוראה שפותחה ע"י מרכז המורים למדעי הסביבה ביוני 2019.
בעקבות התשובות ב padlet או בשיחה, שאלו את התלמידים מה הם יכולים לעשות למען הטבע הקרוב שלהם? עודדו אותם לפעילות אקטיביסטית בנושא. פעילות זו תתאים כפעילות השלמה למי שחסר לו את החלק של העשייה במסגרת הסדנה הסביבתית. פעילויות למשל:
· לטפח שטח טבעי קרוב לבית – לסדר כניסה ושבילים, לשלט
· לפנות לרשות המקומית בבקשה שישמרו על שטחים טבעיים / יטפחו אתר טבע קרוב
· להכין מפה של שטחים טבעיים ביישוב
· להכין דפי מידע לאתר טבע עירוני
· לתכנן הפעלה חינוכית באתר טבע עירוני
אירועים
משבר הקורונה גרם לנו לעבור לכנסים מקוונים, הרצאות וקורסים און ליין. ראו כמה הזמנות לזמן הקרוב:
"משבר הקורונה והמשבר הסביבתי"
השקת גיליון אקולוגיה וסביבה החדש
יום רביעי 13.5 17:00
או בשידור בדף הפייסבוק של אקולוגיה וסביבה
קורס בריאות במרחב העירוני – מרכז השל
מפגש ראשון בהנחיית פרופ' נדב דוידוביץ', רופא מומחה באפידמיולוגיה ובריאות הציבור,
יום ראשון 10.5 שעה: 20:00
ישודר בשידור חי בעמוד הפייסבוק של מרכז השל.
סמינר התעוררות אביב
סמינר התעוררות אביב: משבר האקלים: מה הוא עושה לנו, ומה אפשר לעשות?– המרד בהכחדה
בתאריך 10-15.5
אומרים לא לשדה התעופה בעמק
אומרים לא לשדה התעופה בעמק יזרעאל. משדר חירום
ביום ה, 14.05, בשעה 20:00, אורח מיוחד: מאיר שלו
הכנס החמישי "בקיוון הנכון" - מקרבים למידה מרחוק
מחברות ישנות לא משקרות
מרצה: דן אלון, מנהל מרכז הצפרות החברה להגנת הטבע, BirdLife ישראל
יום חמישי 14.5 שעה: 18:00
קישור להתחברות להרצאהhttps://zoom.us/webinar/93366509839
אין צורך באישור השתתפות
להתראות בגיליון הבא
כותבת ועורכת תוכן: נירית לביא אלון ושני צור
נשמח לקבל מקהל המורים למדעי הסביבה רעיונות לפעילויות, סיכומים, מצגות, מאמרים וכל חומר מקצועי אחר אשר יכול לתרום להוראת מדעי הסביבה.
את התכנים ניתן לשלוח למייל sani.zur@gmail.com