
AstroFest Kapadokya
Herkese Biraz Gökyüzü 27- 28- 29 Temmuz 2018
TÜRKİYE İŞ MODELİ: TOURBAN PROJESİ 4. FİKRİ ÇIKTISI
Çevremizdeki güzellikleri sıklıkla farketmiyoruz, özellikle de dikkat etmekle meşgul olduğumuz onca gereksiz şeyle uğraşırken. Modern günümüz dünyası, doğal çevre ile kendimiz arasına büyük mesafeler koyarak her gün bizleri belli rutinlerle sınırlıyor. Gün boyunca, özellikle yaz aylarında, Türkiye'de görmeye alışık olduğumuz açık mavi gökyüzüne bakmak kaçımızın aklına geliyor? Gerçekte, kısacık yaşamlarımız boyunca başka şeyleri kovalarken, çoğu zaman bu dünyanın güzelliklerini unutuyoruz.
Yıldızların tadını çıkarmak ve hissetmek için astronomi alanında uzman olmaya gerek yoktur. Bu eylem herkese açık ve serbest bir seyirdir. Tek başına veya grup halinde, çıplak gözle veya optik bir aletle gerçekleştirilebilir. Konya Bilim Merkezi astronomi kulübü, ilgilenen herkes için teleskopla gökyüzünün eşsiz manzarasını deneyimleyebilmek için ideal fırsatlar sunmaktadır.
27-29 Temmuz 2018 tarihleri arasında Konya Bilim Merkezi (KSC) tarafından Nevşehir, Kapadokya'da AstroFest etkinliği düzenlenmiştir. AstroFest etkinliği TOURBAN Projesinin 4. Fikri çıktısı kapsamında Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Bilim Merkezi ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nce ortaklaşa hazırlanan bir İş Modelidir. Sonrasındaysa etkinliğin gerçekleştirilebilmesi için KOP, Konya Büyükşehir Belediyesi, Milli Eğitim Bakanlığı, Nevşehir İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından finanse edilmiştir.
KİLİT ORTAKLAR
Konya Bilim Merkezi’nin planladığı Astronomi Festivali (Astrofest) Projesi 27-29 Temmuz 2018 tarihleri arasında Nevşehir’de gerçekleştirilecektir. Bu bölümde Astrofest Projesine katkıda bulunacak kurumlar listelenmiştir.
KOP
KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Ülkemizde eğitimle ilgili bütün faaliyetlerin yürütücü ve kontrol edici konumunda olan Milli Eğitim Müdürlükleri bu Astrofest Projesi’nde de projeye katılacak okulların ve öğrencilerin izinleri ve onların takibi gibi hususlarda katkı sunacaktır.
NEVŞEHİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ
TOURBAN PROJESİ
TEMEL FAALİYETLER
Astrofest Projesi, bir kısmı Konya Bilim Merkezi binasında çoğunluğu ise Nevşehir Ürgüp Aşk Vadisi’nde olacak şekilde çeşitli atölyeler ve gözlemlerden oluşmaktadır. Bunlar aşağıda listelenmiştir:
Atölyeler:
1. Gezegenleri Tanıyalım Atölyesi
2. Uzay Mekiği Maketi Atölyesi
3. Kil Hamurundan Tablet Atölyesi
4. Yıldız Feneri Atölyesi
5. DramAstronomi Atölyesi
6. Güneş Saati Maketi Atölyesi
7. Krater Oluşumu Gösterisi
8. Bağlantı Kuralım Ayaküstü Atölyesi
9. Gök Atlası Maketi Ayaküstü Atölyesi
10. Ay’ın Evreleri Maketi Ayaküstü Atölyesi
11. Uçurtmamı Yapıyorum Atölyesi
12. Su Roketi Yarışması
Gözlem:
1. Güneş Gözlemi
2. Gece Gözlemi
TEMEL KAYNAKLAR
Konaklama ve organizasyon
Astrofest'e katılımcı olacak kişilerin Nevşehir’de mevcut USET’te 2 gece yarım pansiyon konaklamaları sağlanacaktır. Katılımcıların konaklayacakları otel olan USET ile gece gözlemlerinin yapılacağı alan olan Aşk Vadisi arasındaki ulaşımları sağlanacaktır.
Gece gözlemlerinin yapılacağı Aşk Vadisinde gerekli olan teknik alt yapının (jeneratör, kablolama, aydınlatma vb.) sağlanması KBM ekibi tarafından tespit ve temin edilecektir. Astrofest etkinlikleri boyunca görev alan personellerin koordinasyonunun sağlanması ve katılımcılara gece gözlemlerinin yapılacağı Aşk Vadisinde verilecek olan yiyecek, içecek vb. ikramların planlanması da KBM bünyesindedir.
Astrosanat Atölyesi ve Astrofest faaliyetleri için gerekli olan her türlü malzeme temininin sağlanması KOP ve Belediye finans desteğiyle KBM tarafından tedarik edilecektirDEĞER ÖNERİSİ
Bu proje ile astronomi ve sanat birleştirilerek dezavantajlı grupların da yararlanabileceği Astronomi Sanat (Astrosanat) Atölyesi oluşturulması ve bu atölyede uygulanan programın sonunda Astronomi Festivalinin (Astrofest) düzenlenmesi hedeflenmektedir.
Ülkemizde son yıllarda astronomi ve uzay bilimlerine yönelik ilgide artış görülmektedir. Bu çerçevede TÜBİTAK gibi ulusal kamu kurumları başta olmak üzere astronomi çalışmaları misyonunu taşıyan ve bu alanda eğitim ve yaygınlaştırma aktiviteleri tertip eden muhtelif tüzel kurumlar, bilim merkezleri, üniversiteler ve profesyonel astronomi toplulukları astronomi ile ilgili çeşitli eğitim, kültür, spor ve sanat içerikli faaliyetler düzenlemektedir. Konya Bilim Merkezi, taşıdığı misyon gereği ülke genelinde bu alanda düzenlenen aktivitelerle astronominin popülerleşmesine katkıda bulunmak amacıyla “Herkese Biraz Gökyüzü” teması altında dezavantajlı grupların yararlanabileceği, son yıllarda Dünya’da popülerleşen, ülkemizde de büyük ilgi gören STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Math) çerçevesince Astrosanat Atölyesi kurmayı ve devamında Astrofest yapmayı planlamaktadır.
Bu proje çerçevesinde astronomi ve uzay bilimleri gibi soyut ama ilgi çekici olan bu disipline yönelik toplum nezdinde ilginin artması, astronominin sanatla buluşması ve bilimsel bilgilerin popüler seviyede yaygınlaşması amaçlanmaktadır.
- Bilim merkezinin temel misyonunu oluşturan astronomi biliminin günlük hayata girmesi.
- Astronomi ve uzay bilimlerinin popülerleşerek toplumda yaygınlaşması.
- Astronomi ve sanat etkinliklerinin birleştirilerek astronomi biliminin daha somut halde sunulması.
- Hedef kitlenin belirli süreler boyunca temalı, özel olarak tasarlanmış atölye ortamında astronomi ve sanatın birleştirildiği etkinliklerde aktif olarak yer alması.
- STEAM faaliyetlerinin kurulacak olan atölyede ve festivalde yaygınlaştırılması.
- Yapılan atölye programlarının sonunda düzenlenecek olan astronomi festivali ile toplumun her kesiminin astronomi ve uzay bilimlerine olan ilgi ve merakını arttırmak.
Astrofest projesi ile aşağıdaki problemlere çözüm getirilmiş olacaktır:
- Dezavantajlı grupların bu tür faaliyetlere dahil olamaması
- Uzay bilimleri ve astronomiye yönelik algı ve bilgilerde dezenformasyonun çokluğu
- Astronomi ve uzay bilimleri alanlarında yapılan eğitimin soyut olması ve çocuk ve gençlerin bu eğitimden verimsiz çıktı elde etmiş olması
- Ülkemizde uzay olgusuna yönelik ilginin henüz yeterli seviyeye çıkmamış olması.
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ
Nasıl Iletişim Kuracağıız?
Bu projede görev alacak personeller Astrosanat Atölyesi ve Astrofest’in bilimsel ve eğitsel altyapısını oluşturacak akademik eğitime sahiptir. Bunlara ek olarak proje ekibi, bilim merkezi bünyesinde farklı yaş gruplarından katılımcılara çeşitli alan ve konularda popüler bilim metoduna uygun aktiviteler düzenlemiş/düzenlemektedir.
Bu çerçevede ağırlıklı olarak sosyal medya ve internet medya aracılığıyla bölgenin cazibesi kullanılarak projenin tanıtımı yapılacaktır. Bölgenin turistik popülaritesi projenin katılımcı sayısının artmasında önemli katkı sunacaktır.
Bilim Merkezi de kendi ziyaretçi kitlesini bu bölgeye çekerek bu organizasyona katılımını güçlendirmeyi hedeflemektedir.
Hedef Kitlemiz
Üniversite öğrencileri, demografik açıdan ülkemizde önemli bir kitleyi oluşturmaktadır. Bu projede “gönüllü” unvanıyla aktif yer alacak olan üniversite öğrencileri aynı zamanda katılımcı olarak da popüler astronomi çalışmalarına dâhil olmuş olacaklardır.
Astronominin ülkemizde yaygınlaşması için bu bilimin çocukluktan itibaren insanların dünyalarında yer etmesi gereklidir. Bu projeye katılacak çocuklar erken denilecek yaştan itibaren popüler ilgi alanlarına astronomiyi ekleyebileceklerdir.
Dezavantajlı gruplar ise maalesef ki hayatı tam anlamıyla yaşayamamaktadır. Burada dezavantajlı gruplardan kastımız hem fiziksel engeli bulunan vatandaşlar hem de mali olarak bu tür sosyo-bilimsel projelere katılamayan kişilerdir. Özellikle ülkemizde kırsal kesimde yaşayan çocukların bu tür faaliyetlere iştirak etmesi oldukça zordur. Bu proje kapsamında Astrofest’in yapılacağı Nevşehir il sınırları içerisindeki belli başlı köy okullarındaki öğrencileri davet ederek astronomi atölyelerine katılı sağlanacaktır.
Bu projeye destek veren paydaşlarımız (KOP, Konya B. Belediyesi, Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü vd.) bu projenin gerçekleşmesi halinde önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza atmış olacaktır.
DAĞITIM KANALLARI
Bu organizasyonun tanıtımı açısından aşağıdaki yolların kullanılması planlanmıştır:
- Davet mektupları: önemli protokol temsilcilerine ve bilim merkezinin özel misafirlerine davet mektupları gönderilecektir.
- Billboardlar: projenin hangi tarihlerde olacağı, katılımın nasıl sağlanacağı ve festivalin nerede yapılacağına dair hem bilgi hem de iletişim bilgilerinin yer aldığı tanıtım posterleri billboardlarda yer alacaktır.
- Sosyal medya, Astrofest hakkında görsel ve işitsel tanıtımın yer aldığı çeşitli sosyal medya araçlarında yer alacak video, pop-up veya görsel reklamlar olacaktır.
- Yerel ve Ulusal Basın, hem Konya hem de Nevşehir yerel basınlarında ve aynı zamanda ulusal çapta internet üzerinden yayın yapan çeşitli medya araçlarından da Astrofest hakkında reklam çalışması olacaktır.
- Poster and broşürler, Astrofest hakkında program içeriği, zaman ve yer hususlarında çeşitli bilgilendirme metinleri ve görsellerinin olacağı broşürler ve posterler de bu projenin tanıtım ve reklamında kullanılacaktır.
GELİR MODELİ(AKIŞI)
Ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencileri, haftanın belli günlerinde Konya Bilim Merkezi bünyesinde icra edilen “gönüllülük programı” adı altında sergi anlatımlarında ve atölye programlarında etkin görev alabilmektedir. KBM tarafından yaklaşık 4 yıldır tatbik edilen bu uygulamadan her dönem farklı birçok öğrenci faydalanmaya devam etmektedir. Bu Astrofest projesinde ise faaliyet boyunca çeşitli alanlarda istihdam edilen “gönüllü” lise ve üniversite öğrencileri yer alacaktır. Bu gönüllü öğrencilerin konaklama masrafları bilim merkezi tarafından karşılandığı gibi çalışmalarını motive etmesi açısından günlük ölçekte belli miktar cep harçlığı verilecektir.
Festivalde çeşitli atölye ve gözlem faaliyetleri yapılacaktır. Bu organizasyon çerçevesinde yapılacak atölye malzemeleri ve onların giderleri yine bilim merkezi tarafından karşılanacaktır.
İŞ MODELİ METRİĞİ
Bu projenin çıktılarını değerlendirilmesi:
- Sosyal medya kanallarında #kbmastrofest gibi belirlenmiş etiketlerde internet kullanıcılarını yorumları,
- Sosyal medyada bu festival çerçevesinde katılımcılar tarafından yapılan paylaşımların içerik analizi ,
- Yine bu projenin yayınlandığı websitesinde tıklanma ve izlenme oranının takibi ile genel değerlendirmesi yapılabilir.
Program içeriğinin değerlendirilmesi:
- Atölye ve gözlemlere katılacak katılımcılara ön-test yaptırılarak onların beklentileri ve bilgileri ortaya çıkartılıp ardından ön-test yapılan katılımcılara atölye ve gözlemler bittikten sonra son-test yaptırılarak elde edilen sonuçlar arasında kıyas değerlendirilmesi yapılacaktır. Böylece organizasyonun içerik verimliliği ile ilgili bilgiye ulaşılacaktır.
- Ayrıca katılımcıların bazılarıyla organizasyon sırasında röportaj yapılarak onların yorumlarına da doğrudan ulaşılacaktır.
Yine katılımcılardan, organizasyon bittikten sonra bilim merkezine değerlendirme mektupları göndermeleri istenecek ve gönderilen mektuplardan yola çıkılarak projenin hedeflerine ulaşıp ulaşmadığı da anlaşılacaktır.KAZANÇ
Bu organizasyon gerçekleştirildiğinde:
Konya Bilim Merkezi ekibi olarak farklı kurum ve kuruluşlardan oluşan paydaşlarımızla koordineli çalışarak geniş çaplı organizasyonlar için yeni tecrübeler elde edilecek.
Bilim merkezi ekibinin katılacağı sempozyum ve çalıştaylarda bu Astrofest projesi hakkında bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılacak ve bu sayede hem diğer bilim merkezlerinin bu tür organizasyonları gerçekleştirmesinde tecrübe kolaylığı ve altyapı desteği sunulacak hem de KBM bir sonraki Astrofest projesi hazırlayacağı zaman bu organizasyonda karşılaştığı eksikliklerin göz önüne alınmasıyla yeni projelerine daha iyi bir şekilde hazırlanmış olacaktır.
Açıklama
"Erasmus+ Programı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmektedir. Ancak burada yer alan görüşlerden Avrupa Komisyonu ve Türkiye Ulusal Ajansı sorumlu tutulamaz."