
סביבתון
עלון מקוון למורים למדעי הסביבה
משולחן המפמ"רית
ביום חמישי, 26.4.2018, התקיימה תחרות "חוקרים סביבה 7" לשנת תשע"ח, בטכניון.
הגיעו מכובדות ומכובדים שהשתתפו בשיפוט הצגת העבודות.
הכנס התחיל בברכות של המפמ"ר למדעי הסביבה, הגב' סאמיה אבו חיט שהציגה את חשיבות ההשתתפות בתחרות בקטיגוריות השונות, והערך המוסף לתלמידים.
ד"ר אורנה מצנר, מהמשרד להגנת הסביבה בירכה את באי הכנס והמתמודדים והחמיאה על העשייה הסביבתית הרבה שתלמידנו ואנו מבצעים במסגרת מגמת מדעי הסביבה.
ד"ר נירית לביא אלון, מהטכנין ברכה את משתתפי הכנס ודברה על התפקיד המשמעותי של המורה בחיי התלמיד.
אנו מודים לוועדת ההיגוי של התחרות, המארגנים ולכל התורמים: משרד החינוך, המשרד להגנת הסביבה, הטכניון, בנק מסד ותורמים נוספים.
רוב תודות לגב' סוהיר סורה - מדריכה ארצית במדעי הסביבה, שריכזה את התחרות, במקצועיות, ביעילות ובסדר מופתי.
תודה לגב' עינת פילר על הנחיית הכנס בנעימות ובמקצועיות.
תודה לצוות המדריכים של מדעי הסביבה, על הערכת העבודות, הסרטונים, הצילומים והסיוע בכל אשר נדרש.
בתי הספר שתלמידיהם עלו לגמר הם:
1. תיכון ע"ש טדי קולק, פסגת זאב - ירושלים, המורות – סמדר גבאי ואסתי שדלצקי
2. תיכון הגליל - נצרת, המורים ערין חמאיסי ויוסף מופיד ( שתי עבודות )
3. תיכון בית ירח, מורים – תום ברכר, אלה סלע מיכאלוב
4. תיכון דרכא בגין- -גדרה. המורה – מדי קן
5. תיכון כאבול- כאבול. המורה – מרוות ריאן.
6. בית הספר השש שנתי לחינוך סביבתי - עין גדי. המורות - כרמית איש שלום ודנה פליגלמן.
7. תיכון אחווה עמל ע"ש יוסף שאהין - טייבה. המורה מוניה גאבר
כל הכבוד לכל התלמידים ששלחו עבודות חקר לתחרות, למורות ולמורים המנחים וכמובן גם לזוכים.
חוקרים סביבה 7 - הזוכים!
קטגוריה: עבודות חקר
מקום ראשון - בי"ס בית ירח, "השפעות ריכוז מלחים במים על גודל אוכלוסיית האצה Aerginosa Microcystis", מורה מוביל: אלה סלע, תלמידים: דניאל סלוצקי, קוראל רובס, לאונה כגן. קישורים לתמונות: 1 2
מקום שני - בי"ס עין גדי, "השפעת ספיקת מים בזמן שיטפון על כניסת מטיילים לשמורת טבע עין גדי (מיקום השביל בזמן שיטפון)", מורות מובילות: כרמית איש-שלום ודנה פליגלמן, תלמידים: איתי קורמן. קישורים לתמונות: 1 2 3
מקום שלישי - בי"ס תיכון כבול, "השפעת סוג הדשן (כימי/אורגני) במערכת ההידרופונית על גידול צמח לוֹעַ הָאֲרִי- Antirrhinum", מורה מוביל: מרוואת ריאן, תלמידים: וואל טהה, מוחמד טהה, אחמד בשיר. קישורים לתמונות: 1 2
קטגוריה: תמונות
מקום ראשון - "אצלנו בחצר", בי"ס ישיבת בני עקיבא לחינוך סביבתי בסוסיא, מורה מוביל: חמי זלצר, תלמיד: נוה גנוד. קישור לתמונות: 1
מקום שני - "אם כבר...מעתיקים!", בי"ס תיכון ביר אלמקסור, מורה מוביל: גדיר עאדל, תלמיד: אדם חוגיראת. קישור לתמונות: 1 2
מקום שלישי - "התיירות בעכו", בי"ס תיכון כאבול, מורה מוביל: מרוות ריאן, תלמיד: סאלח בוקעאי. קישור לתמונות: 1 2
מקום שלישי - "מפסולת ליצירה אמנותית, בי"ס מקיף עמל אחווה טייבה, מורה מוביל: רואה עאזם, תלמיד: עדיל עאזם. קישור לתמונות: 1 2
חביב הקהל - "פרחי העתיד", בי"ס כפר הנוער נווה הדס, מורה מוביל: יקתרינה פצ'ונקין, תלמיד: יאן קולסניקוב. קישור לתמונות: 1
קטגוריה: סרטונים
מקום ראשון - "מקדימים תרופה למכה", בי"ס דרכא רמון גדרה, מורה מוביל: מאיר מלכה, תלמידים: עומר מטרני, נועם שמש. קישור: לסרטון
מקום שני - "העתיד הולך ברגל", בי"ס דרכא בגין גדרה, מורה מוביל: מדי קן, תלמידים: ניקול צצרסקי, שיר לב, טל קישינבסקי. קישור: לסרטון
מקום שלישי - "לפני טביעה", הישיבה החרדית תיכונית מאורות, מורה מוביל: אורן גרנית, תלמיד: מיכאל סאסי. קישור: לסרטון
קורס מורים מובילים – סיור ברמת הגולן
רגע לפני פסח, הגענו, קבוצת המורים המובילים ליום ברמת הגולן.
את היום התחלנו בגמלא, בסיור מרתק עם נעמה, רכזת החינוך של רשות הטבע והגנים.
שמענו מנעמה על הנשרים בגולן, מצבם הבעייתי, והסכנה הצפויה להם מטורבינות הרוח המתוכננות בגולן שצפויות להיות בגובה של מגדלי עזריאלי (!!!). ראינו גם את הרחמים, עוף דורס בסכנת הכחדה עולמית.
משם המשכנו לצומת המפלים, לחזות בפריחתו של אירוס הגולן הנדיר. פרח גדול ויפה שאף משמש כסמל החברה להגנת הטבע. שמענו על הירידה הלא מוסברת בכמותו בשנים האחרונות, ועל מנגנון ההאבקה הייחודי שלו.
משם המשכנו לקצרין, למכון שמיר למחקר ושמענו הרצאה מרתקת של ד"ר עודד כהן בנושא קיימות. עודד היה בעברו מורה במגמת מדעי הסביבה והיום חוקר נושאים שונים בעיקר בנושא מינים פולשים.
סיימנו את היום ליד כנף, באתר שבו נעשו קידוחים לחיפוש נפט ונחשפנו לבעייתיות הרבה בקיומם של קידוחי נפט באגן הניקוז של הכנרת.
היה יום מעשיר ומלמד, בו זכינו ליהנות מהגולן באביב, ולהיחשף למגוון סוגיות בשמירת טבע בחבל ארץ זה.
תודה מיוחדת למורה המובילה רננה לביא על תכנון סיור זה.
לאתר המפמ"רית הוכנסו המון חומרי למידה וסיוע להוראה, כדאי ומומלץ להכנס מדי פעם להתעדכן:
מורים מספרים
פעילות לכבוד יום כדור הארץ העולמי
בתיכון חקלאי ימה בזמר נערכה לאחרונה פעילות לכבוד יום כדור הארץ העולמי, כשהמטרה הייתה העברת הידע וההשראה הנחוצים לשינוי קיצוני ביחסם והתנהגותם של בני האדם כלפי פלסטיק והשימוש בו.
הפעילות נערכה ביוזמת תלמידי כתה י"ב ממגמת מדעי הסביבה בהובלת המורה סורה סוהיר.
הפעילות כללה כמה תחנות:
1. תחרות ציור.
2. הסבר כללי על מטרת יום כדור הארץ העולמי עם דגש על נושא השנה: שינוי התנהגות האדם בעניין השימוש בפלסטיק.
3. משחקים תחרותיים הקשורים בנושא תוך שימוש בסמרטפונים.
4. פינה עם מוצרים בשימוש חוזר.
בנוסף, הכיבוד הטעים שהוכן ע"י התלמידים כלל עוגיות בצורת כדור הארץ.
שילוב המעורבות החברתית במדעי הסביבה כחלק מהעשייה הסביבתית
תלמידי כיתה י"א 6 מתיכון עמל אחווה ע"ש יוסף שאהין בטייבה אירחו במסגרת שבוע הספורט, הבריאות והסביבה את תלמידי כיתה א' מבית ספר אבן סינא ב' היסודי.
אירוע זה נחשב כחלק מהמעורבות החברתית סביבתית של תלמידי המגמה ומטרתו חיזוק הערכים הסביבתיים אצל התלמידים, גדולים כקטנים והגברת הרצון שלהם לפעול למען הסביבה. תלמידי התיכון העבירו לתלמידים הקטנים, פעילויות סביבתיות שונות ומגוונות במטרה להגביר את המודעות הסביבתית והאכפתיות של הדור החדש, ולחזק את הקשר שלו כלפי הסביבה. תלמידי המגמה משמשים כסוכני שינוי בחברה ומהווים מודל לחיקוי
מאחורי ארגון הפרויקט אשר זכה להערכה והצלחה רבה.
סיפור הצלחה : המסע לפורטוגל
כתבה: טל מימון, תיכון דרכא רמון, גדרה
שמי טל מימון ואני בוגרת מגמת מדעי הסביבה בתיכון דרכא רמון בגדרה
(סיימתי את לימודי ב2016). לפני כחודשיים קיבלתי טלפון ממאיר מלכה, המורה שלי למדעי הסביבה בזמן שלמדתי בתיכון רמון בגדרה. הוא סיפר לי על אפשרות לייצג את מדינת ישראל בכנס של אונסקו שייערך בפורטוגל. שמחתי לשמוע על האפשרות הזו, על האתגר העצום הטמון בה וההזדמנות.
על מנת להתקבל לפרויקט היה עלי לעבור ראיון עם הנציגים הבינלאומיים בפורטוגל שאחד מתנאי הסף היה יצירת כתבה עיתונאית על מפגע סביבתי במקום מגורי. בשנת 2014 הכתבה שהשתתפתי בכתיבתה " מי יציל את התל שלי" זכתה בתחרות הבינלאומית וזיכתה אותי ועוד שני חברותי לעבודה, יחד עם מאיר מלכה, המורה שליווה אותנו לאורך כל הדרך, בהשתתפות במשלחת מאתגרת וחווייתית מאין כמוה בעיר קשקאיש בפורטוגל.
לאחר תהליך המיון הגיעה הבשורה המשמחת – התקבלתי.
כעת נותר להסדיר את שחרורי מהצבא למשך חמישה ימים כדי לטוס למשלחת. מאיר ותמר ועינב מעמותת אקואושיין פנו לגורמי הצבא והשיגו את שחרורי.
ההצעה הגיעה מעמותת אקואושיין האחראית בארץ על המיזם הבינלאומי של כתבי סביבה צעירים.
במסגרת תוכנית (YRE (Young Reporters of the Environmen נסעתי למשלחת לפורטוגל והתארחנו באלמדה בקוסטה דה קפריקה יחד עם עוד כ50 נציגים נוספים מרחבי העולם. הגענו לפורטוגל וטיילנו קצת בסימברה על מנת לקבל השראה מהנוף והאווירה שם. ביום הראשון עברנו סדנאות שונות שעסקו במנהיגות, חינוך לקיימות, עבודה עיתונאית ועוד... לאחר מכן התחלקנו לכ7 קבוצות וכל קבוצה קיבלה נושא סביבתי אחר לחקור. הקבוצה שלי חקרה את נושא הרס הדיונות הטבעיות בחופי קוסטה דה קפריקה והסכנה בהצפה של ערי החוף כתוצאה מכך. במשך יומיים ערכנו כתבה והכנו סרטון הסברה בנושא. הסרטונים והכתבות מיועדים להפצה בארצות המקור של המשתתפים במטרה להעלות את המודעות לנושאים השונים.
המסע היה מלמד, מרגש וחוויתי ונשאר טעם של עוד (קבלנו הצעה נוספת, להשתתף במשלחת של כתבי סביבה בריו-דה-ז'נרו בברזיל בקיץ הקרוב). חשתי גאה מאוד לייצג את מדינת ישראל בתחום שכל כך חיוני לקיומנו וזה שיבטיח את קיומם של הדורות הבאים.
אירועים קרבים - מוזמנים להשתתף!
החיים בזבל - סיור מרתק בדודאים
חוזרים לסיורים בדודאים!
מרכז המבקרים בדודאים נפתח מחדש לביקורים. מוזמנים למסע מרתק בעקבות הזבל.
הסיור ללא תשלום וכולל הרצאה וסיור רכוב באתר.
לפרטים: אביבית 052-4874050
נשמח לראותכם!
קישור לאתר דודאים
יום העיון ה-2 לחינוך סביבתי, תשע"ח
חוקרים צומחים מן השדה - פדגוגיה ומחקר בחינוך הסביבתי
יום העיון הוא הזדמנות חשיפה לשיח חדשני המחבר בין מחקר החינוך הסביבתי, השדה החינוכי ופדגוגיות ייחודיות בתחום. כל זאת במטרה לקדם את השיח הסביבתי ולפעול למען קידום עקרונות הקיימות.
קישור להרשמה: http://www.smkb.ac.il/env-studies/seminar-form
קול קורא למורים לקראת כנס שנתי ארצי במדעי הסביבה
השנה הכנס בסימן פדגוגיה, הוראה וחינוך מדעי-סביבתי.
בואו לשמוע ולהשמיע!
אקטואליה בכיתה
סוגיות סביבתיות הן עניין שבשגרה, ופעמים רבות אנו נתקלים בהן במדיה התקשורתית. מעבר לרצון להשאיר את תלמידינו מעודכנים ולהישאר בעצמנו רלוונטיים, עיסוק בסוגיות סביבתיות אקטואליות בכיתה מהווה מצע פורה ללמידה משמעותית. בכל סביבתון נביא לכם רעיון לפעילות של למידה משמעותית בכיתה, על רקע של סוגיה סביבתית. כל פעילות תהיה מבוססת על אסטרטגיית הוראה המכוונת ללמידה משמעותית. בנוסף, נביא רעיונות לכלים מקוונים, אשר יכולים לשמש בפעילות המוצעת.
ישראלים ידועים כעם מטייל, ויעידו על כך כמויות הנופשים השוטפים את אתרי הארץ השונים בימי חג ומועד. אולם לתופעה המבורכת של תיירות ונופש יש גם צד יפה הרבה פחות. השארת אשפה בשטח, הבערת אש במקומות אסורים, הצבת זרקורים ומקורות אור אחרים וגרימת רעש חזק, כל אלו ועוד משפיעים על הסביבה הטבעית ומזיקים לה.
אתרי תיירות ונופש נלחמים בתופעה ומנסים למצוא לה פתרונות וגם הארגון למען תיירות אקולוגית ובת קיימא בישראל עושה מאמצים להעלות את הנושא לסדר היום.
הפעילות בכיתה
את הפעילות בכיתה נתחיל בהכרת המושג "תיירות אקולוגית". לצורך העניין ניתן להקרין את הסרטון הזה ולסכם לאחר מעשה את עקרונות התיירות האקולוגית על הלוח. דוגמה מקומית לתיירות אקולוגית ניתן למצוא במאמר הזה, ןגם במאמר הזה, העוסקים בפרויקט האכלת העגורים באגמון החולה ומתארים יפה את השילוב בין עקרונות של שמירה על הסביבה, דאגה לרווחת התושבים המקומיים ויצירת חוויית מפגש עם הטבע באופן שמטפח הבנה, הערכה ושימור של סביבה ותרבות.
לאחר מכן נחלק את הכיתה לקבוצות של שלושה-ארבעה תלמידים וכל קבוצה תקבל מאמר העוסק באחת מהבאות: 1. בעיה סביבתית הנגרמת מנופש ותיירות של בני אדם, 2. פתרונות למזעור הנזק הנגרם לסביבה הטבעית כתוצאה מנופש ותיירות, 3. דוגמאות לתיירות אקולוגית בארץ ובעולם. קישורים למאמרים בנושאים אלו מצורפים למטה.
לאחר קריאה כל קבוצה תשתף במאמר שהיא קראה, כאשר את סיכומי המאמרים השונים ניתן לרשום על הלוח תחת הקטגוריות השונות.
בשלב הבא של הפעילות נתמקד בהכנה של תוצר שיתופי. התוצר השיתופי יהיה מפת תיירות אקולוגית של ישראל, שעליה יסמנו התלמידים אתרים שונים אותם יבדקו. הבדיקה תתמקד במידת הפגיעה הסביבתית ממטיילים ממנה סובלים האתרים השונים והצעדים אותם הם נוקטים בכדי לעודד תיירות אקולוגית.
בכדי למנוע כפל עבודה (בחירה של אתר אחד על ידי שתי קבוצות), כדאי לרשום שמות של אתרי נופש ותיירות שונים בארץ על הלוח ולתת לתלמידים להירשם לידם.
במסמך המצורף ניתן למצוא סיפור מסגרת לפעילות, שמות של אתרי נופש ותיירות שונים וכן שאלות לסקר.
כל קבוצה: 1. תבחר אתר תיירות ונופש בארץ, 2. תאסוף מידע אינפורמטיבי על אותו אתר, 3. תיצור קשר עם האתר ותערוך מולו סקר קצר. את המידע על האתר והתשובות של הסקר תכתוב כל קבוצה על דף נפרד ותצרף למפה השיתופית הכיתתית.
מאמרים העוסקים בבעיות סביבתיות הנגרמות כתוצאה מנופש ותיירות:
מאמרים העוסקים בפתרונות למזעור הנזק הנגרם בשל נופש ותיירות:
השפעות סביבתיות של מטיילים בהרי אילת
דוגמאות לתיירות אקולוגית בארץ ובעולם
פרויקטים של תיירות אקולוגית בעולם
למידה שיתופית - קריאה נוספת
כלים מקוונים תומכי פעילות
שילוב של כלים מקוונים בהוראה הוא דבר מקובל כיום. שימוש מושכל בכלים מקוונים בכיתה מסייע בבניית תהליכי לימוד, בפיתוח אינטראקציה מפרה בין מורים לתלמידים ובין תלמידים לעצמם וכן בקידום מיומנויות המאה ה 21. בהמשך לכל פעילות שתתפרסם כאן, ניתן גם מספר רעיונות לשילוב של כלים כאלה באותה פעילות.
סביבות עבודה חדשניות ומקוונות, מזמנות אינטראקציות לימודיות וחברתיות ומאפשרות איסוף ושיתוף של ידע בהיקף נרחב (Big Data). ברם, ההתנהלות במרחבים הדיגיטליים דורשת פיתוח כישורים שיתופיים ויכולת למנף את העבודה השיתופית לקידום רעיונות ומיזמים שונים.
סקר מקוון
ברחבי הרשת ניתן למצוא כלים שונים ליצירה של סקרים. הפשוט והנגיש שבהם הוא גוגל פורמס (Google Forms), אשר כמו הכלים האחרים של גוגל דרייב (Google Drive), גם הוא חינמי וקל מאוד לשימוש. הכלי מאפשר בין היתר יצירה של סקר שיתופי, כאשר כל קבוצה מכניסה את הנתונים שאספה על פי השאלות בסקר. התשובות מכל הקבוצות נאספות למאגר משותף, המציע גם ניתוחים פשוטים של הנתונים אשר מלווים בגרפים.
סרטון הדרכה להכנת שאלון בגוגל פורמס (אפרת מעטוף)
אתר גוגל פורמס עם הדרכה בעברית
מפות גוגל (Google MyMaps)
מפות גוגל הוא כלי אינטראקטיבי המאפשר ליצור שכבות של ידע על גבי מפה. התלמידים יוכלו "לנעוץ" את האתרים שאותם בדקו על המפה ולהוסיף להם את המידע שהתקבל מהסקר שאותו ערכו. בסופו של תהליך תתקבל מפה כיתתית ווירטואלית שעליה המידע מהקבוצות השונות.
סרטון הדרכה ליצירת שכבות מידע במפות גוגל, על בסיס המידע שנאסף בגוגל פורמס (אפרת מעטוף)
להתראות בגיליון הבא!
עורכת: ד"ר עינת פלד
נשמח לקבל מקהל המורים למדעי הסביבה רעיונות לפעילויות, סיכומים, מצגות, מאמרים וכל חומר מקצועי אחר אשר יכול לתרום להוראת מדעי הסביבה.
את החומרים ניתן לשלוח ל: cleareinat@gmail.com