
סביבתון
עלון מקוון למורים למדעי הסביבה
משולחן המפמ"רית
קהל מורים יקר, אנו שמחים לפרסם את הגיליון החמישי והאחרון של ה "סביבתון" לשנת תשע"ח. הסביבתון הוא עלון מקוון למורים למדעי הסביבה, המרכז הודעות ומידע עדכני משולחן אתר המפמ"ר למורים, ומהמורים לחבריהם.
בחינת הבגרות מאחורינו וביום שלישי השבוע יתקיים הכנס הארצי של מורי מדעי הסביבה. הכנס מהווה את האירוע השנתי המרכזי של קהילת המורים למדעי הסביבה ואנו מקווים לראותכם איתנו. לאחר הכנס יחלו המורים המעריכים בהערכת בחינות הבגרות ואילו השאר יצאו לחופשת הקיץ.
צוות ההדרכה והפיקוח על מדעי הסביבה מאחלים לכולנו חופשה נעימה וצבירת כוחות מחודשים לשנה הבאה.
אנו מודים לכם מקרב לב על שנה של פעילויות מגוונות ועשייה סביבתית וקוראים לכם להמשיך ולפעול למען הסביבה של כולנו.
מורים מספרים
תערוכה בת קיימא - תיכון "בית אלחכמה", נצרת
בבית הספר תיכון "בית אלחכמה" בנצרת הקימו לכבוד יום כדור הארץ העולמי תערוכה, בהובלת המורה רולא סאפיה. תלמידי כיתות י"א במגמת מדעי הסביבה לקחו חלק פעיל בהכנת הדברים והצגתם. מטרתה העיקרית של התערוכה הייתה הדגשת חשיבות שימור הסביבה הטבעית להשגת אורח חיים מקיים, המאפשר צריכת משאבים מהסביבה תוך התחשבות בצורכי הדורות הבאים.
בתערוכה הוצגו תמונות שהתלמידים צלמו, תוך הדגשת הנושא של התערבות האדם בסביבה.
התערוכה כללה גם הצגת נושאים מרכזיים במדעי הסביבה, כגון:
- יצור חומרים אורגניים מחומרים אנאורגניים
- החשיבות של המפרקים בסביבה
- העיקרון של שימוש חוזר
- תכונות המים
נושאים אלו הוצגו על ידי התלמידים באמצעים שונים כגון ניסויים מעשיים שאותם ביצעו לפני קהל התלמידים ומורי בית הספר, תוך כדי הסבר העיקרון שמאחורי הניסוי וכן ובאמצעות יצירות מחומרים שונים.
ראוי לציין את החשיבות הרבה אותה רואים התלמידים בחינוך הקהילה להבנה ויישום העקרונות של אורח חיים מקיים, על מנת לשמר את עולמנו לדורות הבאים.
פסולת כמשאב - תיכון "שנלר", נצרת
פעילות סביב יום כדור הארץ התקיימה גם בתיכון שנלר בנצרת בהובלת המורה גידאא אבו אחמד עתאמנה.
תלמידי המגמה למדעי הסביבה הכינו פעילות יישומית, שבמסגרתה למדו על פסולת כמשאב המנוצל לשימוש חוזר. כחלק מהפעילות נערכה בבית הספר תצוגת "אומנות בפסולת", שהתמקדה במושג "מעריסה לעריסה" ושמה לה כמטרה להעלות את המודעות בקרב התלמידים והצוות לשימוש נבון במשאבים.
התלמידים הכינו דגמים המציגים תופעות שונות, כגון התחממות הגלובלית, טורבינת רוח ותאים סולריים כדוגמה לאנרגיה מתחדשת, בניית קיר ירוק ועוד.
כנס בכנסת - תיכון "ביר אל-מכסור"
תלמידי תיכון ביר אל-מכסור בהובלת המורה עאדל גדיר, השתתפו בכנס "ילדים מבקשים ישראל מקיימת" בכנסת. הכנס הוא ביוזמתה של ח"כ יעל כהן פארן, ובשיתוף עם משרד החינוך והרשת הירוקה.
ביום הזה התלמידים הציגו סיכום פעילות חינוכית שנתית, שהתקיימה בשיתוף עם החברה להגנת הטבע.
https://www.youtube.com/watch?v=sbW4UNl4JpM&feature=youtu.be
תוצרים ירוקים - תיכון "רמון", גדרה
חוקרים אקולוגיה, ומפיצים את המידע - כל הסרטונים והכתבות של תלמידי מגמת מדעי הסביבה של תיכון רמון:
בתיכון דרכא רמון בגדרה לא רק מדברים על אקולוגיה וסביבה, אלא מיישמים זאת הלכה למעשה.
במגמת מדעי הסביבה בתיכון לומדים למעלה מ-100 תלמידים משכבה י-י"ב לחמש יחידות בגרות, ופעילים במיזמים שונים בתחום הסביבתי בהובלתו של מאיר מלכה המורה למדעי הסביבה ובתמיכה ופרגון מצד הנהלת בית הספר בראשותה של הגב' חנה כהן.
לפני כשבועיים נתבשרנו כי תלמידים המגמה משכבה י' זכו במקומות הראשונים בתחרות הארצית לכתבי סביבה צעירים בקטגורית סרטוני הוידיאו והכתבות. התחרות מנוהלת על ידי גוף העוסק במחקר וחינוך סביבתי - .ECOOCEAN
לפיכך ייצגו אותנו ארבעה פרוייקטים בתחרות הבינלאומית שתערך בדנמרק במהלך חודש יוני,בשתי מסגרות: YRE (הארגון הבינלאומי לכתבי סביבה צעירים) והקמפיין להפחתת פסולת (litterless):
הכתבה של רעות אהרוני ואדווה סלוטקין - "מניפים את הדגל הכחול" העוסקת במיזם הבינלאומי הדגל הכחול (BLUE FLAG) שמטרתו לדאוג שחופי הים יעמדו במספר קריטריונים כמו ניקיון החוף, פעילות הסברה וחינוך, נגישות לנכים, בדיקה תקופתית של איכות המים ועוד. רעות ואדווה השתתפו בכנס בינלאומי שכלל נציגים רבים ממדינות בעולם, ראיינו אותם ולמדו כיצד הם מנהלים את המיזם בארצם ומה כדאי לאמץ במדינת ישראל.
הכתבה של ניצן פחימה, מאי הרפז, ירדן איטח, עומר סער ואופיר חיים עוסקת בנושא הצרכנות הנבונה ונקראת "מחפשים אחר הצרכן הנבון". זהו תחקיר על הפרופיל של הצרכן הישראלי שלרוב צורך מוצרי מזון יותר ממה שהוא צריך באמת כתוצאה מהפיתוי למבצעים, שווק אגרסיבי ועוד. מחברות הכתבה מעניקות בנוסף שורה של עצות המובילות לצרכנות נבונה.
הסרטון של עמית צברי, אורי כוכבי ונועה ריבר נקרא "מחוץ לקופסא" ועוסק פיתוח רעיון להפחתת פסולת, אריזת ואקום כתחליף לשקיות הניילון המכילות את הכריכים שהתלמידים מביאים לבית הספר.
הסרטון של עומר מטרני ונועם שמש נקרא "מקדימים תרופה למכה" ועוסק בנושא של ההתייחסות לתרופות פגות תוקף שלרוב מושלכות אל מצבור האשפה הכללי ומזהמות את מי התהום. מרבית האנשים לא מודעים לאפשרות כי ניתן להחזיר תרופות שפג תוקפן אל קופות החולים. עומר ונועה מציעות לתת החזר כספי לעודד החזרת תרופות ישנות לצד הגברת הפרסום במדיות השונות!
עוד זכו בתחרות הסרטון "אוכלים פלסטיק לארוחת ערב" העוסק בבעיית המיקרו-פלסטיק הנמצא במוצרי קוסמטיקה רבים, נשטף עם זרם המים, מגיע לים ופוגע ביצורים חיים רבים ואף מגיע חזרה אל הצלחת שלנו. את הסרטון הפיקו : טל אפרגן, שחר צאלון, ניצן וכסמן., אדווה גניש יובל כהן.
גם שחף קיזלשטיין, עוז קליין וגל קראוס זכו בתחרות הכתבות עם הכתבה "שומרים ללא רק על הנייר" העוסקת בהפחתת פסולת.
חלק מהמיזמים עלו גם לגמר הארצי בתחרות "חוקרים סביבה" שנערך בטכניון. ביניהם תערוכת התמונות "איטי ועצבני" של ניצן וכסמן העוסקת בפקקי התנועה בארץ והסרטונים "אוכלים פלסטיק לארוחת הערב" ו "מקדימים תרופה למכה".
סיפור הצלחה
השפעת ספיקת מים בזמן שיטפון על כניסת מטיילים לשמורת טבע עין גדי. זוהי עבודת החקר "אקוטופ" של התלמיד איתי קורמן שזכה במקום השני בתחרות חוקרים סביבה 7, היום שבו עשרה בני נוער נספו בשיטפון בנחל צפית.
"קוראים לי איתי קורמן ואני בן 18 מעין גדי. נולדתי בסין ועליתי לארץ לבד כחלק מפרויקט נעל"ה בגיל 16. הגעתי לארץ ללא שום ידע קודם בעברית ולמדתי הכל בבית הספר. המורים מאוד עזרו לי, היו סבלניים, ענו לי על כל שאלה וישבו איתי שעות רבות. למדתי הרבה ועבדתי קשה כדי ללמוד את השפה. בנוסף, רכשתי הרבה חברים ישראליים בפנימייה איתם דיברתי בעברית, דבר שעזר לי לתרגל את השפה ושיפר לי אותה.
אני מאוד אוהב את ישראל ולגור בעין גדי. עין גדי והפנימייה הם כמו הבית שלי והאנשים כאן הם המשפחה השנייה שלי. אני מרגיש חיבור חזק לארץ ולאחר שנתיים בארץ אני ממש מרגיש ישראלי וחלק מהמדינה. חשוב לי מאוד גם להתגייס לצבא ולשרת שירות משמעותי למדינה שלי.
אני לומד מדעי הסביבה כמקצוע מורחב, 5 יח"ל. מכיוון שאני גר בעין גדי והמקום הזה חשוב לי, החלטתי לעשות את עבודת החקר שלי. "האקוטופ", על השפעת ספיקת המים בזמן שטפון על כניסת מטיילים לנחל דוד. חשבתי על הרעיון ביחד עם המורה שלי והרגשתי שזה נושא שמאוד מעניין אותי ומתאים לי לחקר. במהלך החקר שלי נתקלתי בכמה קשיים: מציאת מידע באינטרנט על נושא החקר, בניית גרפים וכתיבה בעברית. בזכות המורה שלי והרצון שלי לחקור את הנושא הזה לא ויתרתי והתגברתי על הקשיים בהצלחה. היה לי חשוב לעשות את העבודה בעברית מכיוון שזה גרם לי ללמוד הרבה דברים בעברית וגם רציתי להשתתף בתחרות חוקרים סביבה 7, שמתקיימת מדי שנה לעבודות חקר מצטיינות במדעי הסביבה.
מאוד התרגשתי להשתתף בתחרות מכיוון שזו פעם ראשונה שאני משתתף בתחרות על מחקר שאני עשיתי. לקראת התחרות התכוננתי רבות עם המורה ולבד. קראתי את העבודה מספר פעמים ורשמתי לי הערות בצד לוודא שאני יודע הכול ומוכן לתחרות. מאוד נהניתי להשתתף ולספר לחבר השופטים על העבודה שלי ולראות את ההתעניינות שלהם בנושא שחקרתי. שמחתי מאוד לשמוע שזכיתי במקום השני וזה מאד מרגש, זה כבוד גדול לזכות בתחרות ארצית שכזו. הבאתי גאווה לבית הספר, לפנימייה, למשפחה שלי וגם לעצמי.
לסיום, רציתי להגיד תודה למורה שלי דנה פליגלמן שעזרה לי רבות בעבודה והייתה לצדי לאורך כל העבודה גם לקראת התחרות, תודה לחוקרת והמנחה ד"ר כרמית איש שלום שליוותה אותי וסייעה בסבלנות בכל שאלה מדעית שעלתה ותודה לגב' סאמיה אבו חיט, המפמר"ית של מדעי הסביבה שנתנה לי אישור להציג את עבודת החקר שלי דרך הסקייפ, בגלל שלא יכולתי להגיע לתחרות שהתקיימה ב26.4.2018 בטכניון, עקב השיטפונות שהיו באותו יום, היום שבו עשרה בני נוער נספו בשיטפון בנחל צפית באזור הדרום".
אירועים קרבים - מוזמנים להשתתף!
השנה יתמקד הכנס באסטרטגיות הוראה ללמידה משמעותית ובשילוב הקהילה בלמידה
הכנס ייערך ב 26.6.2018 בפקולטה לחינוך למדע וטכנולוגיה, הטכניון
הרשמה ותשלום בקישור המצורף
הכנס ה 24 למורי הביולוגיה -
השנה יוקדשו המושבים המקבילים לשיח פדגוגי ולעבודת המורים בשטח
הכנס ייערך ב 27.6.2018 במשכן פיס לאמנויות בקריית החינוך "בן יהודה", רח' ישראל שמיד 26, נס ציונה
הרשמה ותשלום בקישור המצורף
ימי העיון למורי ביולוגיה ומורים למדעי הסביבה - קיץ תשע"ח
המרכז הארצי למורי הביולוגיה ומורי מדעי הסביבה והמחלקה להוראת המדעים במכון וויצמן למדע, מתכבדים להזמינכם לשלושה ימי עיון בנושאים מחזית המדע
ימי העיון יתקיימו באולם אבנר, מכון ווייצמן למדע, רחובות
בתאריכים: 28.6.2018, 2.7.2018, 3.7.2018
קמפוס קיץ בשדה בוקר יוצא לדרך! -
בואו לטעום מעולם הסדנאות של התיכון לחינוך סביבתי
פעילות הקמפוס מוכרת לצורך גמול של 30 שעות ללא ציון ותתקיים
ב 1-3.7.2018 במדרשת בן-גוריון
הרשמה בקישור המצורף
אקטואליה בכיתה
למידה אינטגרטיבית
בניגוד גמור למורכבותו של העולם סביבנו והדילמות המאפיינות אותו, ההוראה בבתי הספר עדיין נשענת על חלוקה לדיסציפלינות, או תחומי דעת. חלוקה זו, לדברי המבקרים, גורמת לניתוק של ההוראה הבית ספרית מהעולם שמחוצה לו והופכת אותה ללא רלוונטית. למידה של תחום דעת אחד, מעמיקה ככל שתהיה, לא מאפשרת ראייה מערכתית ומורכבת כפי שנדרש לחיים במאה ה 21.
למידה אינטגרטיבית, כשמה כן היא, מהווה פלטפורמה לשילוב בין תחומי ידע במטרה לפתח יכולות חשיבה ופתרון בעיות בסביבות מורכבות. קיימות גישות שונות למעבר בין ידע דיסציפלינארי ואינטגרטיבי ופותחו מודלים שונים לצורך הוראה כזו. בפעילות המוצעת כאן הלמידה תתקיים במודל רב-תחומי שעל פיו, במסגרת ההתמודדות עם נושא מורכב, כל תחום דעת נלמד ומיוצג לצורך הבנת התמונה השלמה.
סוגיה סביבתית אקטואלית - ישראל מתייבשת (שוב)
כעשור לאחר שצפינו כולנו בפניה של רננה רז נסדקות ומתייבשות (ישראל מתייבשת), כלל הציבור בארץ נקרא שוב לדגל ולהידוק החגורה בשימוש במים (ישראל מתייבשת שוב). הקמפיין מדגיש את הצורך בשינוי הרגלי צריכת המים הביתית ומזהיר כי לאור שינויי האקלים והבצורת הממושכת שממנה סובלת ישראל, לא נוכל להישען על התפלה לבדה.
אבל, הכצעקתה? האם באמת מדובר במחסור במי שתייה? ומה עם מקורות המים שלנו בארץ? ומתקני ההתפלה? ואיך צמצום צריכת המים קשורה לשינויי האקלים?
נושא משק המים בישראל הוא מורכב ועבר שינויים משמעותיים במהלך השנים. כולנו מודעים לירידת מפלס הכנרת ולמראות של החופים החושפים אדמה יבשה שלאורכה. אבל הכנרת היא רק גורם אחד במשוואה הזו, שרבים מהמשתנים שלה נסתרים מהעין ומשפיעים עלינו לא פחות.
הפעילות בכיתה
הפעילות בכיתה תתחיל בהקרנה של הפרסומת "ישראל מתייבשת שוב". לאחר מכן ניתן לקיים דיון קצר סביב חוויית התלמידים מהפרסומת ומנושא המים. שאלות אפשריות:
- מה הפרסומת גורמת לכם להרגיש?
- האם אתם חוסכים במים?
- האם נתקלתם בתופעה של התייבשות מקורות מים?
- האם שמעתם על התפלת מים בישראל?
בהמשך ייצפו התלמידים בפרק הזה של תאגיד השידור הישראלי, העוסק במשק המים בישראל ובמקורותיו. בסיום הצפייה תתחלק הכיתה לקבוצות של שלושה-ארבעה תלמידים וכל קבוצה תבחר נושא מתוך הרשימה הבאה:
- מקורות המים בישראל
- התפלת מים בישראל
- טיהור מים בישראל
- מים וחקלאות בישראל
- אקלים ומשקעים בישראל
- הפוליטיקה של משק המים בישראל
- דמוגרפיה ונתוני צריכת מים בישראל
- אקולוגיה של מערכות מים בישראל
- התחממות גלובלית ושינויי אקלים בישראל
מטרת הפעילות היא להכיר את מאפייני משק המים בישראל ומצבו כיום. אפשר לחלק את הנושאים ברשימה על פי השאלות הבאות: 1. מה הם הגורמים למשבר המים בארץ? (זיהום מקורות מים, שאיבת יתר, התאדות מים כתוצאה מהתחממות אקלימית, גידול אוכלוסין ועלייה ברמת החיים, מיעוט משקעים בשנים האחרונות, חלוקת מים עם שכנינו), 2. מהם ההשלכות של משבר המים? (פגיעה באקולוגיה של מערכות מים, פגיעה בחקלאות), 3. מהם הפתרונות למשבר המים בישראל? (התפלת מים, טיהור מים, חסכון בצריכה הביתית).
הקבוצות השונות יחפשו מידע על הנושא אותו בחרו, או יעשו שימוש בחומרים מהרשימה שנמצאת כאן. את סיכום המידע יעלו הקבוצות למצגת "רוג'ום" כפי שמוסבר בהמשך. ניתן גם להכין מצגות, סרטונים, שירים או כל דרך יצירתי שהיא להעברת המידע לשאר הכיתה. דוגמא לסרטון מידעי על הכנרת כאן.
כלים מקוונים תומכי פעילות
שילוב של כלים מקוונים בהוראה הוא דבר מקובל כיום. שימוש מושכל בכלים מקוונים בכיתה מסייע בבניית תהליכי לימוד, בפיתוח אינטראקציה מפרה בין מורים לתלמידים ובין תלמידים לעצמם וכן בקידום מיומנויות המאה ה 21. בהמשך לכל פעילות שתתפרסם כאן, ניתן גם מספר רעיונות לשילוב של כלים כאלה באותה פעילות.
סביבות עבודה חדשניות ומקוונות, מזמנות אינטראקציות לימודיות וחברתיות ומאפשרות איסוף ושיתוף של ידע בהיקף נרחב (Big Data). ברם, ההתנהלות במרחבים הדיגיטליים דורשת פיתוח כישורים שיתופיים ויכולת למנף את העבודה השיתופית לקידום רעיונות ומיזמים שונים.
מצגת רוג'ום (Roojoom)
אתר המאפשר לארגן תוכן ברצף וקבלת אישור אינטרנטי לפעילות. ניתן להוסיף קישורים לסרטון, לאתר, תמונה ו/או טקסט. הכנסת המידע שאספו התלמידים למצגת רוג'ום יאפשר את הצגת המידע כרצף אחד, מה שיקל על הבנת ההקשרים והנקודות השונות והמשיקות בין התחומים. ניתן בסוף התהליך להציג את התוצר השלם לכלל הכיתה ולתת לכל קבוצה לסכם ולהוציא מסקנות לגבי מצב משק המים בארץ. שאלות שניתן לשאול בעקבות הקרנת המצגת:
- האם לדעתכם משתלם לישראל לקבוע הסכמי מים עם שכנותיה?
- מהם היתרונות ומה החסרונות של תהליך התפלת המים?
- באיזה אופן תהליך ההתפלה משפיע על הסביבה הטבעית בארץ?
- האם עלינו להזרים מים חזרה לטבע או לדאוג קודם כל למי השתיה?
- האם עלינו להזרים מים חזרה לטבע, או למכור עודפי מים לשכנותינו?
- מהם היתרונות ומהם החסרונות של היווצרות איים באגם הכנרת?
- מה ניתן לעשות כדי לצמצם את השפעת שינויי האקלים?
חופש נעים לכולנו ולהתראות בשנה"ל תשע"ט!
עורכת: ד"ר עינת פלד
נשמח לקבל מקהל המורים למדעי הסביבה רעיונות לפעילויות, סיכומים, מצגות, מאמרים וכל חומר מקצועי אחר אשר יכול לתרום להוראת מדעי הסביבה.
את החומרים ניתן לשלוח ל: cleareinat@gmail.com