
BUSSINESS MODEL
Aplicația de mobil “Bucharest – Play the Story”
DESCRIEREA PRODUSULUI
După lansarea jocului “Bucharest - Play the story”, INCDT intenționează să dezvolte și să lanseze aplicația mobilă cu același nume. Prin această intermediul acestei aplicații se dorește crearea unei experiențe turistice diferite pentru vizitatorii care doresc să descopere orașul.
1. PARTENERI CHEIE
• INCDT – în calitate de inițiator al jocului, va fi instituția care va face legătura dintre diferiții parteneri implicați.
• Primăria Municipiului București - promovarea aplicației și facilitarea comunicării cu alte instituții publice.
• Organizații din domeniul turismului, precum restaurante, agenții de turism, hoteluri pot fi promovate prin intermediul aplicației și pot apoi să susțină aplicația prin sponsorizare.
• Obiective turistice, precum: Muzeul Național de Artă al României, Ateneul Român, Catedrala Patriarhală, Muzeul Curtea Veche, Hanul lui Manuc - sunt direct implicate în joc. Acestea vor furniza informații utile, povesti interesante necesare dezvoltării aplicației și vor promova aplicația după lansare. De asemenea, vor contribui la dezvoltarea aplicației prin susținerea sistemului de premiere pentru participanți.
• Ministerul Turismului, Ministerul Culturii - promovarea aplicației și facilitarea comunicării cu alte instituții publice.
2. ACTIVITĂȚI CHEIE
- Studierea impactului versiunii on-line a jocului "Bucharest - Play the story" și analiza competiției
Vor fi analizate datele furnizate de pagina Facebook a jocului (statistici privind jocul): vizualizări, acțiuni pe pagină, urmăritori ai paginii, postări, recenzii etc. Informațiile sunt necesare pentru a identifica corect caracteristicile și dimensiunea grupului țintă.
Se va realiza, de asemenea, un studiu asupra concurenței, care are ca scop identificarea principalelor aplicații ce folosesc jocul pentru promovarea turismului și obiectivelor culturale, a modului de promovare al acestor aplicații și de interacțiune cu jucătorii. De asemenea, vor fi identificate și aplicațiile de ghidaj turistic destinate Bucureștiului, dar și alte jocuri care promovează orașul (ex. Questo - joc pentru a explora diferite orașe).
- Construirea unui parteneriat între diferiți stakeholderi
Realizarea și menținerea unui parteneriat atât în faza de pregătire, cât și după lansarea aplicației este absolut necesară pentru asigurarea sustenabilității aplicației. Parteneriatul va fi implicat în construirea/dezvoltarea jocului, promovarea acestuia și dezvoltarea ideii de gaming în turism.
- Dezvoltarea unei aplicații PWA
Jocul este compus din 6 nivele, asociate cu 6 obiective de patrimoniu. Jocul este gratuit și poate fi jucat de cei care dețin un telefon mobil inteligent.
Jocul implică interacțiunea dintre jucător / erou și aplicația mobilă.
Jucătorul obține mai multe sarcini legate de obiectivele de pe traseul propus, fiecare obiectiv corespunzând unui nivel al jocului. După ce a rezolvat toate sarcinile, jucătorul / eroul va primi indicii care îl vor ajuta să rezolve ultima provocare, cea care îl va ajuta să obțină premiul final. Sistemul de premiere va fi sprijinit de implicarea autorităților publice și a antreprenorilor locali și va consta în: excursii în oraș, reduceri la restaurante, intrări gratuite la anumite muzee etc. Pentru un premiu special, jucătorul va fi încurajat să publice pe pagina Facebook a jocului versiunea proprie a poveștii.
- Lansarea (testarea) și promovarea aplicației "Bucharest - Play the story"
Lansarea oficială a jocului, se va face la Târgul de Turism al României, în cadrul unui eveniment la care vor participa membrii rețelei care au sprijinit dezvoltarea jocului, reprezentanți ai presei, asociații care promovează într-o manieră deosebită Bucureștiul. De asemenea, se va organiza și un eveniment pentru testarea aplicației, eveniment ce va fi organizat pentru publicul țintă și asociații de dezvoltare și promovare urbană ce lucrează cu astfel de concepte.
Pentru promovarea aplicației se vor folosi atât mijloacele clasice de promovare (pliante distribuite în puncte turistice cheie), dar și marketing digital și social media (campanie plătită pe Facebook și Google ads timp de 6 luni).
- Extinderea și dezvoltarea aplicației cu alte povești
Conceptul de promovare a patrimoniului prin joc, va fi extins, și, cu ajutorul rețelei formate, vor fi identificate noi teme pentru promovarea Bucureștiului (Bucharest – city between Orient and Occident, Bucharest - Tresure Hunt etc).
3. VALOAREA OFERITĂ
Prin dezvoltarea acestui joc, ne dorim sa atragem atenția consumatorilor, asupra patrimoniului unic al orașului București, să-i creăm o identitate prin care să se individualizeze între alte destinații turistice, să îi inspirăm să încerce o nouă experiență de vizitare amuzantă și instructivă. Ne dorim ca modul de consum al patrimoniului cultural din București, să fie inovativ, smart, adresat tinerilor.
4. SEGMENTE DE CONSUMATORI
Grupuri de tineri de pe plan local (studenți) și turiști care sosesc în București, interesați de istoria și cultura europeană.
- aceștia au crescut într-o perioadă de dezvoltare tehnologică foarte rapidă. Ei simt nevoia de a fi întotdeauna conectați cu ceilalți prin mijloace moderne de comunicare și de aceea pot fi adesea influențați de prieteni, de familie sau de colegi.
- aceștia se află într-o căutare constantă de informații și experiențe noi, călătoresc mai des, explorând mai multe destinații. Când călătoresc sunt interesați de cultura locală și caută experiențe care îi ajută să înțeleagă obiceiurile locale.
- aceștia folosesc cele mai noi tehnologii, iar aplicațiile mobile sunt întotdeauna prezente în călătoriile lor. Ei folosesc internetul atât în luarea deciziilor, cât și ca ajutor pentru obținerea de informații suplimentare când ajung la destinație.
5. RELAȚIILE CU CONSUMATORII
Interacțiunea pe care o vom avea cu consumatorii se dorește a fi amuzantă, în dublu sens (consumatorii vor fi stimulați să dea feedback), astfel încât în viitor jocul să poată deveni mult mai atractiv iar poveștile oferite să fie mult mai captivante. Prin modul de abordare și prezentare încercăm să construim o relație de durată cu consumatorii.
Pentru ca acest tip de comunicare să aibă rezultatele scontate și, în plus, un rol educativ, se va apela la serviciile unui lingvist ce va scrie povestea, într-un limbaj atractiv pentru grupa de vârstă căreia ne adresăm.
6. CANALE
Interacțiunea cu consumatorul se va face prin:
· aplicația mobilă;
· pagina de Facebook;
· Canalul YouTube;
· interacțiune directă - jucătorul va fi încurajat să interacționeze cu stakeholderii și cu localnicii (formularea de întrebări pentru rezolvarea unui nivel)
· eveniment de testare.
7. RESURSE
· Resurse umane proprii (pentru a dezvolta poveștii jocului, cercetare, marketing etc.)
· Servicii de expertiză externă - pentru proiectarea și dezvoltarea jocului
· Rețeaua de stakeholderi – implicați în dezvoltarea și promovarea aplicației
· Suport material din partea stakeholderilor (premii, bilete, donații, promovare)
8. STRUCTURA COSTURILOR
Costuri cu personalul
· 2 persoane pentru dezvoltarea poveștilor și realizarea de cercetări x 6 luni
· 1 expert în marketing și comunicare x 1 an
· 1 expert în gamification x 2 luni
· 1 istoric x 1 lună
· 1 lingvist x 1 lună
Costuri cu promovarea
· Publicitate online
· Design
· Printare
· Evenimente (lansare, testare, alte întâlniri cu grupul de lucru)
Costuri cu expertiza externă
· Servicii TIC (dezvoltarea și designul jocurilor mobile)
Costuri administrative
9. BENEFICII
Veniturile obținute sunt structurate astfel:
- venituri din sponsorizări (în special în faza de pregătire a aplicației)
- venituri din publicitate (după lansarea aplicației vom obține)
În plus, dezvoltarea aplicației aduce o serie de beneficii la nivelul destinației:
• Creșterea notorietății destinației
• Creșterea diversității consumului turistic
• Extindeți rețelei sociale de promovare a Bucureștiului ca destinație de turism cultural
• Crearea unui nou instrument educațional
• Dezvoltarea Bucureștiului ca destinație turistică inteligentă
10. PROBLEME
Bucureștiul este una din destinațiile preferate ale turiștilor străini care vin în România. Numărul de turiști a fost în creștere în ultimii ani. Această creștere s-a datorat în primul rând turismului de afaceri, dar în ultimii ani prinde o tot mai mare importanță segmentul de leisure. Acest lucru face ca weekend-urile şi perioadele de vacanţă să fie mult mai solicitate decât în anii anteriori. Atractivitatea oraşului ca destinaţie de weekend a crescut în primul rând datorită exploziei zborurilor low-cost care a făcut din Bucureşti o destinaţie mult mai uşor accesibilă, atât din punct de vedere al prețului, cât și al existenței conexiunilor aeriene. În al doilea rând, datorită unei imagini mai bune ca rezultat al unei promovări mai active prin social media.
Numărul tinerilor care călătoresc în București este, de asemenea, în creștere. Profilul cererii este în schimbare, turiștii sunt conectați permanent la noutățile tehnologice și doresc un produs turistic dinamic și atractiv.
Cu toate acestea, Bucureştiul nu este o capitală 'prietenoasă' din punct de vedere tehnologic iar infrastructura de informare turistică lasă de dorit. Modalitățile de interpretare a patrimoniului, sunt în general, învechite, neadaptate cererii.
11. SOLUȚII
Oferirea unui produs turistic inovativ, special conceput pentru persoanele tinere, dinamice, care doresc să cunoască orașul într-un mod diferit, vine în întâmpinarea grupului țintă. Aplicația jocului îi va ajuta pe vizitatori să descopere informații interesante despre istoria orașului și despre obiectivele turistice vizitate, antrenându-i totodată să disemineze experiența trăită.
12. INDICATORI DE MĂSURARE
Impactul va fi măsurat cu ajutorul următorilor indicatori:
· Număr de descărcări
· Număr de utilizatori
· Număr de vizitatori
· Număr de conversii
· Nunăr de acțiuni pe pagină
· Profit
· Rata de recuperare a investiției
VenitTOURBAN Tourism Urban & Social Tapestry- Developing Soft & ICT/
Mobile learning skills
Project Number: 2016-1-TR01-KA203-035297
Funded by the Erasmus+ Program of the European Union. However, European Commission and Turkish National Agency cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.