
עלון מקוון בערבית ובאסלאם
למגזר היהודי - תשע"ז
ברכתה של סיגלית שושן, מפמ"ר ערבית ועולם הערבית והאסלאם
لمعلمي اللّغة العربيّة وعالم العرب والإسلام،
تحيّة حبٍ وتقدير وبعد،
ونحن على أبواب العطلة الصّيفيّة، أتقدّم بأحرّ الأمنيات لجميع المعلّمين والمعلّمات بعطلةٍ صيفيّةٍ، ممتعة ومفيدة وبالهناء غنيّة ، تنعمون/تنعمن بها بالرّاحة وهدأة البال، وتجدّدون/ تجدّدن من خلالها نشاطكم/نشاطكن وحيويّتكم/حيويّتكن بعد سنة دراسيّة مليئة بالنّشاطات والعمل المكثّف.
لكم/لكن تقديري وشكري الجزيل
كلّ عام وأنتم/أنتن بألف خير
أعادها الله عليكم/عليكن بالصّحة والسّعادة والأمان
سيجاليت شوشان
المفتّشة المركّزة لتعليم اللغة العربيّة وعالم العرب والإسلام
תחרות כרזות "ירושלים פנים רבות לה"
במסגרת הנושא בשנת תשע"ז, הכרזנו צוות הפיקוח וההדרכה בתחום הדעת ערבית ואסלאם על תחרות עיצוב כרזות/ פוסטר של תלמידים שנושאה " ירושלים- פנים רבות לה " ומטרתה עידוד לימוד השפה הערבית ותרבותה.
בתחרות לקחו חלק בתי ספר שבהם מתקיימים לימודי השפה הערבית ו/או עולם הערבים והאסלאם.
בבסיס התחרות היו מטרות רבות וביניהן:
- למידה על נושא ירושלים: עיר הבירה של מדינת ישראל – בהלימה לנושא השנתי של משרד החינוך.
- עידוד "גאוות היחידה" של הלומדים באמצעות חומרי למידה מגוונים (שפה ו/או תרבות).
- פיתוח חשיבה ולמידה מעמיקה המאפשרים שימוש במכלול תכונות אישיותו של התלמיד; כושר היצירתיות והמקוריות – בהלימה לתכנית עומ"ר – ערכים, מעורבות ורלוונטיות.
- עידוד יצירת מרחב סביבתי-בית ספרי בתחום הדעת.
מקום ראשון
התלמידים : אוריאל נילני, שגיא משה,
קורן שיטרית ונגה שלו מבה"ס היובל , הרצליה
מקום שני
התלמידים: אלדר חדד, הודיה אלמדוי,
נועה אטלי, אוריה יפתח, רוז בן דוד,
לידור גרונסקי ובר דרעי
מבה"ס הרב תחומי ליהמן , דימונה
מקום שלישי
התלמידים: קלדרון עדן ובן -פורת חושן
מבה"ס רמת חן ע"ש אילן רמון,
רמת גן
הערכה חלופית בבית ספר "אורט אפק" בקריית ביאליק
בתערוכה שהקימו המורות של תלמידי שכבות ח-ט יצרו התלמידים דגמים ותעודות זהות הקשורים לתרבות ערב ומדינות ערביות,משחקים בערבית, תארו תלבושות ועוד...
ערבית חווייתית בחטיבת "רוגוזין" קרית אתא
בשיעורי ערבית עם המורה חני דפני, בשכבת ח התלמידים התנסו בכתיבת תפריט בשפה הערבית, ואף יישמו והביאו לכיתה את המטעמים המוצעים בתפריט.
בשכבת ז' נעשתה למידה חושית, באמצעות פלסטלינה, שהיוותה חזרה על אוצר המילים שלמדו במהלך השנה.
תלמידי שכבת ט ב"עירוני ב'" מודיעין עורכים תחרות כרזות
בשכבת ט' , כמיטב המסורת אצלנו, אנו עורכים תחרות עיצוב כרזות בנושא השנתי שנבחר על ידי משרד החינוך.
השנה הנושא השנתי היה " ירושלים פנים רבות לה" . במסגרת שיעורי ערבית בשכבת ט' ערכנו תחרות עיצוב כרזות, בתחרות השתתפו כל תלמידי השכבה , תלמידי הספרותית והמדוברת כאחד.
כהקדמה לנושא צוות ערבית העביר בנושא חשיבות ירושלים באסלאם, נלמד אוצר מילים רלוונטי בערבית וכן פתגמים בנושא ירושלים.
נערכה תחרות פנימית בבית הספר: צוות ערבית וצוות ההנהלה בחרו את 5 הכרזות המושקעות והיפות ביותר. לאחר שנבחרו 10 כרזות מובילות העלנו את הכרזות למסמך גוגל דרייב. יצרנו קישור דרכו יוכלו כל התלמידים לבחור את הכרזה היפה ביותר לדעתם.
חידון "אלוף הערבית" חט"ב "הרב תחומי למדעים ולאומנויות" חדרה.
בתאריך 28.5.17 התקיים יום שיא בערבית, חידון "אלוף הערבית" לתלמידי שכבת ז'. בחידון היו חמש תחנות:
תחנה1- תחנת תרגום המילים לעברית.
תחנה 2- תרגום דף צירופים מערבית לעברית.
תחנה 3- האזנה. התלמידים האזינו לקטע, ולאחר מכן ענו על השאלות
תחנה 4- תחנת האיות- כל משתתף איית ארבע מילים.
תחנה5- תחנת התרבות- כל משתתף ענה על שתי שאלות בתחום התרבות
החידון הונחה ע"י שלושה תלמידי כיתות ט'.
בין כל תחנה התנגנו שירים בערבית וסרטונים.
כל משתתף שלקח חלק בחידון קיבל סימניית אותיות ותעודת הוקרה על ההשתתפות בחידון. הזוכים בשלושת המקומות הראשונים קיבלו תעודות הצטיינות. הזוכה במקום הראשון קיבל ספר במתנה.
בית הספר היסודי "תל חי" בחיפה
הערכה חלופית לתלמידי שכבת ח' עירוני ב' מודיעין
התלמידים נתבקשו להתחלק לזוגות ולבחור נושא שמעניין אותם בתחום הערבית והאסלאם.
הם נתבקשו להעביר מצגת ופעילות יצירתית בנושא.
התוצרים היו מרהיבים: קומיקס בערבית על סיפור שנלמד,הצגה על סיפור שנלמד, סדנה להכנת ח'מסות, מתכון בערבית, ועוד.
צוות ערבית בבית ספר אמירים בכפר הורדים מסכם את השנה
במהלך השנה התקיימה השתלמות מגוונת ועשירה בפסג"ה נהריה, שנתנה כלים שונים למורה בעבודתו בכיתה. המפגשים כללו: מישחוק בהוראה, כלים מתוקשבים בשירות הוראת הערבית, שילוב תיאטרון בובות בהוראת הערבית, למידה משמעותית, הוראת סיפור, הוראה הטרוגנית ועוד.
להשתלמות הגיעו כל המורות לערבית מביה"ס אמירים בכפר ורדים. לאחר כל מפגש המורות חזרו לביה"ס עם הרעיונות החדשים ויישמו מיד בכיתות.
מצורף סרטון, המסכם את הפעילויות שנעשו השנה בבית ספר "אמירים" כפר ורדים.
המורות מסבירות אודות הסרטון שיצרו:
"הסרטון שלפניכם נערך לקראת ערב חשיפת מקצועות הלימוד השונים להורי כיתות ו' ולתלמידים, שבאו להתרשם מבית ספרינו.
בסרטון אנחנו מציגות את הלמידה החוויתית, השונה והמגוונת של מקצוע ערבית.
החיוכים, ההתלהבות של התלמידים אותנטיים וממחישים את ההנאה הרבה בלימודי הערבית. חשוב לנו לציין כי כל שלוש השכבות (ז', ח' ו-ט') שותפות לפעילויות השונות, ואף הצוות מעורב בעשייה החינוכית בערבית.
בין הפעילויות ניתן לראות: יצירת מנדלות סביב שמם הפרטי, יצירת מילים בפלסטלינה, משחקי קופסה שונים (רביעיות, זיכרון, חדר בריחה ועוד), כרטיסיות מילים, משחק "חפש את המטמון" המשולב במשימות עם ברקודים, המפוזרים ברחבי בית הספר.
מוזמנים לצפות ולהתרשם!"
צוות ערבית בית ספר "אמירים" כפר ורדים: סיגל לנגה, נורמה סאקר, ליאת לביא וליאת משגב
תחרות מסטר שף לתלמידי י"ב בביתה של רות בן אבי
רות בן אבי, רכזת מגמת הערבית בבית הספר "מור" במכבים-רעות מספרת על בוקר שכולו חוויה: "הבוקר התחיל עם חלוקת התלמידים לקבוצות. כל קבוצה התבקשה לתרגם מתכון בערבית. כולם הביאו מילונים. קבוצה אחת של תלמידים שוידאתי שהם מיומנים בעבודות מטבח, נשארה איתי כדי לחתוך ירקות ולהכין דברים שנגיש בסיום, לארוחה (מילוי ותוספות ללחמניות בסגנון סנדביץ' תוניסאי, מבחר גבינות וחומוס). כשכל קבוצה סיימה, אני בדקתי ורק אחרי אישורי הם נגשו לקחת את המצרכים הדרושים להכנת המתכון, והתחילו לעבוד. כמובן שוידאתי שהם פועלים נכון. היו 4 מתכונים: 2 סוגי מלבי, ושני מאפים: לחמניות ומנקושה - פיתה עם זעתר. בשעה הראשונה הכינו את הבצקים, והשאירו להתפחה, ואת המלבי. שמנו במקרר והתיישבנו להרצאה. המרצה היה אלעד זיני, ראש דסק ערבית בערוץ 10. הנושא היה: "תרבות פופולארית בעולם הערבי". ההרצאה לוותה בהרבה סרטונים התלמידים מאוד אהבו והיתה מרתקת. ערכנו את טקס חלוקת תעודות ואכלנו מן המטעמים הרבים שהוכנו.
מסיבת אותיות בגימנסיה העברית ירושלים
יום שיא לתלמידי מגמת ערבית מכיתות י, יא, יב ולהוריהם
יום שיא מרתק נערך בבית ספר "יחד" מודיעין.
מה כלל היום?
תוכלו לצפות בסרטונים שלפניכם.
יום למידה מחוז מרכז בשיתוף אגף שפות בבית ספר מקיף ד' ראשון לציון
בחודש פברואר התקיים יום למידה במחוז מרכז בשיתוף עם אגף שפות. בית ספר גן נחום וחטיבת ביניים זלמן ארן (מקיף ד') נבחר להיות בית הספר שיציג את לימודי הערבית כפי שבאים לידי ביטוי בבית הספר ושיטות לימוד הנלמדות גם ברוב בתי הספר במחוז מרכז. בביקור נכחה הגב' סיגלית שושן, מפמ"ר ערבית ועולם הערבים והאסלאם.
בפתח הביקור זכינו לראות תערוכת כרזות שנעשו על ידי תלמידי בית הספר בהובלת הצוות לערבית, המורה יהודית לוי הסבירה לנו על התהליך שעברו התלמידים עד ליצירת הכרזה שהיתה גם בערבית וגם בעברית, זכינו לשחק במשחקים שהתלמידים יצרו כחלק מהערכה חלופית, הם שיחקו עם המפקחים ובכך למדו והערבית היוותה למידה משמעותית בשבילם, שמענו את תלמידי מגמת ערבית שרים בערבית ואף מסבירים את הרקע ללהקה, ההבדל בין ערבית מדוברת לערבית ספרותית והלמידה מעניינת יותר, המורה ויולט נאוטחה אף שוחחה עם המפקחים בערבית.
כמו כן, צפינו בשיעור ערבית בכיתה ט' שהועבר על ידי רכז הערבית בבית הספר ד"ר אסף מליח. השיעור הכיל מיומנויות רבות וגיוון בהוראה. ביום זה צפינו בסרטון המלקט את העשייה העניפה במחוז מרכז כשברקע התנגן השיר "דרך אחרת" שייצג אותנו באירוייזיון בביצועם של תלמידי המעלה בראשון לציון. אני מודה לכל מורה ששלח לי את התוצרים והסרטון התאפשר בזכותם.רבים המורים שעושים עבודתם נאמנה ומעצבים סביבה לימודית מעשירה את התלמידים ותורמת לעידוד השפה הערבית.
רכז הערבית ד"ר אסף מליח העשיר אותנו בידיעותיו , נרתם לעשייה וחשב על כל הפרטים הקטנים כדי שיום זה יהווה חוויה מושלמת.
ביטאון המורים לערבית ולאסלאם
ביטאון המורים לערבית ולאסלאם משמש גשר בין מחקרי האקדמיה בתחומי הלשון, הספרות והתרבות הערבית ובחקר המזרח התיכון לבין המורים המלמדים בבתי הספר. מטרתו לחשוף את המורים לחידושים במחקר ובהוראת המקצוע.
לכתיבה בביטאון חברו טובי החוקרים והמומחים בתחום הלשון הערבית ועולם הערבים והאסלאם וכן מורים מבתי ספר שונים ברחבי הארץ. על כותבי המאמרים בגיליונות האחרונים נמנים פרופ' אייל זיסר, פרופ' גבריאל מ' רוזנבאום, פרופ' מאיר בר אשר, ד''ר מירה צורף, ד''ר אלון פרגמן, פרופ' סלימאן ג'בראן, פרופ' ניסים דנה, ד''ר היפא מג'אדלה, ד''ר נעמה בן עמי, ד''ר שלמה אלון, ד''ר ירון פרידמן, גב' נעמי אביבי וייסבלט, מר צבי גבאי ועוד רבים אחרים, שהיריעה קצרה מלהזכיר.
הביטאון מנגיש תחומי מחקר מגוונים לקהל המורים הרחב ולעוסקים בתחום. חלק מהמחקרים המתפרסמים בו, כמו מאמרו של פרופ' גבריאל מ' רוזנבאום, הסוקר את המהפכה הסגנונית שהתרחשה בכתיבה הספרותית במצרים (גיליון 45), או כמו מאמריו של ד''ר ירון פרידמן, העוסקים במיעוט העלווי בסוריה (גיליונות 44, 45), מופיעים לראשונה בעברית מעל דפי הביטאון.
הביטאון פותח בסקירת הנעשה בשטח הוראת הערבית והאסלאם בארץ וכולל חמישה שערים נוספים: "אופקים - מאמרים ודברי עיון" – הכולל מחקרים בנושאי עולם הערבים והאסלאם, "מורה דרך - הוראת הערבית והאסלאם" - בו מובאות יחידות לימוד לשימוש המורים בבתי הספר, "בסימן קריאה - ביקורת ספרים" – סקירת ספרים חדשים הקשורים לתחום, "סימנייה - ספרים שנתקבלו במערכת" – המציג בפני המורים ספרי לימוד חדשים להוראת השפה הערבית ו"מבזקים - מידע למורה", הכולל את בחינות הבגרות האחרונות בליווי תשובונים.
הביטאון נשלח ישירות לבתי המורים, ואנו תקווה כי יסייע לעוסקים במלאכה ויעשיר את עבודת ההוראה היומיומית בבתי הספר.
עורכת הביטאון,
דלית זלצר.
חידון הערבית הארצי תשע"ז– לתלמידים במגזר היהודי
חידון הערבית הארצי נערך בשיתוף מדור טל"מ ( טיפוח לימודי מזרחנות ) בחיל המודיעין והפיקוח על הוראת הערבית במשרד החינוך.
חידון הערבית הארצי מיועד לתלמידי כיתות י' , הלומדים ערבית ברחבי הארץ.
החידון עוסק בשפה הערבית , עולם הערבים והאסלאם ומזרח תיכון.
החידון מורכב משלושה שלבים: שלב בית ספרי ,שלב מחוזי ושלב ארצי.
לשלב הגמר העפילו 15 מועמדים מכלל בתי הספר ברחבי הארץ.
אירוע הגמר התקיים ב12.6.17 בבית חיל האוויר בהרצליה, במעמד גורמים בכירים באמ"ן , סגן הרקטור באוניברסיטת תל אביב וחבר וועדת המקצוע פרופ' אייל זיסר, מפמ"ר ערבית ועולם הערבים והאסלאם גב' סיגלית שושן , ונציגות מצוות ההדרכה להוראת הערבית.
חווית ההשתתפות בחידון מקנה לתלמידים תחושת גאווה ועידוד להמשך למידת המקצוע והעשרה שאין כדוגמתה בנושאים המשמעותיים בכל הנוגע לשפה הערבית ותרבותה .
הזוכים בגמר החידון הם:
מקום ראשון:
רגב גולן אהל שם ר"ג -שם המורה: אהלה בכר
מקום שני:
מתן אליהו ישיבת אמי"ת עמיחי רחובות -שם המורה: ליאת גובר
מקום שלישי:
דניאל נבט יחד מודיעין-שם המורה: ריקי ארברמן
ההשתלמות השנתית של המורים לערבית ולאסלאם בבית יציב
ביום שלישי, 04.07.17, יתכנסו כמאה מורים לערבית ולאסלאם מכל רחבי הארץ להשתלמות השנתית בבית יציב שבבאר שבע בהשתתפות המפמ"רית סיגלית שושן. נושא ההשתלמות השנה הוא: "שילוב הערכים בתחומי הדעת ערבית ואסלאם". ההשתלמות נערכת שלושה ימים בתנאי פנסיון מלא ומקנה גמול השתלמות עם ציון של 30 שעות המוכר על ידי אופק חדש ועוז לתמורה.
במהלך שלושת ימי ההשתלמות נסייר למוזיאון האסלאם בבאר שבע, למוזיאון קראסו למדע בבאר שבע ונערוך סיור רגלי בעיר העתיקה. כמו כן, נשמע הרצאות מפי אנשי אקדמיה כדוגמת פרופ' גבי רוזנבאום ושל מורים-עמיתים מתחומי הדעת שלנו.
מצוינות בתקשוב בהוראת השפה הערבית- ד"ר חן נפתלי, בית ספר מקיף א' אשדוד
רבים מאתנו תוהים לגבי מקורותיה של היצירתיות. יש מביננו הרואים בה תכונה מולדת של אנשים בעלי רוח יוצרת ויכולות ביטוי. אחרים רואים בה כהשראה רגעית, המופיעה ללא התראה מוקדמת. מערכת החינוך שמה דגש בשנים האחרונות על טיפוח ועידוד היצירתיות בשילוב התקשוב בהוראה ובלמידה. השאלה הנשאלת כיצד והאם ניתן לפתח יצירתיות בקרב תלמידי המאה ה-21?
כמורה לערבית ולאסלאם בחרתי לקדם תהליך למידה באמצעות שילוב מחשבים ניידים בתוך הכיתה ולתוך עולם ההוראה שלי. תהליך זה הוביל אותי ואת התלמידים ליצור משהו חדש. לפתח את החשיבה, היצירתיות ולהתחבר לעולם תוכן חדש ורלוונטי בסביבת עתירת טכנולוגיה. כולנו מודעים להנחת היסוד של החינוך החדש לעבור להוראה שבה המורה אינו מקור הידע הבלעדי , אלא הוראה שבה המורה הוא המנחה, המנטור, המתווך, המסייע והמקשר.
שילוב של הכלים הדיגיטליים דווקא בהוראת השפה הערבית, כאשר רק קומץ זעום בוחר ללמוד ולאהוב אותה, הובילו לפיתוח הסקרנות בקרב התלמידים, לפיתוח מיומנות של עבודת צוות וליצירת להט ומוטיבציה להגיע לתוצר בשפה הערבית שהוא פרי עמלם. התלמידים שיתפו פעולה הם רצו את העצמאות ואת סביבת הלימודים הפעילה ועתירת טכנולוגיה והתוצרים היו נהדרים.
גם התפקיד שלי כמורה השתנה, הפכתי להיות כמי שמנסה לעצב תהליך של למידה- מנטורית וכפי שנאמר, להנחות, לקשר, לתמוך, לסייע ורק אחר כך להעריך. התלמידים מקבלים משימה והמורה עובר מתלמיד לתלמיד או מקבוצה לקבוצה מעיר את הערותיו, זורק משפט ופותח את הראש ליצירתיות. בסופו של דבר המטרה הייתה להכשיר לומד עצמאי, בטוח בעצמו, שותף פעיל ומוכן בעתיד גם לעולם האקדמיה. בל נשכח שהידע הוא דינמי לכן התלמידים הפכו להיות יוצרי ידע ולא רק צרכני ידע.
סרטי הדרכה לכלים טכנולוגים שונים
שילוב משחק בהוראה
בלמידה באמצעות משחק התלמידים מתמודדים עם אתגרים ומצבים שלא תמיד באים לידי ביטוי בלמידה פרונטלית. חשוב לזכור כי שילוב האלמנטים המשחקיים אינו המטרה אלא אמצעי להשגת המטרה הלימודית.
משחק הקהות – סרטון הדרכה
חידון רב משתתפים - תלמיד העונה נכונה זוכה בניקוד (אפשר גם ללא מתן ניקוד) הנקבע על פי נכונות התשובה ומהירות התגובה. הניקוד יוצג הן במכשיר הפרטי והן על מסך המורה (המוצג באמצעות המקרן).
המשחק אינו נייד באופן מלא – משמע יש צורך גם במקרן – השאלה מוקרנת על לוח ולצידה התשובות האפשרויות. השחקן (התלמיד) צריך לבחור במכשירו את התשובה הנכונה. התשובות לא מוצגות באמצעות ספרות/ אותיות אלא באמצעות צבעים וצורות (ראו תמונה). לאחר המענה יוצגו התשובות הנכונות על המסך הראשי בו משתמש המורה, בליווי סטטיסטיקות.
סולמות ונחשים – סרטון הדרכה
למידה בשילוב סרטונים
בשנים האחרונות הפכה הצפייה בסרטונים לחלק אינטגראלי משגרת הלמידה.
מטרתנו היא להוסיף שכבות מדיה ליצירת פעילות אינטראקטיבית בזמן הצפייה.
screencast-o-matic – צילום מסך בווידאו - סרטון הדרכה
כלי פשוט באמצעותו ניתן ליצור הקלטה של מסך המחשב.
מתאים למדריכים המעוניינים ליצור מדריכי וידאו לשימוש בכלי ספציפי – צילום תנועות המסך, בליווי הסברים קוליים, או למורים המעוניינים להכין לתלמידיהם הרצאה מלווה במצגת.
ההקלטה במסלול החינמי מוגבלת ל-15 דקות בכל סרטון.
את הסרטון ניתן לשמור על המחשב או להעלות ליוטיוב.
Vizia - סרטון הדרכה
כלי המאפשר הטמעת שאלות על גבי סרטוני youtube & wistia
סוגי השכבות אותן ניתן להוסיף לסרטון: שאלה סגורה, סקר, שאלה פתוחה וקישור לאתר.
שימוש בטלפונים ניידים בתהליך הלמידה
יחידה העוסקת במאפייני הרשת החברתית, whatsapp בפתיחת קבוצה, ניסוח קוד שימוש באפליקציה ובאפשרויות השילוב בהוראה ובתהליך הלמידה.
goole forms - סרטון הדרכה
מבדק / בוחן מקוון משלב סרטון משלב תמונה שאלות פתוחות / סגורות
Quizalize - סרטון הדרכה
התלמידים מקבלים משוב מיידי על כל תשובה. הקבוצה ניזונה מנקודות התלמידים השונים. המורה יכול לעקוב הן אחר מצב הקבוצות, הן אחר מצב כל תלמי ד בנפרד והן לקבל בסוף המשחק מידע על אופן ביצוע המשימה של כל תלמיד. המורה מקבל מיפוי על השאלות – אילו שאלות היו קשות.
פדלט – קיר שיתופי - סרטון הדרכה
מתאים להצגת נושא ורעיונות על ידי תלמידי הכיתה או ליצירת פורטפוליו.
ניתן להעלות אל הלוח מגוון תכנים: קישורים, מסמכים, תמונות וכו'.
הכלי מאפשר גם הוספת תגובה לרעיונות שהעלו משתמשים אחרים.
למידה מבוססת מיקום
למידה מבוססת מיקום היא למידה העוסקת בסביבה שמחוץ לכיתה.
מעצם ההגדרה: הסביבה יכולה להיות כל מקום החל מהסביבה הקרובה
(קרבת בית הספר, ועד הסביבה הגלובלית כלומר העולם כולו).
למידה מבוססת מקום היא נגישה וחכמה, שוברת שגרה, מעשירה את הלמידה, מעוררת מוטיבציה ומעודדת תלמידים לעבוד בשיתוף פעולה.
יצירת qr - תוכנת: qr israel - סרטון הדרכה
כלי המאפשר יצירת קודי QR למגוון שימושים, החשובים שבהם:
טקסט, קישור לדף אינטרנט (אתר, סרטון, תמונה וכד').
אלמוג שילוח הוא המורה של המדינה
המורה אלמוג שילוח, מייסד מגמת "עולם הערבים והאסלאם" בתיכון מכבים רעות (מו"ר) קיבל את התואר "המורה של המדינה" בטקס שנערך ב-05.06.17 במעמד נשיא המדינה ושר החינוך. אלמוג הוא אחד מתוך שבעת המורים הזוכים שהגיעו למעמד מבין אלפי מועמדים.
חשוב לציין שמלבד הוראת "עולם הערבים והאסלאם" – אלמוג הוא בעל תעודת הוראה בערבית, מלמד גם היסטוריה, אזרחות ומנהל שכבה בתיכון.
מורי הערבית והאסלאם בארץ גאים בו!
"להיות נבון בירושלים", הפרוייקט שהובילה הילין זעריר בבית ספר תל"י בהוד השרון
הילין זעריר, מורה לערבית בבית הספר תל"י בהוד השרון היתה מועמדת בתחרות היוקרתית של המורה של המדינה ואף העפילה לשלבים הגבוהים. הילין "מורה המשלבת פתיחות , חינוך להידברות, הכרת האחר והבנה עמוקה בין הדתות", כך כתבה עליה מנהלת בית הספר אורית בר -אור.
בין היתר הילין היתה מועמדת בשל פעילות עניפות שהיא מקיימת בבית ספרה ושיתופי פעולה עם בתי ספר במחוז. אחד הפרוייקטים שהילין מובילה בבית ספרה הוא תוכנית: "להיות נבון בירושלים" - תוכנית לימודים בין תחומית המבוססת על למידת חקר ה - PBL. להנחלת מורשתו של יצחק נבון ולחיזוק השייכות והקשר לירושלים עיר בירתה הנצחית של מדינת ישראל והעם היהודי לרגל 50 שנים לאיחוד ירושלים.
הלמידה התבצעה בקבוצות (רב גילאיות וקבוצות תואמות גיל) התלמידים חקרו את הנושא כצוות, שאלו שאלות, זיהו קונפליקטים, הביעו דעה אישית והציעו פתרונות. הקבוצות השונות עסקו בנושאים מעולמות תוכן שונים: הסטוריה, ספרות, אומנות, ערבית וכו׳ ובסיום התהליך התלמידים יצרו מוצר מוחשי.
במסגרת הפרויקט התלמידים והמורות לערבית הילין זעריר וחנין חאג׳ יחיא, הכינו תערוכה של הצגת התוצרים שהם יצרו; התערוכה הדגישה את חשיבות לימודי השפה הערבית בזיקה לחזונו של יצחק נבון, ועסקה בדימיון בין שתי השפות (עברית וערבית) שהכותרת שלה הייתה عربית או עברيت!!!
כל קבוצה עסקה במשפחת מילים אחרת: אברי גוף, משפחה, מדינות, מספרים, תפריט אוכל וכו׳. העבודות של התלמידים מהווים קיר דינמי בכמה רמות: זיהוי אותיות בערבית, קריאת המילים בערבית והתאמה למילה בעברית ולתמונה, המילים בתעתיק עברי. כך שהקיר יכול לשמש את כל קהילת ביה״ס מכיתה א׳ עד לכיתה ט׳ ואפילו לאורחים!
יש לציין שתלמידי השכבות הקטנות התנסו בתערוכה ושיחקו במשחקים ובפעילויות השונות בעזרת התעתיק העברי מה שהיווה עבורת חוויה בלתי נשכחת.
בסיום הפרויקט התקיים כנס חגיגת תוצרים ״להיות נבון בירושלים״ אליו הוזמנו כל קהילת ביה״ס: המשפחות, ההורים ואורחים, אשר הסתובבו בין התחנות השונות אותן הנחו התלמידים בדגש על התלמיד הלומד והמלמד.
לפני הצגת התוצרים התקיים טקס חגיגי בנוכחות כל התלמידים והוריהם, אשר שם דגש על מרכזיותה של ירושלים לעם היהודי לצד הדתות השונות. בטקס השתתפו והופיעו כל תלמידי ביה״ס (כל כיתה הופיעה עם שיר וריקוד או סצנה מסוימת...) הילין והמנהלת קיבלו תעודת הוקרה ממנהלת מחוז מרכז על פועלם למען הנושא השנתי בתחום הדעת.