
בימה ודעת
גיליון מקוון מס' 10 - האור בתיאטרון
משרד החינוך, המזכירות הפדגוגית, אגף א' אמנויות, הפיקוח על הוראת התיאטרון
נובמבר 2021
דבר המפמ"רית
"כשאלוהים אמר בפעם הראשונה יהי אור,
הוא התכוון שלא יהיה לו חשוך,
הוא לא חשב באותו רגע על השמיים,
אבל העצים החלו מתמלאים במים,
וציפורים קיבלו אוויר וגוף".
נתן זך
רבים היוצרים שבחרו לדמות את ההצגה למעשה בריאה. בראשית ברא אלוהים את האור... כולנו מכירים את התחושה כשיושבים באולם התיאטרון רגע לפני תחילת ההצגה, לפני שהאור עולה על הבמה, הרגע הבראשיתי הזה במעבר בין ממד אחד לאחר, בין כאן ועכשיו לזה הבדיוני, בין המחשבה על.. לבין הדיאלוג עם.. המתרחש על הבמה... זהו רגע קסום ומלא בצפייה.
ככל שהאומנות התפתחה והטכנולוגיה התקדמה, כך גם תאורת התיאטרון שפעם נשענה על כושר ההמצאה של השימוש בנרות, לפידים, להבות ושאר מקורות אור או שימוש בבדים מיוחדים כדי להקרין אור בזוויות ובעוצמות שונות. כיום, נעשה שילוב של טכנולוגיה ויצירתיות. תאורה חכמה או אוטומטית הנשלטת על ידי קונסולות. כשמרחב ההצגה מואר התאורה בוראת עולם גם כאשר זה קורה באינטימיות של תיאטרון צלליות, או כאשר נעשה שימוש במקור יחיד של תאורה כמו: פנס, נר, מנורה בודדת. האור המתחלף מייצר ייצוג של מצבים, מקומות, זמנים, תחושות ורגעי קסם ופיוט.
ובמקביל להתפתחות אמצעי התאורה נכון יהיה להזכיר כיצד שייקספיר בחר להאיר את ההצגה של בעלי המלאכה במחזה חלום ליל קיץ. כשפּירָמוּס ותיסבי צריכים להיפגש לאור הירח.
"מוט: שמישהו ייכּנס עם שיח קוצים ופנס, ויגיד שהוא בא בתור גילוּם או שיחוּק של הירח לילה...
ירח: העששית הזאת - ירח עם קרניו
דֶמֶטְרִיוּס: נראה לי כמו ירח עם קרנף.
תֵזֶאוּס: קרנף? הוא כל כך מצומק, היְרֵחוֹן הזה, פחות מחצי-סהר.
ירח: העששית הזאת - ירח עם קרניו, ואנוכי האיש שבירח.
(חלום של לילה בלב קיץ, תרגום דור פרנס )
כמה פשוט ...
גיליון זה מוקדש לנושא האור בתיאטרון. זוהי הזדמנות לחזור לנושאים כמו: תנאי התאורה בתיאטרון בתקופות שונות, האור כדימוי בטקסט דרמטי, הכרות עם אמצעים ואפשרויות הקיימות במסגרת בית ספרית לעיצוב תאורה וחשיבה על פתרונות יצירתיים לניצול אמצעי התאורה הקיימים.
תודה למירב סדלינסקי, על דבריה המעשירים בראיון עם בן. תודה למדריכים שתרמו לגיליון לרקפת, דלית, אושרית, בן, מיכל גפנר, ותודה מיוחדת לאביטל על העריכה.
בברכת חג חנוכה מאיר ושמח,
אפי
(התמונה לקוחה מתוך האתר: https://www.abqjournal.com/789958/shadow-puppets-tell-a-story-of-immigrants.html)
*****
תיאט-אור Theat-or
על אור כמטאפורה תיאטרונית
כתבה: רקפת רובין - מדריכה ארצית בתיאטרון
בשונה מהרכיבים התיאטרוניים האחרים, תפאורה, תלבושות, מיזנסצנה וכדומה, האור בתיאטרון אינו רק רכיב אלא מטפורה מטא-תיאטרונית על פיה : אור הוא חיים והתחלה והחשיכה היא סיום ומוות. ככזה האור לא משרת אך ורק את שלוש מוסכמות התיאטרון הבסיסיות קרי, עיצוב הזמן, המקום והדמויות, אלא מהווה רכיב מרכזי, אם לא גם החשוב ביותר, בעיצוב הרעיון הגדול שמבטאת ההצגה וגם התיאטרון עצמו כמטפורה לחיינו ולתפקיד אותו אנו מגלמים.ות בהם.
בתקופה הקלאסית, בתיאטרון היווני, טרם המצאת החשמל והנורות עוצבו מבני התיאטרון כך שהפרוסקניון והאורכסטרה יוארו מרבית היום באור השמש. המחזות נכתבו כך שהזמן הבדיוני לא יעלה על 24 שעות כדי לשמור על אחדות הפעולה (הדרמה) והזמן. באופן זה למשל מנבא טרזיאס לקראון ב"אנטיגונה" לסופוקלס כי השמש לא תשקע ותזרח עוד פעמים רבות לפני שבנו הימון ימות. מותו , לדבריו, יקרה לפני שקיעת החמה. נבואה זו נאמרת לא הרבה לאחר שהזקיף הודיע לקראון שאנטיגונה נתפסה מבצעת את הקבורה השנייה של אחיה, פוליניקס ,בדיוק כשהשמש הייתה במרכז השמים. ובמחזה זה, כמו גם בדרמות יווניות אחרות לסופוקלס ואחרים, מתארת המקהלה או הדמויות האחרות אירועים שהתרחשו בעבר או בחוצבמה על מנת לשמור על אחדות המקום והזמן- שתי מוסכמות שהאור הוא זה המעצב אותן כיום. מכאן ברור כי לא בכדי בחרו היוונים לקרוא לתיאטרון בשמו, שכן שם זה מציג אמנות זו ביתרונה הגדול: זהו "המקום שבו רואים" ואילו במקום שאין אור - לא רואים. כך קיבל על עצמו התיאטרון כבר ביוון העתיקה להאיר נושאים, סוגיות, רעיונות ובני אדם אלו בפני אלו. הזוועות נעשות בחשכה, במקומות שאינם נראים ואילו הנאורות בתיאטרון. התיאטרון נועד להאיר את ההומניות את החשיבה האנושית, הפילוסופית, את המדע. לא בכדי רעיונות גדולים או מבריקים מתוארים כנורה שנדלקת מעל הראש ותשוקה כאור בעיניים.
לקריאת המאמר המלא לחצו כאן
התמונות בכתבה לקוחות מתוך האתרים: https://marthayodaat.com/tag/%D7%94%D7%92%D7%95%D7%A3-%D7%94%D7%90%D7%97%D7%A8/ צילום: אבי גולרן)
https://www.haaretz.co.il/gallery/theater/.premium-MAGAZINE-1.5722297
*****
ראיון עם מירב סדלינסקי – מעצבת תאורה
מנחה הפקות בגרות י"ב
ראיין: בן הכט - מדריך ארצי בתיאטרון
פרטים ביוגרפים:
לימודי עיצוב לתיאטרון באוניברסיטת תל-אביב. התמחות בתפאורה ותאורה.
מנחה הפקות בגרות הפקות במהלך חמש עשרה שנים במגמות שונות.
האם התלמידים כשמתחילים לעבוד בהפקות כמעצבי תאורה רואים בכלל "אור"?
אני חושבת שמאז שהתחלתי את עבודתי כמנחת תאורה, אני בפירוש רואה שתלמידים רואים בכל שנה יותר ויותר "אור", מבחינים ביסוד הזה לא רק בתיאטרון. בשנים האחרונות, בשל המודעות והנוכחות בציבור הרחב של נושא עיצוב פנים, עיצוב חלל, סוגי גופי התאורה הביתיים שהולכים ומשתכללים ומתעשרים, התלמידים רואים, מבחינים הרבה יותר מבעבר בנושא התאורה. הם באים היום עם ידע אוניברסלי רחב יותר על תאורה. זה שינוי משמעותי של השנים האחרונות. הם חכמים יותר תאורנית.
כיצד את ניגשת להנחיית תלמידים שנבחרו להיות מעצבי תאורה בהפקת הבגרות שלהם? מהו השלב הראשון?
לקריאת הראיון המלא לחצו כאן
(צילום על ידי: שרון פרידמן, "מעשה חלום" מופע אנסמבל עתיד כרמים בנימינה)
*****
תיאטרון צלליות
Shadows are witnesses of the encounter between the material world and a world in which material things play only a minor role. They are the sole visible but yet immaterial substances, a passageway, a door between two worlds
Norbert Götz
מעשה היצירה האמנותית, הוא המקום בו מתאפשר קיום בו זמני של ניגודים (אור וצל), באופן המכיל אותם, ואף מעניק להם מרחב קיום חדש ואחר. מרחב הביניים של היצירה, מרחב בו "מתבטלות" הדיכוטומיות, והוא מאפשר את קיומן הבו זמני של תופעות סותרות זו לצד זו, בלי שהאחת מבטלת את השנייה.
מאחר ואורח החיים של האמן מצטיין בחיפוש, חקירה, גילוי, והתבוננות הרי שגם החיפוש אחר האור, אור כלשהו, הוא חלק בלתי נפרד מאורח חייו. ואין לו לאמן, כמו לאדם, דרך לגלות את האור אם לא יהא שם גם החושך.
בשפה החזותית ישנם ביטויים חזותיים נרטיביים המתפתחים או מתרחשים בחלל ובזמן , כמו הקומיק-סטריפ, תיאטרון בובות וצלליות וכן שפת תנועות המשמשת חירשים. כל אלה הם ביטויים חזותיים מן התקופה שלפני היות הקולנוע והטלוויזיה. נראה כי, לתקשורת החזותית השפעה מועילה לשיפור התקשורת המילולית האוריינות החזותית חיונית לנו להבנת העולם ולהיותנו חלק מהתרבות שיוצרות חברות אנושיות המנסה להשתמש בביטויים חזותיים גם לצורך הוראה ולמידה בבתי הספר . (לקוח מתוך 'טקסטים חזותיים בכיתה', 2006, עמ' 11).
מהלך הוראה, בנושא תיאטרון צלליות, מזמין את המורה לתיאטרון לחשיבה אודות יצירה בינתחומית המאפשרת לבחון היבטים שונים של למידה בתחומי דעת שונים (מדעים, גאוגרפיה, היסטוריה, תרבות וכו').
לקריאת הטקסט המלא לחצו כאן
(התמונה לקוחה מתוך האתר: https://www.pinterest.com/pin/112238215685835313/)
*****
תאורה בהפקות בית הספר
כתבה: אושרית רז-חנין מדריכת מחוז צפון בתיאטרון
סוגי פנסים שכיחים, מושגי יסוד בתאורה, תפקידי ואיכויות התאורה לחצו כאן
ויהי אור
הצעה למודל עבודה - תכנון תאורה בעקבות מחזה לחצו כאן
שיעור תאורה לדוגמא לחצו כאן
התמונות בחלק זה לקוחות מתוך האתרים:
http://blog.enghouseinteractive.com/partner-spotlight-converge-one/
*****
קישורים בנושא תאורה
מאחורי הקלעים - מאחורי הפנסים עם התאורן אבי יונה בואנו – "במבי"
https://www.kan.org.il/Podcast/item.aspx?pid=10547
דוח אישי על תאורה ישראלית
https://arts.tau.ac.il/theater/arc/Teura
4 מערכי שיעור לחנוכה לגילי יסודי
https://drive.google.com/file/d/1oWRF-QrpqBAxIDmONcCWe_RAjl8HIzDr/view?usp=drivesdk
(התמונה לקוחה מתוך האתר: https://www.mentalfloss.com/article/88046/6-ways-light-can-affect-your-emotions)
*****
חדשות ועדכונים
קהילות מורי/ות התיאטרון יצאו לדרך!
גם השנה נפתחו מספר קהילות במספר מוקדים ברחבי הארץ.
מפגשי הקהילה מאפשרים למורה לתיאטרון לחבור למורות/ים נוספות/ים השותפות/ים לנושאים ולאתגרים בהוראה ובהפקות, ומזמנים שיח משתף, תמיכה, הקשבה והתחדשות.
ניתן להירשם לקהילה לפי אופייה ולפי מיקומה בארץ - נותרו מקומות אחרונים.
כמו כן ניתן ליצור קשר עם המנחות/ים למידע ופרטים נוספים.
היכנסו לקישור הרשמה לקהילות. https://www.sapir.ac.il/node/2124
גם ההשתלמויות יצאו לדרך!
למידה עצמאית ושיתופית - כלים להנחיית תלמידים בהנחיית רקפת רובין
מטרת ההשתלמות לטפח מיומנויות ללמידה עצמאית, חוקרת ויצירתית. ההשתלמות מורכבת ממשימות א-סינכרוניות ומשני מפגשים סינכרוניים.
תאריך התחלה: 22/12/21
גישות בימוי בהנחיית משה פרלשטיין
ההשתלמות מציעה הכרות עם גישות בימוי מרכזיות לאורך המאות התשע עשרה והעשרים, התבוננות בקשרים בין גישות בימוי לבין מהפכות והתפתחות באמנויות בזמן ומקום, והרחבת ארגז הכלים בהנחיית תלמידים בנושא גישות בימוי.
ההרשמה הסתיימה
קונפליקט-דיאלוג-ערכים: סובלנות והכלה בהוראה וביצירה בהנחיית דלית שמיר-גלמן
ההשתלמות עוסקת ביצירות ומנגנונים תיאטרוניים המקדמים הכלה ודיאלוג במטרה להעשיר הן את השפה האמנותית והן את הדיון הערכי בקרב תלמידי התיאטרון.
תאריך התחלה: 14/11/21
נותרו מקומות אחרונים!
תכנון יחידות הוראה בתיאטרון בהנחיית דלית שמיר-גלמן ואביטל וייס אקשטיין
ההשתלמות מזמנת היכרות עם מודלים וכלים יישומיים לתכנון יחידות הוראה, תוך התייחסות למטרות, צרכים וסוגיות מגוונים.
תאריך התחלה: 3/11/21
ההרשמה הסתיימה.
מאחלות/ים לכולכם/ו חג חנוכה מלא אור ושמחה!
צוות הפיקוח על הוראת התיאטרון
כתבו:
בן הכט - מדריך ארצי בתיאטרון
רקפת רובין - מדריכה ארצית בתיאטרון
מיכל גפנר - מדריכה מחוזית בתיאטרון
אושרית רז חנין - מדריכה ארצית בתיאטרון
ערכו:
אביטל וייס אקשטיין - מדריכה ארצית חט"ב ויסודי בתיאטרון
דלית שמיר גלמן - מדריכה ארצית חט"ב ויסודי, כישורי חיים בתיאטרון